in

10 tips voor buitenfotografie26 juli 2013, 10:00

Ga je een dag op pad, de natuur in of naar een andere buitenlocatie? John Verbruggen geeft je 10 tips om goed voorbereid te werk te kunnen gaan.

Buitenfotografie

10 tips voor als je buiten op pad gaat
Je hebt besloten om een dag op pad te gaan met je camera in de natuur of een andere buitenlocatie. Om ook met goede foto’s te komen is een goede voorbereiding erg belangrijk. Het handigste is om dit de avond van te voren te doen. Je zet dan alles rustig klaar. Als je de volgende dag op pad gaat, kun je jezelf helemaal concentreren op het maken van goede foto´s.

1.Check of je camera en lenzen schoon zijn. Stof kun je met een blaasbalg van je camera en lenzen blazen. Je camera kun je ook met een licht vochtige doek schoon maken. Eventuele vetvlekken (meestal van je vingers) op de lenzen, kun je met wat lensvloeistof en een lensdoekje verwijderen. Kijk ook eventuele filters na, dit zijn vaak stofmagneten.


Foto gemaakt door st3ph8n

2.Laad je batterijen allemaal even helemaal op. Aftoppen noem ik dat. Als batterijen een tijdje niet gebruikt worden, lopen ze altijd een beetje leeg en presteren ze minder. Probeer er een routine van te maken door dit ´s avonds voor je op pad gaat te doen.

3.Vergeet nooit een reservebatterij mee te nemen. Stel je voor dat er na die prachtige zonsondergang ook nog een prachtig blauw uur volgt. De sluitertijden worden steeds langer en dan is opeens je batterij leeg… Zorg dat je geen unieke mogelijkheden mist omdat je geen reservebatterij bij hebt.

4.Maak je batterijen niet elke keer helemaal leeg. Als je thuis komt en je batterij heeft nog 50 % lading over, laad hem weer op voor je trip de volgende dag. Los van of je denkt dat je met die 50 % wel toe kunt. De batterijen die er nu in digitale camera´s zitten gaan langer mee als je ze niet steeds helemaal leeg trekt.

5.Neem genoeg geheugenkaarten mee en zorg dat ze leeg zijn. Een geheugenkaart is geen plek om je foto’s (voor langere tijd) op te bewaren. Stel je foto’s als je thuiskomt veilig op minimaal 2 plekken en neem alleen lege kaarten mee als je op pad gaat.

6.Formatteer je geheugenkaarten in je camera om ze klaar te maken voor gebruik. Dit is de beste manier om je geheugenkaarten optimaal klaar te maken voor gebruik en je hebt de minste kans op kaartfouten. Maak je geheugenkaart dus niet leeg met je computer! Heb meer dan 1 camera, doe het dan in de camera waarin je de geheugenkaart gaat gebruiken!

7.Vervang je geheugenkaart tijdens het fotograferen (redelijk) ver voordat ze vol zijn. Je kaart helemaal vol fotograferen kan tot schrijffouten leiden en het kwijtraken van foto’s!

8.Neem genoeg eten en drinken mee als je op pad gaat! Dit klinkt wellicht voor de hand liggend, maar fotograferen met een knorrende maag of uitgedroogd is niet goed voor je creativiteit. Als je hongerig bent, zakt het glucosegehalte van je bloed en je concentratie en focus neemt af. Zorg dat je genoeg eten en drinken meeneemt! Dit is hetgene waar ik zelf nog het vaakst mee de mist in ga!

9.Draag stevige kleding die vies mag worden. Als je in de natuur fotografeert heb je stevige schoenen en een stevige broek nodig. Als je die spannende foto met een laag perspectief wil maken zal je op de knieën moeten. Een draaibaar scherm zou hier zeker bij helpen, maar wat als je ergens door de brandnetels of lange gras moet dat nog nat is van de dauw? Als ik op pad ga in dergelijk terrein heb ik een broek van het merk Fjälräven aan. Het G1000 stof van hun broeken is erg stevig en zeer slijtvast. Brandnetels en distels voel je nauwelijks en het gevaar voor teken is minimaal door de goed aansluitende broekspijpen. In de winter heb ik eenzelfde broek maar dan met voering. Heerlijk warm!

De foto is gemaakt bij -13 graden Celsius. Geen enkel probleem als je goed voorbereid bent! (Peelnevel, Ysselsteyn)

10.Draag genoeg kleding die winddicht is. Als het wat kouder is draag ik altijd wat meer kleding dan dat ik normaal op de fiets aan zou doen. Als je staat te wachten, met je camera op je statief, beweeg je weinig en koel je snel af. Zeker als het waait, waardoor je eerder naar huis zou gaan. Trek wat meer kleding aan en de volgende keer blijf je rustig wachten op dat perfecte moment!

Heb je nog aanvullingen op deze lijst? Reageer hieronder op dit artikel deel jouw tips.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix GF6

DIY: Camerastrap