23 oktober 2015, 13:00
Kustlijnen zijn er wereldwijd in allerlei vormen. In minstens zoveel vormen kun je ze fotograferen. Zoom.nl geeft je 11 tips om de diversiteit van kusten te vast te leggen.
Tip 1: Zoek naar reflecties
In buurt van grote hoeveelheden water, introduceer je bewust of onbewust reflecties in je fotografie. Ze kunnen je werk maken of breken. Let eens extra op reflecties en wat er in te zien is. Reflectie ongewenst? Verplaats jezelf dan ten opzichte van het water of zet een polarisatiefilter voor de lens. Gewenste reflecties van een kleurrijke lucht of een interessante rotsformatie kunnen ook diepte toevoegen.
(Foto: ilya-eos450d)
Tip 2: Verken de haven
De meest populaire stranden zijn vaak in de buurt van havens of toeristische trekpleisters gesitueerd. Dat betekent dat er vaak genoeg interessante bouwwerken als pieren of schepen in de buurt zijn, die iets kunnen toevoegen aan je foto. Zeker ’s avonds wordt dit mooi, omdat de straat- en havenverlichting dan een mooi schouwspel op kan leveren. Een eenvoudige boot wordt ’s avonds al snel een spektakel.
(Foto: ardgorissen)
Tip 3: Gebruik een groothoek
Een extreme groothoek werkt fantastisch als middel om een weidse kustlijn vast te leggen. Probeer eens 10-24mm op een APS-C sensor of 14-35mm op een full frame sensor. Leg daarbij de nadruk op de voorgrond, en let op leidende lijnen. Een strook zand, de vloedlijn of een rotspartij werken erg goed als manier om je lekker de foto in te trekken.
(Foto: alanddewit)
Tip 4: Schiet vroeg en laat
Wil je tijdens de zonsopkomst of -ondergang fotograferen, kies dan een toepasselijk strand. In Nederland hebben we het geluk dat de Noordzee richting het westen ligt, waardoor we tijdens zonsondergang prachtige stroken avondrood kunnen fotograferen. Op de Waddeneilanden en langs de kust van het IJsselmeer, maar langs de oevers van de vele meren en vennen die Nederland rijk is, kun je ’s morgens terecht voor kleurrijke en mistige platen als je je tot het oosten wendt.
Een grijs-verloop filter biedt uitkomst bij het hoge dynamisch bereik in de foto van een zonsopkomst of -ondergang. Het maakt de lucht donkerder dan de voorgrond, waardoor je detail in beiden behoudt.
(Foto: FerdinandMul)
Tip 5: Doe het rustig aan
…Met de sluitertijd. Een andere manier om interesse te wekken en een schep sfeer in de foto te leggen, is om bij een kustlijn de sluitertijd flink te verlengen. Op die manier vervaag je alles dat beweegt. Let daarbij op de richting van de wolken, omdat zij op hun beurt de kijkrichting van de foto bepalen. Ga voor een explosief resultaat tegen de windrichting in fotograferen om een lijnenspel te creëren dat de kijker naar het midden van de foto trekt (een centrale compositie).
(Foto: snowey)
Je hoeft voor extreme (langer dan 30 seconden) sluitertijden niet in de buidel te tasten. Je hebt namelijk niet voor iedere foto een grijsfilter nodig. Ga eens ’s avonds op stap en houdt de ISO laag. Zet, net als bij het gebruik van een grijsfilter, de camera op de BULB stand en reken zelf de benodigde sluitertijd uit voor een goede belichting. Met een draadontspanner druk je de foto af.
Tip 6: Gebruik een grijsfilter op klaarlichte dag
Grijsfilters (neutrale dichtheid of ND) zijn er in allerlei soorten en maten. Met een matig, 2-stops filter kun je de sluitertijd al 4 maal langer maken. Ook zijn er 16-stops (!) ND filters op de markt die de benodigde sluitertijd op klaarlichte dag wel tot enkele tientallen minuten kunnen oprekken.
