1 mei 2018, 16:55
Een mooi model is geen garantie voor een goede foto. Het is heel belangrijk om te weten hoe je met een model moet werken. Kom alles te weten over het fotograferen van modellen met deze tips!
Portfolio opbouwen
Natuurlijk, iedereen begint zonder ervaring want je moet ergens beginnen. Toch zie je vaak op social media in groepen waar modellen, fotografen, visagisten en stylisten elkaar vinden vaak fotografen zonder portfolio, of met alleen vakantie kiekjes. Het beste is om eerst te oefenen op bijvoorbeeld jezelf, of op familieleden. Hierdoor bouw je een portfolio en eigen stijl op, en weet je je team beter op hun gemak te stellen.
Communicatie
De communicatie tussen jou als fotograaf en het model is belangrijk. Ook wanneer de shoot nog moet plaatsvinden, is de communicatie vooraf van belang. Communiceer duidelijk en goed wanneer de fotoshoot plaatsvindt, wat je verwacht dat het model eventueel zelf meeneemt (denk aan kleding of make-up) en maak van te voren alvast afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van de uiteindelijke foto’s.
Denk goed na wat je wilt vastleggen
Het lijkt zo eenvoudig. Je wilt een keer een model fotograferen, dus je zoekt een model en gaat aan de slag. De resultaten van deze manier van werken zullen gegarandeerd tegenvallen. Zonder een duidelijk doel en een uitgewerkt idee waar je tijdens de fotoshoot mee aan de slag wil gaan is een fotoshoot gedoemd te mislukken.
Begin dus ruim voor je gaat shooten aan de voorbereiding. Het beste is zelfs om deze voorbereiding te beginnen voor je zelfs maar een model hebt uitgezocht. Vorm je zelf een beeld van het eindresultaat dat je wilt bereiken. Put inspiratie uit fotoboeken, via internet of via fototijdschriften.
Locatie
De locatie van de fotoshoot kan de sfeer heel erg beinvloeden. Fotograferen in een drukke winkelstraat is heel wat anders dan op een verlaten industrieterrein. Ook voor je model! Onervaren modellen hebben vaak even nodig om los te komen en voelen zich in het begin misschien een beetje ongemakkelijk. Als er dan ook nog eens hordes mensen om hem of haar heen staan, wordt het helemaal lastig. Houdt hier dus rekening mee bij het plannen van je fotoshoot.
Goede sfeer
Begin niet meteen met fotograferen, maar leer je model eerst een beetje kennen. Drink een kop koffie, eet een koekje en bespreek je verwachtingen voor de fotoshoot. Tijdens de fotoshoot helpt het enorm als je als fotograaf poses voordoet. Het is lachwekkend, breekt het ijs en leert je om heel duidelijk te communiceren. Moedig je model aan als hij of zij goede poses aanneemt. Zo weet hij of zij dat het goed gaat, zal het zelfvertrouwen toenemen en zullen je foto’s uiteindelijk sterker worden. Een muziekje op de achtergrond maakt de sfeer nóg aangenamer.
Wees realistisch
Bedenk ook goed wat realistisch is om te bereiken. De lat te hoog leggen leidt automatisch tot teleurstellingen. Vooral als beginner kun je de mogelijkheden die een dag shooten biedt schromelijk overschatten. Visagie, kleding, instellen van het licht, wisselingen gedurende de shoot, het vraagt allemaal veel tijd, waardoor de netto-fotografietijd heel beperkt is. Deel je tijd dus goed in en zorg dat je als fotograaf weet wat je met je “vrije” tijd doet. Een nagelbijtende, wachtende fotograaf is niet goed voor de gemoedsrust van je model, en dus niet voor de kwaliteit van de foto.
Nicky @Elite by photographer Jeremy Ziessen
Hair & makeup by Charlotte
Charlottevanbeusekom
Ieder model is uniek!
Als je je idee voor een fotoshoot uitwerkt, verdiep je dan vooral in de emoties of de boodschap die je in je foto tot uitdrukking wil brengen. Een knappe man of vrouw is iets anders dan een goed model. Een knappe vrouw die geen boodschap overbrengt zal hooguit een leuk plaatje opleveren, maar de vraag is of je daarmee als fotograaf iets toevoegt aan je portfolio.
De vraag is ook waar je je model moet zoeken. Je kunt op zoek gaan op een modellensite of via facebook, waar je zonder problemen genoeg vrouwen vindt die graag, meestal als amateurmodel, voor de camera staan. Maar als je op zoek bent naar sterke emoties, kijk dan ook eens verder, bijvoorbeeld naar acteurs, dansers of sporters.
