in

10 tips voor betere herfstfoto’s


24 september 2014, 12:00

Nu de bossen langzaam veranderen van groen naar rood en alle herfstelementen weer terug te vinden zijn in de natuur, is het tijd voor een aantal tips hoe je dat allemaal op zijn mooist kan vastleggen.

1. Gebruik de mist
De herfst is een echt ‘mist-seizoen’. In de ochtend hangen er mooie mistwolken boven de velden en in de bossen die je goed kan gebruiken voor je sfeervolle herfstplaatjes.


(foto: kraaij)

2. Onmisbare benodigdheden
-Een vuilniszak om jezelf droog te houden wanneer je in het mos of tussen de natte bladeren moet zitten. (Ook handig om je camera mee te redden tijdens een onverwachte regenbui!)
-Een wit vel papier als eenvoudig reflectiescherm om bijvoorbeeld paddenstoelen mooier te belichten.
-Een statief voor extra stabiliteit waardoor je langere sluitertijden kan gebruiken.

3. Fotografeer details
Vanzelfsprekend kan je in de herfst prachtige foto’s maken van bossen en landschappen. Denk echter ook eens aan de kleine details. Een aangevreten paddenstoel, een eikeltje in het mos of een egeltje tussen de bladeren; details zijn leuke en unieke onderwerpen voor je foto.


(foto: oostindienjp)

4.Sla niet door in je nabewerking

Het is begrijpelijk dat je je kleuren aanpast om het herfstgevoel te versterken, maar onthoud dat ook in een herfstbos nog wel groene blaadjes hangen en dat niet iedere paddenstoel fluorescerend rood is.

5. Gebruik een polarisatiefilter

Dit is een subtielere manier om je herfstkleuren en luchten levendiger te krijgen.


(foto: huubkeulers)

6. Zet je witbalans op ‘bewolkt’

Dit is nóg een manier om je herfstkleuren sprekender te krijgen. De gele en oranje tinten komen bij deze witbalans beter uit de verf. Doe dit echter niet als je ook de lucht op de foto zet. Deze zal er dan namelijk ook gelig uit komen te zien.

7. Vermijd clichés
Het bomenlaantje, de elfenbankjes, de knalrode vliegenzwammen en de blaadjes op de grond; het zijn stuk voor stuk leuke dingen om te fotograferen maar zijn tevens niet de origineelste ideeën. Ga op zoek naar unieke details of probeer eens in zwart-wit te fotograferen. Zo onderscheid jij je van de rest van de herfstfotografen.


(foto: Marieke1962)

8. Ga op pad met bewolkt weer

Wanneer je op pad gaat met fel zonlicht zal je, vooral in het bos, veel last ondervinden van te donkere schaduwen. Bovendien komen de herfstkleuren mooier uit bij grauwer weer.

9. Herfst vind je niet alleen in het bos

Herfst is méér dan alleen vallende bladeren, paddenstoelen en rood-tinten. Het weer slaat om en najaarsbuien trekken over het land. Ook stormluchten, hoosbuien en onweer zijn onderdeel van de herfst en ze zijn tevens prima te fotograferen.

10. Doe inspiratie op!
Bekijk onze fotocollectie met de mooiste herfstfoto’s om wat leuke ideeën te krijgen hoe je de herfst mooi op de foto kan zetten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Foxflash 680 studioflitser

Fotomontage in Photoshop