in

10 fotografietips tijdens het kerstdiner

Het kerstdiner is de perfecte moment voor een gezellig samenzijn, heerlijk eten en goede gesprekken. Momenten die je wilt herinneren voor later. Wij geven je daarom 10 praktische tips om jouw kerstdiner goed op de foto te zetten.

Bereiding van de gerechten

Uiteraard is het kerstdiner helemaal af een plaatje maar fotografeer ook de bereiding van de gerechten. Een hete pan op het vuur en de uitdrukking op de gezichten tijdens het koken. Als je gebruik maakt van een flitser is het aan te raden indirect te flitsen. Dan is het licht niet zo fel en krijg je geen rode ogen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via het plafond.

Versiering en sfeer

Leg de versiering en de sfeer eromheen vast. De kerstboom, de kerstkransjes en de lichtjes die overal hangen. Hiervoor kun je een statief met een lange sluitertijd gebruiken. In de huiskamer is het vaak donker dus langer belichten zorgt voor een goede belichting. Je kunt er ook creatieve foto’s maken zoals hieronder. Zet je camera op statief voor de kerstboom, kies een langere sluitertijd en zoom tijdens het fotograferen. Je kerstboom geeft ineens lichtstalen.


(foto: stephan55)

Kerstsfeer

Vergeet de wachtende mensen en de spelende kinderen niet! Ook die spelen een grote rol bij het vastleggen van de kerstsfeer.


Uiteraard zijn de geduldige huisdieren ook een leuk onderwerp. (foto: lonneketap)

Let op de witbalans

Let op de witbalans. Kerstavond is vaak binnen en door het kunstlicht krijg je al gauw een gele kleurzweem.


De foto is wat geel maar geeft door de lange sluitertijd wel een goed beeld van een gezellig kerstdiner. (foto: astrid22)

Foto’s van de tafel

De gedekte tafel is ook fotogeniek! Speel met je scherpte en compositie als je de borden, messen en wijnglazen fotografeert. Je mag die ook best even verplaatsen als dat beter uitkomt voor de foto. Zet alles daarna wel weer terug want laten we kerst vooral gezellig houden 🙂


(foto: martmarbus55)

Foodfotografie

Is het eten klaar? Fotografeer dan snel nog even het eten op de borden. Bij culinaire fotografie is het leuk om met scherptediepte te spelen. Gebruik een grote diafragma opening en een lage iso waarde en voorkom ruis. Om dit te compenseren kies je voor een lange sluitertijd.

Extra licht

Met een klein lampje naast je bord zorg je voor extra licht. Als je het lampje echt naast je eten zet (niet recht van voren) krijg je ook mooie strijklicht in je eten. Let wel op reflecties. Die wil je niet in de foto hebben. Een leuke lichtgadget hiervoor is de Balled Pro, lees hier onze test.


(foto: ingrid-1950)

Groepsfoto

Als eenmaal het eten op tafel is gezet is het leuk om de groep te fotograferen. Vraag of ze allemaal de camera kunnen zien. Zie jij de camera? Dan ziet de camera jou ook! Tel af tot 3 en fotografeer op 2 en 4. Dan heb je zeker spontane gezichten. Druk sowieso een paar keer af zodat iedereen er met de ogen open op staat. Proost!

Individuele portretten

Nu je de groep gefotografeerd hebt kan je letten op de individuen. Een onderonsje, glimlachende mensen en de ondeugende kinderen die met het eten spelen.


(foto: diganiet)

Ogen open

Natuurlijk mag je ook zelf genieten van het eten en de gezellige avond, maar mis een mooi fotomoment niet… dus hou je ogen open!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon PowerShot G16

Hoe maak je een scherpe foto?