in

10 fotolocaties voor gebouwen en huizen aan het water

Water is er in Nederland meer dan genoeg en er zijn dan ook enorm veel mooie gebouwen en huizen die aan het water staan. Huizen aan het water zijn erg fotogeniek en zijn dan ook enorm leuk om vast te leggen. In dit artikel geven we je daarom een paar leuke locaties zodat je alvast wat inspiratie op kunt doen.

In het artikel hieronder sommen we acht leuke fotolocaties om gebouwen en huizen aan het water te fotograferen voor je op. Er zijn natuurlijk veel meer locaties in Nederland te vinden, maar om je een beetje te inspireren hebben we deze voor je op een rijtje gezet. Onder de locaties hebben we een kaartje gezet, daar kun je alle locaties precies op vinden. Daaronder geven we je nog een paar tips voor als je gaat fotograferen aan het water. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad kunt.

1. De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een alom bekende fotolocatie in de gemeente Zaanstad in de buurt van Amsterdam. De historische buurt staat vol rijksmonumentale houten gebouwen en industriemolens uit de gehele zaanstreek. De prachtige houten huisjes, molens en bruggetjes hebben veelal een mooie, diepe, groene kleur en prachtig afgewerkte geveltjes. Ze liggen vrijwel allemaal aan het water, wat voor een prachtig, idyllisch beeld zorgt.

huizen aan het water

Foto: richard33

2. Reitdiephaven

Ook de Reitdiephaven in Groningen mag niet aan dit lijstje ontbreken. De prachtig gekleurde huisjes doen denken aan de Nyhavn in Kopenhagen en voelen enorm niet Hollands aan. Dat komt waarschijnlijk omdat zulke mooie, felgekleurde huisjes niet vaak voorkomen in ons koude landje. De Reitdiephaven is daardoor wel een erg fotogenieke locatie die dan ook echt de moeite van het bezoeken waard is.

huizen aan het water

Foto: Melvin-Jonker – ISO 200 · ƒ/9 · 1/5s · 21.5mm

3. Adriaan windmolen

Ook in Haarlem is water te vinden, een bijzonder mooi plekje is het water bij de Adriaan windmolen. Deze windmolen torent mooi boven de klassieke huisjes uit en dient als boegbeeld. Vooral ‘s avonds is de locatie schitterend, als het licht van de lampen van de vele huisjes en lantaarnpalen in het water weerspiegelt, maar ook overdag mag dit stukje Haarlem er zeker wezen.

huizen aan het water

Foto: dipo58kqpxqsypav – ISO 400 · ƒ/8 · 30s · 16mm

4. Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen hebben waaierachtige vorm bestaande uit smalle repen land. Op deze repen land staan huizen. Vooral met een drone komt de bijzondere vorm van dit gebied mooi naar voren, de lijnen van de Vinkeveense Plassen zijn dan namelijk goed te zien en deze zorgen voor een erg bijzondere aanblik!

huizen aan het water

Foto: Cunodb – ISO 100 · ƒ/4 · 1/50s · 10.26mm

5. Volendam

Volendam is natuurlijk hét havenplaatsje van Nederland. Dit prachtige dorp ligt aan het Markermeer en heeft een hoop schitterende, klassieke huisjes. Het dorpje kan wel behoorlijk druk zijn, want er komen veel toeristen op af, dus probeer het hoogseizoen te vermijden wanneer je hier op bezoek gaat. Zo kun je in alle rust genieten van de schoonheid en cultuur dat dit dorpje te bieden heeft.

huizen aan het water

Foto: Fja-images – ISO 100 · ƒ/11 · 75s · 14mm

6. Enkhuizen

Enkhuizen ligt op de grens van het IJsselmeer en het Markermeer. Ook Enkhuizen is een prachtig havenstadje waar vooral de iconische toren een prachtig beeld vormt. Ook in Enkhuizen kan het behoorlijk druk zijn, maar wanneer je voor de toren gaat staan, kun je de hele haven en toren zonder al te veel mensen vast leggen.

huizen aan het water

Foto: Costas-Ganasos

7. Rotterdam

Tja, Rotterdam staat natuurlijk vol huizen en andere schitterende gebouwen. Daarbij ligt Rotterdam aan het water en stroom de Nieuwe Maas dwars door deze stad. We kunnen Rotterdam dan ook niet missen in dit lijstje. In Rotterdam kun je alle kanten op. Breng een bezoekje aan de Rotterdamse haven, aan de Erasmusbrug, of aan Kinderdijk, dat enorm dicht bij Rotterdam ligt. 

