in

10 fotolocaties voor het fotograferen van het strand


10 januari 2021, 10:34

Nederland is een land met enorm veel stranden, we hebben dan ook een kustlengte van ongeveer 523 kilometer (inclusief de waddenkust). Aan het strand kun je prachtige beelden maken en veel fotografen trekken er dan ook met liefde en plezier naartoe.

Een pro worden in landschapsfotografie?
In de Zoom Academy cursus Landschapsfotografie leggen we je alles uit over de kunst van het fotograferen van landschappen. Je leert welke instellingen en lenzen je het beste kunt gebruiken, hoe je om moet gaan met filters en welke stappen je neemt in de nabewerking!

Zoals we al schreven is het strand een enorm populaire plek om te fotograferen. De kunst is, om het op een unieke manier vast te leggen. Om ervoor te zorgen dat je een paar schitterende stranden hebt om te fotograferen, maakten we een lijstje van de mooiste fotolocaties voor het fotograferen van Nederlandse stranden.

De locaties hebben we hieronder eventjes voor je uitgeschreven. Daarna kun je een kaartje vinden waar je alle locaties nog eens op terug kunt zoeken. Onder het kaartje, geven we je nog een aantal tips over waar je aan moet denken als je op het strand gaat fotograferen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat.

1. Petten aan Zee

Tja, we hebben dit strand niet voor niets op nummer één gezet. Zoom.nl staat namelijk bomvol met foto’s van dit prachtige strand en dan voornamelijk met foto’s van het monument Palendorp. Dit kunstwerk bestaat uit 160 palen, ze zijn zes tot twaalf meter lang en staan met vloed voor een gedeelte onder water. Het is prachtig om het monument te fotograferen als het water opkomt of net wegtrekt. Met een lange sluitertijd kun je dan schitterende lijnen in het water vormen.


Foto: thomaspaardekooper · Canon EOS 6D Mark II (Canon) · ISO 100 · F 10.0 · 1 SEC · 28 MM

2. Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is een enorm populair strand waar in de zomer dan ook heel veel mensen op af komen. Het is echter ook een erg mooi strand. Ga je toch liever voor wat rust en ruimte? Dan kun je naar het strand bij Egmond Binnen gaan. Hier vind je niet alleen een veel rustiger strand, maar ook een prachtig duingebied.


Foto: rits · Nikon D70s · ISO 200 · F 9.0 · 1/320 SEC · 18 MM

3. Zandvoort

Het strand van Zandvoort is misschien wel een van de hipste stranden van Nederland. Je kunt hier heerlijk surfen of genieten in een paar leuke strandpaviljoens. In de zomer kan het er behoorlijk druk worden, maar toch is het strand van Zandvoort zeker aan te raden.


Foto: frankygoes2 · NIKON D7200 (NIKON CORPORATION) · ISO 100 · F 7.1 · 1/250 SEC · 140 MM

4. Scheveningen

Het strand van Scheveningen is uniek. Ook hier kan het behoorlijk druk worden, maar het strand is zo breed, dat je daar weinig last van hebt. Scheveningen heeft natuurlijk de lange boulevard met het Kurhaus en ook de pier met het reuzenrad dan bij zonsondergang voor een prachtig onderwerp zorgt.

Foto: arnehalman · Sony A58 · ISO 400 · F 16.0 · 30 SEC · 18 MM

5. Noordzeestrand (Badstrand)

Het Noordzeestrand van Schiermonnikoog behoort tot een van de breedste stranden van Europa en dat maakt het meteen al een bijzondere locatie om te fotograferen. Google Maps kent het alleen als het Badstrand, maar maar beide stranden zijn één en dezelfde. De duinen zijn begroeid met verschillende soorten planten en dat maakt dat het in de omgeving van het strand ook behoorlijk groen is.


Foto: corvee1r · NIKON D4S (NIKON CORPORATION) · ISO 100 · F 10.0 · 1/4 SEC · 24 MM

6. Wassenaarseslag

Ben je op zoek naar rust? Dan is Wassenaarseslag, het strand bij Wassenaar, een goede optie. Er staan relatief weinig strandpaviljoens bij dit strand, waardoor het er relatief rustig is. Aan het strand ligt een ruig duingebied, wat natuurlijk ook prachtig is om te fotograferen.


Foto: original-mostert · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 100 · F 11.0 · 30 SEC · 21 MM

7. Vlissingen

Vlissingen heeft verschillende stranden en omdat we er eigenlijk een paar wilden noemen, hebben we besloten om maar gewoon de hele stad te noemen. De Boulevard, het Badstrand en het Nollestrand worden namelijk allemaal tot de mooiste stranden van de provincie Zeeland gerekend. De Boulevard is vooral in de avond erg mooi, aangezien alles dan prachtig belicht wordt.


