in

10 tips voor herfstfotografie

Ellen Grondijs

De herfst komt er weer aan. We hebben een prachtige zomer gehad, maar in de herfst kunnen er ook prachtige foto’s gemaakt worden. Zoom.nl helpt je graag op weg met 10 tips voor een goede herfstfoto.

Wil je ook leren om paddenstoelen perfect te fotograferen? Bekijk dan onze Cursus Paddenstoelenfotografie

1 Er wordt vaak geklaagd over de grauwe dagen in de herfst maar dat is het perfecte licht om te fotograferen. Het harde zonlicht in de zomer zorgt vaak voor te grote contrasten in de foto waardoor die mooie herfstkleuren niet goed tot hun recht komen. Ga dus op pad met bewolkt weer.

2 Fotografeer details. Het bos is soms chaotisch dat je meer rust in de foto kunt brengen door details te fotograferen. Neem dan ook je telelens of macrolens mee voor unieke beelden van paddenstoelen, spinnen, mos, hangende bladeren, kastanjes enzovoort.

(foto: constant)

3 In het bos is het vaak donker en vooral als je in mist gaat fotograferen. Voor langere sluitertijden is een statief dus essentieel.

(foto: bneeleman)

4 Let goed op met de nabewerking. Het is begrijpelijk dat je de kleuren extra wilt benadrukken. Maar het moet niet te fel worden. Als rood intens genoeg is, moet je stoppen. De rest van de kleuren zijn meestal dan ook goed.

(foto: antonz)

5 Mist is een veelvoorkomend weertype tijdens de herfst en prachtig om te fotograferen. Omdat je weinig contrast hebt in de mist, heeft je autofocus soms moeite. Kom dan iets dichterbij of zet het scherpstellen op handmatig.

6 Experimenteer met vallende bladeren. Wacht op de wind of laat iemand anders de bladeren gooien en leg dit vast. Je kunt met lange sluitertijd beweging in de blaadjes vast leggen of juist met een hele korte sluitertijd ze bevriezen in de lucht. Probeer verschillende dingen uit.

(foto: ladylipstick1)

7 Door een polarisatiefilter te gebruiken worden de prachtige herfstkleuren nog levendiger. De mooie rode, gele en bruine tinten gaan nog meer spreken.

8 In de herfst is het vaak regenachtig weer. Neem daarom een plastic tas of vuilniszak mee en leg die op de grond als je vanuit een laag standpunt gaat fotograferen. Zo wordt je broek niet vies en heb je toch een mooie foto.

9 In de vroege ochtend vind je dauwdruppels op het gras, bladeren of bloemen. Probeer deze te fotograferen. Je kunt heel goed inzoomen om alleen de druppel in beeld te krijgen en de achtergrond vaag. Of zoom uit en laat zo’n kleine druppel in een grote omgeving zien. Ben je te laat opgestaan voor de dauw? Geen zorgen, neem een plantenspuit mee.

(foto: creation)

10 Zet je witbalans op bewolkt. Hierdoor komen de gele kleuren beter uit. Doe dit alleen niet als er blauwe lucht op de foto komt. Die wordt dan ook geel.

(foto: 1957)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

3 manieren om beweging stil te zetten

10 fotolocaties om graffiti te fotograferen