in

10 tips voor concertfotografie


13 november 2014, 13:00

Als concertfotograaf krijg ik regelmatig de vraag hoe ik mijn foto’s maak en of er snelle tips zijn om deze foto’s te maken. Dus bij deze 10 tips hoe je de mooiste bandfoto’s maakt, zowel op grote festivals als in kleine cafétjes.

Voorbereiding

1. Doe je research

Voordat je naar een band gaat is het handig om meer te weten dan welke band er speelt. Informatie als hoe groot het podium is, hoeveel muzikanten er zijn, welke instrumenten ze spelen en wat voor stijl muziek is handig om te weten. Mede hiermee bepaal je welke objectieven je meeneemt die avond. Probeer ook te kijken naar werk van andere fotografen met die band. Vallen er patronen op, staat een bepaalde zanger altijd crowdsurfend erop? Blijf dan in de zaal hangen om dat moment te fotograferen.

2. Wees op tijd

Bij veel grote podia mag je als fotograaf alleen de eerste 3 nummers foto’s maken. Dat betekent dat je zo’n 15 minuten hebt. Als je dan in dat kwartier ook nog je plek moet zoeken, je camera pakken en het licht instellen, dan ben je geheid te laat.

3. Vraag of je het podium op mag

Als je mooi op tijd bent aangekomen is het altijd de moeite waard om te vragen of je het podium op mag. Doordat je een stuk dichter op de muzikanten staat kun je de interactie tussen de bandleden en of het publiek fotograferen. Let hierbij wel op dat je niet teveel zichtbaar bent en de muzikanten of het publiek hindert.

4. Praat met andere fotografen

Stel je even voor, maak even een praatje waarvoor je fotografeert en wissel wat tips en ervaringen uit. Op het moment dat het vol staat met fotografen zijn mensen dan sneller geneigd om je even op hun plekje te laten staan.

Fotograferen

5. Schiet handmatig

Op podia zit er veel contrast tussen de lichte voorgrond en de vaak zwarte achtergrond. Zet je de camera op de automaat dan krijg je een grijze achtergrond en vormen mensen witte vlekken. Door de camera zelf in te stellen heb je dit probleem niet. Let er wel op dat iedere muzikant anders belicht is, dus dat je tussendoor veel moet aanpassen.

6. Gebruik nooit een flitser

Flitsen is bij veel podia verboden omdat het overlast voor zowel het publiek als de artiesten veroorzaakt. Bovendien verpest je het mooie van concertfotografie, het aanwezige licht.

7. Gebruik lichtsterke objectieven

Vaak is het tijdens een concert behoorlijk donker. Om teveel ruis te voorkomen bij een hoge iso-waarde zijn lichtsterke objectieven erg handig. Denk hierbij bij zoomlenzen aan een 17-70 F2.8 en de 70-200 F2.8. Bij prime objectieven kan dit nog lichtsterker zoals een 50mm F1.2 of een 85mm F1.4.

8. Ga niet recht voor de zanger staan

Als je recht voor de zanger staat om foto’s te maken verdwijnt het grootste gedeelte van zijn gezicht achter de microfoon. Ook kan het lijken alsof hij de microfoon inslikt. Fotografeer daarom links of rechts van dde zanger, zodat het gezicht goed zichtbaar blijft.

9. Ga recht voor de drummer staan

Bij het fotograferen van de drummer ga je precies andersom te werk dan bij de zanger. Normaliter is er recht voor de drummer wat ruimte vrij op het drumstel, waardoor hij naar het publiek kan kijken. Door gebruik te maken van die ruimte kun je hem of haar goed en zonder obstakels op de foto zetten.

10. Probeer het publiek op de foto te krijgen

Iets wat bij concertfotografie te weinig gedaan wordt, is een foto maken waarbij het publiek zichtbaar is. Dit kan juist indrukwekkende beelden geven, voornamelijk als je vanaf het podium fotografeert.

En dat was het alweer, 10 tips voor concertfotografie. Heb jij nog handige tips? Laat ze dan achter in de reacties!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De revolutie van de systeemcamera

12 tips voor fotoshoots met groepen