in

11 fotolocaties voor staalwol fotografie

Het wordt weer wat eerder donker en dat maakt dat de avonden binnenkort weer uitermate geschikt zijn voor staalwol fotografie. Met deze spetterende vorm van lightpainting kun je schitterende en indrukwekkende foto’s maken. In dit artikel leggen we je daarom uit hoe je kunt beginnen met staalwol fotografie en geven we je een paar toplocaties.

Misschien ben je al eens aan de slag geweest met staalwol, of heb je het altijd al eens willen proberen. Staalwol fotografie is niet lastig, maar het kost wel even wat werk en voorbereiding. Hieronder leggen we je kort uit wat staalwol fotografie is en hoe je ermee aan de slag gaat. Vervolgens geven we je een aantal gave locaties om met staalwol aan de slag gaat en daaronder geven we je nog wat tips voor staalwol fotografie.

Wil je meer leren over een bepaald onderwerp? Klik dan op de donkere stukjes tekst in dit artikel. Dat zijn linkjes die je naar een ander informatief artikel verwijzen over een bepaald onderwerp. Zo ben je helemaal klaar om op pad te gaan.

Let op! Vraag altijd eerst toestemming voor je gaat fotograferen bij bijvoorbeeld monumenten of op niet geheel openbare locaties, zo voorkom je problemen en conflicten.

Wat is staalwol fotografie?

Staalwol fotografie is een soort lightpainting waarbij gebruik wordt gemaakt van smeulend staalwol. Je gaat dus eigenlijk aan de slag met vuur, wees dus voorzichtig! Het staalwol wordt in een garde gestopt en aangestoken met een batterij. Vervolgens wordt deze garde rond gezwaaid aan een touw of ketting, waardoor de vonken alle kanten op vliegen. Met een lange sluitertijd kun je deze vonken dan in je beeld vangen, waardoor de kenmerkende, rode lichtstrepen ontstaan. Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende soorten lightpainting. Zo kun je bijvoorbeeld ook met lichtstaven aan de gang. Ook kun je andere soorten lightpainting met staalwol combineren, zo kun je bijvoorbeeld lampjes aan de ketting die aan de garde vastzit hangen.

staalwol

Foto: nathaliedb – ISO 100 · ƒ/16 · 3s · 35mm

Fotolocaties voor staalwol fotografie

Staalwol fotografie kan op heel veel locaties erg mooi zijn. Er zijn echter ook een paar criteria waar de locatie aan moet voldoen. Zo kun je staalwol fotografie bijvoorbeeld niet binnenshuis doen (dat is natuurlijk heel logisch). Verder is het handig als het niet te druk is op de locatie en dat je de ruimte hebt. De vonken kunnen erg ver komen, dus houd daar rekening mee. Een locatie met een verharde ondergrond (asfalt, tegels, zand) heeft de voorkeur, aangezien een natuurlijke ondergrond vlam kan vatten.

Vaak staat staalwol fotografie erg stoer in een stedelijke omgeving. Ook in de natuur kan het mooi zijn, maar dan is het wel aan te raden dat je voldoende veiligheidsmaatregelen neemt. Ga naar een natte locatie en ga niet gedurende een droge periode. Zorg er verder voor dat er nergens een smeulend stukje in de natuur blijft liggen. Wanneer je net begint met staalwol fotografie, is het sowieso aan te raden om op een verharde locatie te beginnen.

Veel locaties zijn geschikt voor staalwol fotografie. Denk bijvoorbeeld aan bruggen, of skateparks. Ook tunneltjes en lege(!) parkeergarages zijn erg gaaf om te fotograferen. Locaties waar veel graffiti te vinden is, zijn ook erg gaaf. Hieronder hebben we een paar locaties voor je opgeschreven, maar ga ook vooral eens op zoek naar locaties bij jou in de buurt. Waarschijnlijk zijn er meer dan genoeg!

