Wij fotografen zijn gek op het bos. Zeker op een mooie dag, wanneer de gouden zonnestralen door de bladeren schijnen, kunnen we er uren rondlopen. Hieronder kun je ons lijstje vinden voor het fotograferen van een paar schitterende bossen. Om ervoor te zorgen dat je niet verdwaald, hebben we alle locaties ook even voor je in kaart gebracht. Onder het kaartje kun je nog een aantal tips voor als je een dagje op pad gaat in het bos. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat!
In de Zoom Adacemy cursus Landschapsfotografie leer je alles over het perfect vastleggen van landschappen!
1. Het Speulderbos
Het Speulderbos is een enorm populair bos onder fotografen en dit bos kon dan ook niet missen op ons lijstje. Zoom.nl staat vol met dit prachtige bos, dat ook wel het ‘bos van de dansende bomen’ genoemd wordt. Het bos is onderdeel van de Natura 2000 en op veel plaatsen redelijk dichtbegroeid, wat het erg oud en mysterieus aan doet voelen.
Foto: hermanderaaf · Canon EOS 6D · ISO 100 · F 16.0 · 1/5 SEC · 152 MM
2. Kaapse Bossen
De Kaapse Bossen is een prachtig gebied dat precies is zoals een bos hoort te zijn. Het ligt midden in de Utrechtse Heuvelrug. Kom vroeg in de ochtend, want dan loop je grote kans om een ree of soms zelfs een boommarter te spotten.
Foto: roeliesteinmann · Canon EOS 6D Mark II (Canon) · ISO 200 · F 14.0 · 2 SEC · 120 MM
3. Baarnse Bos
Het Baarnse Bos was een lange tijd het overbos dat bij paleis Soestdijk hoorde. Het was een chic bos, waarbij alle bomen netjes op een rijtje stonden en de lanen en paden keurig recht waren. Hoewel de striktheid het bos inmiddels een beetje heeft verlaten, is dit nog op veel plekken in het bos terug te zien. Zo heeft het bos een prachtige berceau, dit is een laan waarbij de bomen naar elkaar toe lijken te hellen en zo een soort koepel vormen.
Foto: tdeleede · ILCE-7M2 (SONY) · ISO 250 · F 6.3 · 1/60 SEC · 178 MM
4. Leuvenumse Bos
Het Leuvenumse bos is een schitterend natuurgebied waar je enorm veel wild kunt spotten. Zo kun je er ijsvogels en zwarte spechten vinden, maar ook zwijnen, dassen, vossen, edelherten en reeën. Je kunt hier uren heerlijk rondwandelen en genieten.
Foto: dennismulder55 · Canon EOS 5D Mark II
5. Oisterwijkse Bossen
Het bijzondere van de Oisterwijkse bossen is dat er ook enorm veel vennen te vinden zijn bij deze magische locatie. Je kunt hier prachtig de zonsopgang fotograferen met een ven op de voorgrond en het bos op de achtergrond. Het hele gebied is schitterend en heeft een rijke en afwisselende flora en fauna.
Foto: gijsr · PENTAX K-1 Mark II (RICOH IMAGING COMPANY, LTD.) · ISO 100 · F 11.0 · 8 SEC · 15 MM
6. Deelerwoud
Je kunt het Deelerwoud ten noorden van Arnhem vinden. Het woord ‘woud’ doet nogal woest aan, maar in werkelijkheid is het Deelerwoud een bos zoals vele, met zijn eigen unieke flora en fauna natuurlijk. Zo kun je hier damherten, edelherten, wilde zwijnen, schotse hooglanders, boommarters en een hoop reptielen en insecten vinden. Daarbij heb je hier ook een mooi uitkijkpunt; beklim de Hartenhulberg voor het mooiste uitzicht over de omgeving.
Foto: andyvdsteen · Nikon D500 · ISO 100 · F 4.0 · 1/400 SEC · 400 MM
7. Maasduinen
In dit bosgebied bevindt zich de langste rivierduinengordel van Nederland. Deze rivierduinen zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens en dit maakt het natuurgebied dan ook een prachtig, uniek gebied. Je kunt hier een aantal bijzondere diersoorten spotten, zo woont hier de gladde slang, de zandhagedis, de kraanvogel, de bever en ook de nachtzwaluw.
