in

11 onderwerpen om te fotograferen in het donker!25 september 2020, 10:42

Avond- en nachtfotografie geeft je de mogelijkheid om creatieve plaatjes te schieten. Het spelen met licht in je foto’s geeft je eindeloos veel opties, die overdag niet op deze manier mogelijk zouden zijn. Op zoek naar inspiratie voor fotograferen in het donker? Bekijk hier onze inspiratietips!

1. Skyline

Hoge gebouwen op de horizon: de skyline is hét gezicht van een stad. Vanuit het juiste standpunt kun je het hele profiel van de stad vastleggen. Zet je camera op een statief en stel een lange sluitertijd in om alle details van de gebouwen mooi scherp te krijgen.


Links: VacantPhotography, rechts: lbfoot

2. Sterrenhemel

De sterrenhemel is kenmerkend voor de nacht. Om de sterren te fotograferen is het belangrijk dat het donker genoeg is. De stad en de maan geven vaak te veel licht om een goede foto te maken. Door een (hele) lange sluitertijd te gebruiken kun je zelfs een startrail creëren. Ook de maansverduistering is een veel-gefotografeerd onderwerp!


Links: chrizzx, midden: robindejongphotography, rechts: bellenkim

3. Verkeer

Het fotograferen van bewegende voertuigen laat een mooi lichtspoor achter in je foto. Zorg voor een sluitertijd die lang genoeg is, zodat je alleen nog maar de lichtsporen ziet in je foto. (Snel)wegen zijn hier ideaal voor, maar probeer dit ook eens uit op het water zoals op de foto hieronder!


Links: kraalfoto, rechts: Pepleblancfotografie

4. Portretten

Mensen als onderwerp fotograferen in het donker kan ingewikkeld zijn. De lange sluitertijd die je nodig hebt maken het beeld al snel onscherp. Door gebruik te maken van tegenlicht of het licht van de straat of de stad kan het je toch prachtige plaatjes opleveren!


Links: fernanddecanne, rechts: CastleOfPhoto

5. Onweer

Bliksemschichten komen nog helderder naar voren in de donkere lucht! Vanwege de snelheid is bliksem lastig vast te leggen. Lees in dit artikel met welke instellingen je dit natuurspektakel toch goed kan vast leggen.


Links: nielsdam, rechts: robbout

6. Lightpainting

Schilderen met licht noemen we het ook wel. Led-lampjes, laser pointers, gekleurde folie, sterretjes of staalwol: bij lightpainting kun je je fantasie de vrije loop laten gaan. Het levert creatieve en originele beelden op!


Links: zimmi, rechts: Angela-hmr

7. Binnenstad

De binnenstad geeft een boel mogelijkheden voor de straatfotograaf, ook in de nacht. Straatfotografie is spontaan: je moet vaak snel anticiperen en je weet nooit wat je tegenkomt in het bewegende straatleven. De verlichte gebouwen, terrasjes en stille straatjes geven een bepaalde sfeer mee aan je foto.


Links: Edwardsfotografie, rechts: made-by-bas-verhoeven


Links: CHRIZ, rechts: Valeries-Photography

8. Architectuur

Hoge gebouwen, verlichte bruggen of strakke kantoorpanden: de verlichte bouwwerken springen nog meer naar voren tegen de donkere achtergrond. Bekijk deze tips eens voor het fotograferen van architectuur!


Links: A2JPhotography, rechts: MD-Verkerk

9. Weerspiegelingen

De lange sluitertijd die je nodig hebt in de avond en nacht zorgt voor gladgetrokken water, waarin weerspiegelingen prachtig terug te zien zijn. De rustige achtergrond en de symmetrie maken dat je maar blijft kijken naar deze mooie foto’s. Bekijk de collectie weerspiegelingen voor meer van deze beelden!


Links: p9, rechts: eddy-reynecke

10. Landschappen

Locaties zoals de Zaanse Schans worden veel gefotografeerd. Door hier na zonsondergang te komen wordt de foto nog uitdagender! De donkere lucht zorgt voor een rustgevend landschap en geeft een heel andere sfeer dan overdag.


Links: Mfphotography, rechts: rechts: eddy-reynecke

11. Zoek het hogerop!

Door de stad van bovenaf te fotograferen met een lange sluitertijd worden de straten verlichte lijntjes. Door te wisselen van perspectief krijgt de stad een totale nieuwe uitstraling, zeker in de avond en nacht!


Links: royzzz, rechts: tomdw1991

Ga aan de slag met deze onderwerpen. Bekijk ook eens de collectie nachtfotografie voor nog meer inspiratie!

De Nacht van de Fotografie Livestream!
Vind jij het lastig om in het donker scherpe en ruisvrije foto’s te maken? Op donderdag 1 oktober vanaf 19:30 organiseren we weer een nieuwe livestream, helemaal gericht op het fotograferen in de avond en in het donker. Tijdens deze livestream leggen we in een live workshop stap voor stap uit hoe je de beste camera instellingen kiest in drie verschillende lichtscenario’s.

Daarna gaan we nog een stapje verder. Zoomer en macrofotograaf Daan de Vos is te gast om bijzondere nachtelijke macrofoto’s te maken. Hierbij gaat hij live tijdens de uitzending aan de slag met attributen zoals een lichtbak en een vlinderval.

Meld je nu gratis aan:
Wil jij graag meer leren over avond- en nachtfotografie? Je kunt je gratis aanmelden om digitaal mee te doen met onze live workshops. Je vindt het aanmeldformulier hier, en hopelijk tot 1 oktober!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Portretten bij natuurlijk licht: strijklicht gebruiken

6 belangrijke tips voor Urbex fotografie