Foto: thombrouwer · NIKON D7500 (NIKON CORPORATION) · ISO 100 · F 10.0 · 0,6 SEC · 10 MM

8. Waddenzee

De Waddenzee is misschien niet direct een locatie waar je aan denkt bij het woord ‘strand’. De Waddenzee is dan ook niet écht een strandgebied. Toch vonden we dat het wel echt op deze lijst thuishoort. De Waddenzee valt twee keer per dag droog en samen met een gids kun je dan van het vaste land, over de zeebodem, naar een van de Waddeneilanden lopen. Je kunt hier enorm veel soorten vogels spotten en natuurlijk ook zeehonden.


Foto: ronaldrozema · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 100 · F 11.0 · 1/5 SEC · 16 MM

9. Domburg

Domburg heeft een enorm breed strand en daar staat het strand dan ook wel om bekend. Het kan er in de zomer redelijk druk zijn, maar niet zo druk dat het er onaangenaam wordt. Vanaf de duinen kun je prachtig de zonsondergang bekijken.


Foto: lango · Nikon D5100 · ISO 100 · F 18.0 · 59 SEC · 32 MM

10. Noordwijk aan Zee

Noordwijk aan Zee ligt vrij dichtbij Leiden, wat het een geweldig strand maakt voor studenten. Dat betekent echter niet dat je bij een bezoek aan het strand last zult hebben van rondslingerende bierflesjes en chips zakken, want het strand wordt enorm goed schoon gehouden.


Foto: karindebruin · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 50 · F 16.0 · 2 SEC · 24 MM

De locaties op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je echt bij de juiste stranden terecht komt, hebben we ze hieronder even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.

Tips voor het fotograferen van stranden

Wij Nederlanders zijn echte strandliefhebbers en kunnen dan ook enorm genieten van een heerlijk dagje op het strand. Het strand is dan ook prachtig vast te leggen. Om je daar een beetje mee te helpen, hebben we hieronder een paar tips voor je opgeschreven.

Kies een bewuste tijd

Het strand is prachtig om vast te leggen tijdens zonsondergang of zonsopkomst. De lucht krijgt dan prachtige kleuren en deze weerspiegelen in de zee. Veel mensen, waaronder fotografen, gaan liever niet naar het strand als het slecht weer is, maar dat is een veelgemaakte fout! Het strand kan hartstikke mooi zijn tijdens bijvoorbeeld een storm. Vaak krijg je dan te maken met een indrukwekkend wolkendek of een erg ruwe zee. Wordt er bliksem verwacht? Neem dan je statief mee en verdiep je in het fotograferen van bliksem, bij water is dat namelijk prachtig. Let wel op, want elektriciteit wordt erg goed geleid door water en dan is het erg gevaarlijk om te dichtbij te staan. Is de bliksem bui dus te dichtbij, ga dan absoluut niet op pad en blijf veilig binnen.


Foto: robertoc · ILCE-7M3 (SONY) · ISO 1600 · F 14.0 · 30 SEC · 16 MM

Sluitertijd

Bij het fotograferen van water, zoals de zee, heb je grofweg gezien twee keuzes: je kunt het water bevriezen, of de beweging vastleggen. Om het water te bevriezen gebruik je een korte sluitertijd. Zo leg je bijvoorbeeld prachtig golven die tegen de rotsen op slaan vast. Als je de stroom van het water liever vast wilt leggen, kies je voor een lange sluitertijd. Zo krijgt het water een zachte, wollige uitstraling.


Foto: ellend · Nikon D750

Compositie

Probeer niet te gaan voor de meest standaard foto’s met zee en horizon. Probeer wat anders naar je beeld te kijken en kies een interessante compositie of een onderwerp dat je beeld een beetje opleukt. Wat vaak goed werkt, zijn de paaltjes die de kracht van het opkomend water een beetje moeten breken. Deze vormen prachtige lijnen in je beeld en trekken direct je blik de foto in.

Foto: m1rphotography · Nikon D750

Bekijk de video!

Wil je nog wat meer te weten komen over hoe je een landschap op zijn best vastlegt? In de video hieronder leer je landschappen fotograferen met de menselijke maat.

Inspiratie nodig?

Heb je nog wat inspiratie nodig voordat je op pad gaat? Check dan de collectie Strand en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de beste objectieven van 2020!

Lightroom: zo sla je je exportinstellingen op