Foto: wendy1985 · Nikon D750 · ISO 100 · F 16.0 · 1/13 SEC · 300 MM
8. Wolfheze
Het bos bij wolfheze is voornamelijk bijzonder vanwege de bomen die in het bos staan. Wetenschappers schatten namelijk dat een paar van de bomen (wodanseiken) tussen de 400 en 600 jaar oud zijn. De wetenschappers hebben de leeftijd van vijf van deze bomen geschat, maar in de buurt van deze vijf staan er nog meer die waarschijnlijk ongeveer even oud zijn.
Foto: hvr2105 · Nikon D7100 · ISO 320 · F 8.0 · 1/250 SEC · 35 MM
9. Vijlenerbos
Naast het Speulderbos, is ook het Vijlenerbos een enorm populair bos onder de Nederlandse fotografen. Het is het langste bos van Nederland en ligt in Limburg, wat regelmatig zorgt voor hoogteverschillen. Je kunt hier verschillende bijzondere dieren tegenkomen, zoals de das, de steenmarter en de wilde kat die slechts een aantal jaar geleden voor het eerst zijn comeback maakte in Nederland.
Foto: tongeers · Canon EOS 5DS R · ISO 100 · F 11.0 · 1/25 SEC · 24 MM
10. Noordlaarderbos
In Groningen zijn, in vergelijking met andere provincies, wat minder bossen te vinden, maar ook in deze provincie zijn een paar schitterende bossen te vinden. Het Noordlaarderbos is er daar één van. Het is het grootste bosgebied van Groningen en heeft een mysterieuze sfeer over zich heen liggen. Misschien komt dat wel door de rijke oorlogsgeschiedenis in het gebied, die helemaal terugloopt tot de middeleeuwen.
Foto: jemar72 · Canon EOS 5DS
De locaties op de kaart
Hieronder hebben we alle locaties van hierboven nog even voor je in kaart gebracht. Zo weet je zeker dat je de juiste kant op gaat als je besluit één van bovenstaande bossen te gaan fotograferen. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.
Tips voor een dagje weg
Ga je een dagje op pad om de bossen te fotograferen? Dan zijn er een aantal dingen waar je aan kunt denken om het beste uit je dag te halen. Hieronder geven we je een aantal tips, zo weet je zeker dat je er helemaal klaar voor bent.
Neem een kaart mee
Als je besluit te gaan fotograferen in een bos, kan een kaartje met daarop alle wandelroutes behoorlijk van pas komen. De bossen in Nederland mogen dan wel niet zo groot zijn, je kunt er toch behoorlijk in verdwalen. Natuurlijk kom je met Google Maps ook al een heel eind, maar soms is een ouderwetse kaart toch ook wel erg fijn, bijvoorbeeld als je geen bereik hebt. Zorg er ook voor dat je telefoon helemaal is opgeladen. Je kunt dan, als je wél bereik hebt, eventueel om hulp bellen.
Foto: egonzitter · Nikon D750 · ISO 200 · F 5.0 · 1/2000 SEC · 70 MM
Uitrusting
Trek een stevig paar wandelschoenen aan en bereid je apparatuur goed voor. Zorg voor een volle accu en, wanneer je echt een lange dag weg gaat, een reserve accu. Ook een leeg SD-kaartje en een extra SD-kaartje is geen overbodige luxe. Bedenk ook goed wat voor soort foto’s je gaat maken, afhankelijk daarvan kan een statief ook wonderen doen. Kies dan, als je die keuze hebt, voor een lichtgewicht statief. Zo voorkom je dat je aan het eind van de dag vergaat van de rugklachten, omdat je de hele dag een zwaar statief door het bos hebt gesleept.
Foto: nelemans · moto g(6) (Motorola) · ISO 100 · F 1.8 · 1/304 SEC · 4 MM
Heb respect voor de natuur
Als je zo’n dag op pad gaat, is het belangrijk dat je voldoende eten en drinken meeneemt. Zorg er echter voor dat je de verpakkingen van dat eten en drinken wel netjes opruimt en dat je het niet in het bos laat slingeren. Ga respectvol om met de natuur, wel zo fijn voor de omgeving en de mensen die na jou komen.
Foto: jacvson · NIKON D7500 (NIKON CORPORATION) · ISO 100 · F 10.0 · 0,1 SEC · 55 MM
Bekijk de video!
In het bos kun je je focussen op heel veel verschillende soorten fotografie. Eén daarvan is macrofotografie. In de video hieronder gingen we mee met macrofotograaf Daan de Vos, hij geeft je een paar handige tips en trucs!
Inspiratie nodig?
Heb je behoefte aan nog wat extra inspiratie? Bekijk dan de collectie Bossen en laat je inspireren!