Vanzelfsprekend heb je een stevig statief nodig om statische objecten scherp te krijgen bij het werken met lange sluitertijden.
(Foto: Jgroeneweg)
Tip 7: Schiet tijdens een storm
Voor de meest dramatische beelden van de kustlijn, ga je op pad tijdens stormachtig weer. Gebruik een telelens en creëer je een veilige afstand tussen de enorme golven en jezelf. Nog een voordeel van de telelens is de langere zonnekap, die je helpt om het water van het frontelement te houden. Slecht weer is zo slecht nog niet! Maar let op je tellen, want in contact komen met een grote golf kan je dag verpesten.
(Foto: basje)
Tip 8: Zoek naar iets dat het oog trekt
Bij een landschap op grote schaal is het lastig om te bepalen waar het oog naartoe moet – omdat er in combinatie met een groothoek lens zoveel in de zoeker past. Het strand leent zich heel goed voor landschapsfotografie. Let eens op enkele stenen, schelpen of werk met een model. Zeker als je ervoor kiest om richting het water te fotograferen, voeg je in het toch al rustige beeld een element toe dat een gevoel van schaal opwekt en iets vertelt over de verhouding tussen het onderwerp in de omgeving. Maak dit onderwerp groot door veel dichterbij te komen dan je gewend bent.
(Foto: fveer)
Zorg dat je je onderwerp onvermijdelijk in beeld zet; laat de kijker niet gokken, maar laat het onderwerp zien op een manier waarop we er niet omheen kunnen. Het is Ansel Adams, grootvader van de landschapsfotografie, wie ooit zei:
“With all art expression, when something is seen, it is a vivid experience, sudden, compelling, and inevitable.”
Tip 9: Wissel de stand van de camera af
Sommige kustlijnen passen bijzonder goed bij een horizontale uitsnede (de landschapsstand). Laat je niet tegenhouden door de benaming van een 90-graden gekantelde camera. De portretstand, een verticale uitsnede, kan krachtige resultaten neerzetten. Dit is vooral van toepassing als de voorgrond interessant is, of bij een bizarre wolkenpartij, of als je op het randje van de afgrond staat om een foto van de diepte te nemen. (Pas alsjeblieft op!)
(Foto: bilstra)
Tip 10: Introduceer mensen of dieren
Kustlijnen kunnen op zich al prachtig zijn en op veel momenten zou je liever willen wachten tot iedereen van het strand is vertrokken. Of je kunt er al heel vroeg zijn; voordat de eerste voetstappen in het zand staan. Soms loont om juist één of meerdere personen bij de compositie te betrekken. Zij kunnen makkelijk het onderwerp zijn dat het oog trekt, zoals besproken bij tip 8.
Of het nu een dier, mens of een groep mensen is; een levend element in het beeld roept herkenning op. Bovendien is zo’n beeld eerder van waarde als je je werk te koop aan wilt bieden. Denk aan de sport- of outdoor winkel die op zoek is naar beeldmateriaal bij een artikel over kitesurfen, waterskiën of paardrijden. Een silhouet is al genoeg voor herkenning en een gevoel van schaal.
(Foto: keers4)
Tip 11: Speel met getijden
Het is belangrijk om de getijden in de gaten te houden uit het oogpunt van veiligheid. Er zijn namelijk plaatsen waar de getijdenwerking extra wordt versterkt door de trechtervorm van de baai, zee of riviermonding. In de Biesbosch kan dat verschil wel 90 centimeter bedragen. Maar de getijden hebben ook invloed op de waarde van je fotografie. Eén van de beste tijden om de kustlijn te fotograferen is bij het terugtrekkende water (eb). Zandstranden zijn dan vrij van voetafdrukken en de meeste afleidende beeldelementen. Kiezels en de pier zijn nog nat en glinsteren daardoor mooi.
(Foto: Dodsi)
Inspiratie
Volg de lijn van de kust met onze collectie van kustlijnen. Laat je inspireren om zelf op pad te gaan en de kust op een manier vast te leggen zoals je er nog niet over na hebt gedacht.