Rond deze tijd van het jaar komt de hele familie vaak weer samen. Dat maakt deze periode ideaal om een familieportret te maken! Deze tien tips helpen je om het op de juiste manier aan te pakken, zodat dit familieportret een prachtige blijvende herinnering wordt.
Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en werken in de studio? Bekijk dan onze Cursus Portretfotografie
Ga je niet je familie, maar een andere groep mensen fotograferen? Lees dan deze blog van Erwin Verweij over het fotograferen van grote groepen.
1. Scherpe gezichten
Bij een familiefoto moet je ervoor zorgen dat de gezichten altijd scherp zijn. Onscherpe ogen veroorzaken namelijk een onpersoonlijk beeld. Zorg er daarom voor dat de diafragmawaarde groot genoeg is, zeker wanneer je werkt met meerdere rijen. Met een hogere diafragmawaarde, rijkt de scherptediepte altijd van de voorste tot de achterste gezichten.

2. De juiste lichtkeuze
Om je diafragmawaarde te verhogen, zal je moeten beschikken over redelijk wat licht. Je kan de sluitertijd hiervoor verlagen, maar de kans op bewegings-onscherpte neemt in dat geval toe. Een hogere iso-waarde is ook maar tot een bepaalde waarde mogelijk, omdat er anders teveel ruis ontstaat. Probeer daarom te kiezen voor een lichte locatie in een studio of in de buitenlucht, fotografeer vanaf een statief en stel sluitertijd en iso-waarde met mate bij, om tot het ideale diafragma te komen.
3. Loskomen van de achtergrond
Een mooi effect krijg je wanneer de volledige familie voor een rustige en neutrale achtergrond wordt gefotografeerd. Dit kan in een studio, waar je alle belichtingsmogelijkheden eenvoudig kan aanpassen, maar het kan ook in de openlucht. Door ervoor te zorgen dat er veel ruimte is tussen familie en achtergrond, kan je met een grotere diafragmawaarde alsnog een onscherpe achtergrond creëren.
4. Spontaan of geposeerd?
Een familieportret is meestal een groepsfoto waarbij iedereen richting de camera kijkt en op hetzelfde moment probeert te lachen. Je kan echter ook op een willekeurig moment je camera pakken, om foto’s te maken die een stuk minder geposeerd zijn.

5. Maak een flink aantal foto’s
Zeker wanneer je een heleboel familieleden bij elkaar fotografeert, wordt de kans groter dat één persoon net wegkijkt of minder flatteus op de foto staat. Door een flink aantal foto’s te maken, maak je het jezelf in de nabewerking een stuk makkelijker om foto’s samen te voegen tot het ideale familieportret.
6. Kledingkeuze
Zorg ervoor dat iedereen rekening houdt met de fotoshoot. Stem de kleding op elkaar en de setting af. Teveel kleuren, prints en texturen maken een foto al snel rommelig, waardoor je in de nabewerking al snel naar een zwart-wit-omzetting zal moeten grijpen.
7. Gebruik een statief
Zoals eerder gezegd helpt het statief om je sluitertijd te verlagen, maar daarnaast heeft een driepoot nog een ander belangrijk voordeel. Je krijgt de mogelijkheid om je camera letterlijk ‘los te laten’ en contact te maken met je modellen. Kijk niet telkens door je zoeker, maar neem afstand en positioneer je modellen terwijl je ze daadwerkelijk aankijkt.
8. Creatieve compositie
Zorg voor een leuke positionering van de familie. Vermijd een saaie rechte lijn met hoofden, maar laat mensen op de voorgrond zitten en wissel af tussen mensen die staan en zitten. Probeer verschillende opstellingen en laat eventueel je modellen meedenken over een positionering die past bij de familie.

9. Laat kinderen zichzelf zijn
Kinderen kunnen vaak moeilijk omgaan met strak-geregisseerde-situaties. Door teveel instructies wordt hun houding gekunsteld en verandert hun lach in een grijns of grimas. Probeer dit te voorkomen door op een rustige en speelse manier instructies te geven, of door familieleden te laten helpen om ze te laten lachen.
10. Voorkom de cliché familiefoto’s.
In deze blog vertelt familiefotograaf Melanie Caitlin hoe je spontane familiefoto’s maakt vol liefde en echte emoties.
Eline Sips
Bekijk alle artikelen van Eline Sips