in

10 tips om nieuwe fotolocaties te ontdekken

Soms wil je gewoon een mooie foto gaan maken, maar heb je geen enkel idee waar je dat kunt doen. Dan is het fijn als je de juiste fotolocaties kunt vinden, maar daar moet je af en toe even naar op zoek. In dit artikel leggen we je uit hoe je nieuwe fotolocaties kunt ontdekken.

Het vinden van de juiste fotolocatie is niet altijd even makkelijk en soms weet je gewoon echt even niet meer hoe je bij de oplossing komt. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een lijstje met tips opgesteld voor het vinden van nieuwe fotolocaties. 

1. Houd een paar criteria in gedachten

Ben je echt specifiek op zoek naar een bepaalde fotolocatie, bijvoorbeeld voor een fotoshoot? Dan is het natuurlijk belangrijk dat de locatie voldoet aan een aantal criteria. Denk er bijvoorbeeld aan dat de locatie moet voldoen aan het doel van de foto. Als je trouwfoto’s gaat maken, wil je bijvoorbeeld dat de locatie bij het stel past. Nederland zit vol mooie plekjes, dus neem geen genoegen met minder!

fotolocaties

Foto: gvsphotography – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/30s · 4.5mm

2. Ga op pad

Het is misschien nogal een klassieke tip, maar door simpelweg gewoon op pad te gaan, kom je vaak de mooiste locaties tegen. Pak de fiets, de auto of de benenwagen en stop bij iedere locatie waarvan je denkt dat die mooi kan zijn op de foto. Bijvoorbeeld voor een mooie zonsondergang, of een toffe shoot. Vervolgens kun je de locatie onthouden, of opslaan op een Google Maps kaartje op je telefoon.

3. Gebruik Street View

Het is een veelgebruikte oplossing van urbex fotografen, maar ook landschapsfotografen vinden dit een handige truc. Door via Google Street View het landschap te bekijken kom je vaak de mooiste gebouwen, stadjes en landschappen tegen. Je kunt je uren verliezen in deze zoektocht en wanneer je een locatie gevonden hebt, kun je gemakkelijk de locatie, of de coördinaten opslaan.

fotolocaties

Foto: Chaysfotografie

4. Fotolocaties op Facebook

Facebook is dé plek om met je mede-fotografen te communiceren over mooie fotolocaties. Je kunt natuurlijk je vrienden en volgers aanspreken door een oproepje te plaatsen, maar je kunt je ook aansluiten bij een groep. Zo worden in de groep Fotografie Locaties de mooiste locaties gedeeld. Deze groep heeft zelfs voor Nederland, België, Duitsland en trouwlocaties een speciaal kaartje aangemaakt. Zo kun je gemakkelijk in de omgeving naar de al bekende locaties zoeken, soms is het kaartje echter wel een beetje onoverzichtelijk. Ben je specifiek op zoek naar een locatie? Dan kun je een oproepje plaatsen in de groep Locatie Gezocht.

5. Wordt lid van een fotoclub

Zit er een fotoclub bij jou in de buurt? Overweeg dan eens om lid te worden! Door je aan te sluiten bij een fotoclub doe je niet alleen een hoop waardevolle kennis en ervaring op, maar leer je ook nieuwe locaties kennen. Jullie zullen namelijk regelmatig naar locaties gaan om te fotograferen en die plekken zul je niet altijd kennen. Daarbij kunnen meer mensen in je fotoclub je helpen, zodat je via hen misschien nog achter leuke fotolocaties kunt komen.

fotolocaties

Foto: weimaraan – ISO 100 · ƒ/2.2 · 1/400s · 50mm

6. Koop eens wat magazines

In veel magazines worden vaak leuke locaties besproken. Vaak zijn dat locaties die je al wel kent, of waar je als eens van gehoord hebt, maar soms zijn het locaties die nog nieuw zijn voor je. In ons eigen magazine helpen we je ook regelmatig op weg met een paar toplocaties. Koop af en toe eens een magazine in de supermarkt. Denk dan aan reismagazines, maar ook fotografie tijdschriften of lifestyle tijdschriften kunnen het goed doen.

7. Zoek via andere websites

Het internet maakt het zoeken naar locaties vele malen makkelijker. Door alleen al te Googelen kun je soms prachtige fotolocaties vinden, maar je kunt ook gebruik maken van andere websites. Zoek bijvoorbeeld op een stad of dorp in de buurt op Flickr of Pinterest. Ook SpotShare is een handige website voor het zoeken en vinden van mooie fotolocaties. Fotografen delen hier hun foto op, met de locatie waar ze deze hebben gemaakt. 

fotolocaties

Foto: ArjanSijtsma – ISO 100 · ƒ/13 · 3/5s · 11mm

8. Koop een reisgids

Een reisgids koop je meestal als je op vakantie gaat, maar je kunt natuurlijk ook een reisgids van Nederland kopen. Er zijn tal van reisgidsen over ons landje te vinden en in veel van die gidsen zullen locaties staan die jij nog niet kent. Ga daarom eens op zoek naar de beste reisgids om mooie fotolocaties te vinden.

9. Vraag de VVV, de stadsgids, of de boswachter

Waar je ook komt, vaak weten mensen uit de buurt het beste naar welke locaties je kunt gaan. Het is daarom altijd een goed idee om met locals te gaan praten. Stap de VVV binnen, zoek een stadsgids op, of bel met de lokale boswachter. Op die manier kun je tips vragen aan mensen die hier erg regelmatig komen en weet je zeker dat je op de mooiste plekjes terecht komt. Ben je in een wat grotere stad in het binnen of buitenland? Dan is het ook zeker de moeite om een tour met een local te boeken. Zo ontdek je vaak de mooiste locaties. Een handige manier om dat te doen is met Withlocals, een organisatie die tours met lokale mensen organiseert.

fotolocaties

Foto: Hongarije230271

10. Check onze website

Je hebt het misschien al ontdekt, maar wij plaatsen bijna wekelijks een artikel vol fotolocaties over een bepaald onderwerp. Al die artikelen zijn misschien niet zo makkelijk terug te vinden, daarom hebben wij hieronder een overzicht voor je gemaakt. We hebben ze zelfs in categorieën gezet en natuurlijk kun je ook op alle artikelen hieronder klikken, zodat je ze makkelijk weet te vinden. Het lijstje hieronder zullen we ook regelmatig updaten, dus sla dit artikel op om geen enkel locatie artikel te missen!

Fotolocaties in het landschap

Fotolocaties in de natuur

Fotolocaties in steden, dorpen en gebouwen

Fotolocaties op de Waddeneilanden

Fotolocaties in de seizoenen

Fotolocaties in de provincies

Overige fotolocaties

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gezocht: de mooiste fotolocaties van Canada

Het gouden uur fotograferen: de beste apps voor de zonnestand