1. Suikerfabriek

Deze locatie heeft een prachtige, industriële uitstraling. De Suikerfabriek in Groningen is, zoals de naam al aangeeft, een oude suikerfabriek. Inmiddels wordt de fabriek gebruikt als evenementenlocatie. In de fabriek kun je natuurlijk niet terecht voor het maken van staalwol foto’s, maar de oude fabriek is wel een prachtig decor voor staalwol foto’s.

staalwol

Foto: Pixturalist – ISO 100 · ƒ/22 · 15s · 17mm

2. Waalbrug

De Waalbrug is natuurlijk een behoorlijk druk bezochte brug. Daarbij is de brug te hoog om ervoor te zorgen dat het staalwol mooi in het water reflecteert. Onder de brug kun je echter een leuk soort tunneltje vinden waar je terecht kunt voor staalwol fotografie. Het is er niet druk en het feit dat je in een tunnel staat, zorgt voor een gaaf beeld.

staalwol

Foto: Patrick-van-den-Hoorn – ISO 400 · ƒ/7.1 · 15s · 10mm

3. Poldertoren

De Poldertoren is een oude watertoren en staat in het centrum van Emmeloord. Het plein dat voor de toren ligt, is lekker groot en wanneer er geen auto’s geparkeerd staan, heb je dus meer dan genoeg ruimte om staalwol te slingeren.

staalwol

Foto: peterabbes – ISO 100 · ƒ/16 · 8s · 16mm

4. NDSM werf

Tja, het NDSM werf is misschien wel dé plek voor staalwol fotografie. Dit oude industrieterrein ademt een geweldige, industriële sfeer. Het staat vol mooie gebouwen (die je overigens moet reserveren voordat je erin mag) en er is veel graffiti te vinden. Een perfecte plek dus voor staalwol fotografie.

staalwol

Foto: Pieter2798 – ISO 400 · ƒ/7.1 · 6s · 26mm

5. Ruïne Deurne

De officiële naam van de ruïne in Deurne is Groot Kasteel. Inmiddels is het kasteel echter geen kasteel meer, want al sinds 1944 wordt het vervallen gebouw een ruïne genoemd. Er is een parkeerplaats en een weg vlakbij de ruïne waar je kunt fotograferen met het gebouw op de achtergrond. Wel staat er wat natuur (gras, bomen, enzovoorts) omheen, dus let er goed op waar je vonken heen gaan.

staalwol

Foto: AfredBenjamins

6. Rotterdamse haven

Als je aan een urban fotolocatie denkt dan is de Rotterdamse haven misschien wel de meest bekende locatie. Natuurlijk kun je niet zomaar overal op de haven komen, dus kijk even goed waar je wel en waar je niet mag komen.

staalwol

Foto: A2JPhotography – ISO 200 · ƒ/5 · 9s · 8mm

7. Valkhofbunker

De Valkhofbunker is een monumentaal gebouw op het hoogste punt van het Valkhofpark in Nijmegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de bunker eigendom van de Duitsers en in 2014 werd de bunker uitgegraven en gerestaureerd. Nu kan de bunker dus worden bezocht. Daarbij vormt deze een gaaf decor voor het maken van foto’s.

staalwol

Foto: Patrick-van-den-Hoorn – ISO 1600 · ƒ/7.1 · 15s · 10mm

8. Berenkuil

De Berenkuil in Eindhoven is een verkeersplein dat bestaat uit twee verdiepingen. De bovenste verdieping is voor het autoverkeer, de onderste verdieping bestaat uit een knooppunt van fietspaden. De Berenkuil staat bekend om de vele, prachtige graffiti die je er kunt vinden en dat maakt dan ook dat je er erg gaaf kunt fotograferen.

staalwol

Foto: AlfredBenjamins

9. Rockanje strand

Geen natuurlijke elementen die hier in brand kunnen vliegen, maar wel een totaal ander beeld dat je hier kunt creëren. Het strand is misschien niet de eerste locatie waar je aan denkt als je met staalwol gaat slingeren, maar het kan erg mooi zijn. De lichtstrepen van het staalwol weerspiegelen namelijk mooi in het water.

staalwol

Foto: peter-manintveld – ISO 400 · ƒ/11 · 30s · 24mm

10. Fc Den Bosch

Ook langs het stadion van Fc Den Bosch kun je een hoop graffiti vinden. Daarbij kun je er een paar gave plekjes vinden waar je in alle rust aan de slag kunt met staalwol. Het is natuurlijk niet aan te raden om te gaan fotograferen wanneer er een wedstrijd plaatsvindt, dan is het er namelijk een stuk drukker.

staalwol

Foto: AlfredBenjamins

11. Kampen

Zo zie je maar, héél veel locaties zijn geschikt voor staalwol fotografie. Ook dit oude vestingstadje is bijvoorbeeld een geweldige locatie om te fotograferen. De lichten van de boten, bruggen en straten kunnen daarbij juist nog wat extra dimensie geven aan je foto.

staalwol

Foto: Fotografiecor

De fotolocaties voor staalwol fotografie op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je bovenstaande locaties kunt vinden, hebben we ze even voor je in kaart gebracht. Zo kun je direct op pad! Klik op de rode cameraatjes om de details te bekijken.