Bedenk bovendien dat modellen die qua uiterlijk afwijken van de gebaande paden vaak de meest bijzondere foto’s opleveren, juist doordat ze niet doorsnee zijn!
Een goed begin is het halve werk
Iedereen die een foto bekijkt van een onzeker model, ziet deze onzekerheid direct. Dat is prima wanneer het je bedoeling is om een onzekere man of vrouw vast te leggen, maar in alle andere gevallen is het de showstopper voor je fotoshoot. Als fotograaf heb je niet alles in de hand, maar wél een groot deel van deze onzekerheid. Neem bij aanvang van de shoot de tijd om met het model kennis te maken en de shoot door te nemen. Geef het model de ruimte om zijn of haar ideeën, vragen en twijfels op tafel te leggen. Zo creëer je een basis van rust en vertrouwen waar je de rest van de dag plezier van hebt. En ja, je hebt als fotograaf meer aan je hoofd die dag, maar juist daarom is je dagindeling zo belangrijk. En geloof me, veel shoots of weinig shoots, juist dit is heel vaak de valkuil, ook voor mij.
Geef het model de tijd
Ieder model moet loskomen tijdens een shoot, uitzonderingen daargelaten. Geef daarom tijd en ruimte om op te warmen. Verwacht niet in het eerste half uur je topplaat te fotograferen. Is dat wel het geval dan heb je of te maken met een doorgewinterde professional, of met toeval, of het zegt iets over het verdere verloop van de dag. Om juist dat laatste te voorkomen is het van belang te blijven investeren in de relatie met en het vertrouwen van het model. Moedig hem of haar aan, schroom niet om zelf de pose voor te doen (ook al doe je dat minder charmant dan het model), laat tussendoor foto’s zien en vraag feedback van het model.
Emotie
Het model, de styling, de make-up, alles kan nog zo mooi zijn, wanneer je niks er bij voelt, blijft het niet hangen. Dit is het moeilijkste wat je als fotograaf moet doen. Iets creëren wat echt lijkt in plaats van geposeerd (tenzij dat het doel is van je foto. Over-the-top geposeerd kan ook iets oproepen). Sta achter de emotie/beeld wat jij ziet. Het model kijkt anders naar haarzelf dan een fotograaf. Zij ziet bijvoorbeeld bepaalde minpunten van haarzelf in plaats van het totaalbeeld. Je mag haar best overtuigen van jouw visie en haar vragen je te vertrouwen. Voor een visagiste/styliste is het soms ook moeilijk om te schikken bij het plaatje wat de fotograaf kiest. ‘De make up komt daar beter uit’, is iets wat ik vaak hoor, of ‘het haar staat er nu niet op’. Uiteraard moet je hier wel naar kijken als fotograaf, want het hele team doet mee. Maar hoe meer ervaren je bent, hoe beter je het kan meepakken. Laat je visagiste ingrijpen gedurende de shoot, dat scheelt jou veel werk achteraf, en het kan de foto zo veel mooier maken wanneer het haar net anders zit. Dit is een proces wat tijd kost, en heeft te maken met de juiste mensen om je heen verzamelen. Uiteindelijk hoort alles samen te komen, het plaatje ÉN de emotie.
Wees explicieter dan expliciet!
Communicatie is gecompliceerd. Je stuurt je model een moodboard met een aantal foto- ideeën, krijgt enthousiaste reacties terug, maar op de shootingdag zelf blijft niets van het oorspronkelijke idee over. Het model wil alleen zijn of haar eigen kleding dragen of wil niet dat er iets met zijn of haar haren gebeurt. Hoe duidelijk de foto’s in het moodboard ook zijn, kennelijk beseft het model zich vooraf onvoldoende wat je van hem of haar verwacht. Mijn meest recente, maar daarmee ook belangrijkste, les is dan ook dat je als fotograaf niet expliciet genoeg kunt zijn als je met een model je plannen deelt. Geef aan wat je wilt doen, haren, visagie, wel of geen eigen kleding, kortom schrijf op of vertel vooraf wat in je hoofd zit. Op die manier maak je de kans het grootste dat het model echt weet wat je van hem of haar verwacht en kan hij of zij zich altijd nog terugtrekken voor de shoot. Dat is misschien vervelend, maar veel minder vervelend dan een domper tijdens de shoot.