huizen aan het water

Foto: Nonzzz – ISO 100 · ƒ/9 · 25s · 28mm

8. Gouda

Gouda is een stad die misschien voornamelijk bekend staat om de kaas die er gemaakt en gekocht wordt, maar ook de Hollandsche IJssel loopt langs en door de stad. Een groot deel van de stad ligt daardoor langs het water en je kunt hier dan ook nog prachtige, oude grachtenpanden vinden. 

huizen aan het water

Foto: Scavo_zoom – ISO 100 · ƒ/3.2 · 15s · 16mm

9. Giethoorn

Ook wel het Nederlandse Venetië genoemd is dit nóg een locatie die echt niet kan ontbreken op ons lijstje. Hier ga je niet te voet, met de auto, of met de fiets op pad, maar met de boot. Het hele dorp is door grachten, sloten en beekjes verbonden wat voor een erg bijzonder beeld en een interessante ervaring zorgt. 

huizen aan het water

Foto: Icutolo – ISO 100 · ƒ/11 · 1/20s · 16mm

10. Veere

In de havenstad Veere was het vroeger een drukte van jewelste. Schepen vanuit Schotland en andere landen kwamen hier om in wol en goederen te handelen. Het stadje is inmiddels nogal ingekakt en nu is het voornamelijk nog een gezellig, klein toeristisch stadje met een prachtige haven en een heerlijk, landelijk beroemd, snoepwinkeltje.

huizen aan het water

Foto: Arnoud78 – ISO 100 · ƒ/11 · 8s · 15mm

De huizen aan het water op de kaart

Hierboven hebben we tien geweldige fotolocaties voor je beschreven. Om ervoor te zorgen dat je ze precies weet te vinden als je op pad gaat hebben we ze hieronder voor je op een kaartje gezet. Zo hoef je alleen maar op de rode cameraatjes te klikken en via Google Maps een route te maken.

Tips om huizen aan het water te fotograferen

Om ervoor te zorgen dat je het beste uit je foto’s haalt als je op pad gaat, hebben we ook een paar tips voor je opgesteld. Hieronder geven we je wat tips voor het fotograferen van architectuur aan het water. 

Ga voor reflectie

Aan het water heb je vaak te maken met reflectie, dat is vaak als het water niet te hard beweegt en als je een snelle sluitertijd gebruikt. Reflectie kan voor erg tof beeld zorgen, je kunt zo bijvoorbeeld de huizen in het water laten weerspiegelen, of juist een mooi gekleurde lucht. Zo leg je nog meer nadruk op hetgeen dat je vast probeert te leggen.

huizen aan het water

Foto: gkossieris – ISO 64 · ƒ/11 · 25s · 25mm

Voorkom vertekening

Als je architectuur gaat fotograferen is het lijnenspel enorm belangrijk. Hierbij is het belangrijk dat de lijnen wel kloppen. Vaak ziet het er bijvoorbeeld nogal amateuristisch uit als je een gebouw een beetje van onderen probeert te fotograferen, omdat de lijnen dan niet meer waterpas lopen. Let er dus op dat je lijnen te allen tijde netjes waterpas zijn en dat je gebouw recht, zonder gekke vertekeningen, op de foto staat.

huizen aan het water

Foto: dbfotografie – ISO 100 · ƒ/11 · 81s · 17mm

Zijdeachtig water

Wil je dat je foto rust uitstraalt? Kies dan voor een lange sluitertijd (zet je camera wel op een statief). Een lange sluitertijd zorgt ervoor dat er bewegingsonscherpte in het water ontstaat waardoor het water een zijdeachtige, gladde look krijgt. Mooie, gladde, zachte oppervlak zorgt ervoor dat er enorm veel rust in je foto ontstaat.

huizen aan het water

Foto: vdlaarfotografie – ISO 100 · ƒ/11 · 74s · 30mm

Bekijk de video!

Wil je meer weten over het fotograferen van architectuur en vertekening? In onderstaande video geven we je daar wat extra uitleg over.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? In de galerij ‘Huisjes aan het water’ hebben we de mooiste foto’s van gebouwen en huizen aan het water voor je verzameld. Klik op de galerijtitel of onderstaande foto om naar de galerij te gaan.

huizen aan het water

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Meer lezen?

Wil je meer lezen over mooie fotolocaties aan het water? We schreven er al eerder artikelen over! Hieronder sommen we er een paar voor je op:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tamron 35-150mm en 28-75mm

Werken met Photoshop: Pentekening maken