Tips voor staalwol fotografie

Als je eenmaal de juiste locatie hebt gevonden, wil je natuurlijk op pad. Het kan echter zijn dat je nog niet helemaal weet hoe je aan de slag moet. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij hieronder een paar tips voor je opgesteld. Wil je echt stap voor stap weten wat je moet doen? In het artikel ‘Lightpainten met staalwol‘ vertellen we je in acht stappen (van voorbereiding tot nabewerking) hoe je met staalwol aan de slag gaat. Zo weet je straks precies welke spullen je nodig hebt, hoe je het staalwol aansteekt en hoe het slingeren werkt.

Safety first

Als je aan de slag gaat met staalwol, ga je in principe aan de slag met vuur. Het spreekt voor zich dat je dan voorzichtig moet zijn. Waarschijnlijk ga je aan de slag met zijn tweeën. Jij maakt de foto, de ander zwaait met het staalwol. Belangrijk is dat de slingeraar stevige (liefst vuurvaste) handschoenen en kleren draagt. Ook een pet of helm en een veiligheidsbril kan handig zijn, vooral als je in een tunnel of iets dergelijks gaat fotograferen.

Naast dat je goed op jullie eigen veiligheid moet letten, is het natuurlijk ook belangrijk dat je de veiligheid van anderen om je heen in de gaten houd. Zorg ervoor dat je de ruimte hebt en wacht even met slingeren als er mensen langslopen.

staalwol

Foto: Batman010

Neem een statief mee

Je gaat in de avond op pad, omdat je wilt dat de vonken goed te zien zijn. Je gaat ook aan de slag met lange sluitertijden. Zo kun je meer licht vangen en krijg je de prachtige strepen die kenmerkend zijn voor staalwol fotografie. Dat je gebruik maakt van een lange sluitertijd, maakt wel dat je snel last krijgt van bewegingsonscherpte door je eigen beweging. Een statief is dan ook een must als je aan de slag gaat met staalwol.

staalwol

Foto: Fack-photography – ISO 160 · ƒ/4 · 6s · 18mm

Probeer verschillende slinger manieren

De manier waarop je het staalwol slingert, is bepalend voor de vorm die je op je foto krijgt. Je kunt het staalwol boven je slingeren, waardoor je een soort koepel van vonken krijgt. Als je het staalwol voor je slingert, krijg je een cirkel van vonken, waar je ook nog doorheen kunt kijken. Door voor je te slingeren en ondertussen achteruit te lopen, ontstaat een soort spiraal. Als laatste kun je er ook voor kiezen om voor je te slingeren en een rondje te draaien, dit is een lastige techniek, maar als het lukt ontstaat er een bol van vonken.

staalwol

Foto: manon-3 – ISO 200 · ƒ/13 · 34s · 21mm

Ga voor dubbele lightpainting

We hebben het al even kort over dubbele lightpainting gehad. Zo kun je bijvoorbeeld lampjes aan het koord van je slinger bevestigen. Verder kun je natuurlijk een derde persoon met lichtstaven langs laten lopen, waardoor je nog een extra laag in je foto krijgt. Wanneer je magnesium tussen het staalwol doet, krijg je niet alleen rode vonken, maar ook witte, wat ook voor een gaaf contrast kan zorgen.

staalwol

Foto: peterabbes – ISO 100 · ƒ/10 · 10s · 21mm

Bekijk de video!

Wil je meer zien van hoe lightpainting in zijn werk gaat? In de One Shot gaat Zoomer Marjo Linders aan de slag met lightpainting in een donkere loods met een V8 Ford Mustang GT. Het het hele artikel (met de resultaten) lees je hier. De video bekijk je hieronder!

Meer leren over staalwol en lightpainting?

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort zelf aan de slag met staalwol, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? Om je daarmee te helpen, stelden we de galerij Staalwol voor je op. Klik op de foto hieronder, of de galerijtitel om de hele galerij te bekijken!

staalwol

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Laowa Argua 35mm f/0.95

Fotograferen in het donker: welke camera moet je hebben?