in

12 fotolocaties om ijsvogels te fotograferen

8 november 2020, 12:32

Op Zoom.nl zijn ze enorm populair en dat is niet zo gek ook. De vrolijk gekleurde, plomp gebouwde vogeltjes met hun lange snavels zijn prachtig om te zien en te fotograferen. We hebben het natuurlijk over de ijsvogel. Wij zochten voor je uit waar je ze kunt vinden en hoe je ze het beste fotografeert.

Alles leren over het fotograferen van vogels? Volg dan de Zoom Academy cursus Vogels spotten en fotograferen!

IJsvogels kun je in principe overal vinden waar water is. Zelfs op sommige plekken waar zout water is, kun je de ijsvogel zien. Toch zijn er plekken waar je ze vaker tegenkomt dan op andere plekken. Hieronder hebben we deze locaties even voor je uitgeschreven. Daarna kun je nog een kaartje vinden, waar alle locaties precies op aangegeven staan en dáárna geven we je nog wat tips over hoe je ze het beste fotografeert. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat.

1. Nationaal Park de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch in Brabant is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Er is enorm veel natuur, waaronder een hoop bossen en struiken en zeker een hele hoop water. Niet alleen de ijsvogel kun je hier veelvuldig tegenkomen, de Biesbosch is namelijk een waar vogelparadijs. Een lijst met een aantal vogels die je tegen kunt komen in de Biesbosch, vind je hier.


Foto: ingepfeil

2. Uitkijktoren Ooltgensplaat Hellegatsplaten

In de Hellegatsplaten zijn zijn twee vogelkijkhutten te vinden. Vanuit deze hutten kun je regelmatig de ijsvogel zien jagen. Eén van de kijkhutten heet de Zwartkopmeeuw, hier heb je de meeste kans om een ijsvogeltje tegen te komen, voornamelijk omdat er een rij paaltjes vlak voor deze hut staat. Dit zijn de perfecte uitkijkpunten voor de vogeltjes.


Foto: Gertj123

3. De Lek

Nederland is, zoals je waarschijnlijk wel weet, een echt waterland en ligt vol met rivieren. Aan rivieren waar de kanten hoog zijn, kun je daarom ook een hoop ijsvogels vinden. Zo heeft rivier de Lek een hoop uitgestrekte grienden, wat ideaal terrein is voor ijsvogels. Er zijn verschillende grienden en kreken langs deze rivier waar je de vogeltjes kunt vinden.


Foto: Gladiola

4. Vogelplas Starrevaart

Langs de A13 bij Leidschendam ligt De Starrevaart, een populair vogelgebied. Vogelkijkhut De Vogelknip is de perfecte plek om de ijsvogel te spotten. Vaak zit hij vlakbij, in de struiken naast de vogelhut, te jagen op vis. Kijk dus goed om je heen.


Foto: ingridvangulick

5. Kleine Bolspolder

Er ligt geen wandelpad om de Kleine Bolspolder, maar de plas is zó populair onder de ijsvogels, dat we hier toch even over moesten schrijven. Deze beschutte plas wordt omringt door bomen, struiken, brandnetels en bramen. Je moet je hier even doorheen wanen wanneer je op zoek gaat naar de ijsvogels, maar wanneer je eenmaal de oever bereikt is de kans erg groot dat je een ijsvogel zult zien. Zeker de moeite waard dus!


Foto: AGDBeukhof

6. Oostvoornse meer

Het Meer van Oostvoorne ligt op de Maasvlakte. De Maasvlakte zelf is al een goede locatie om af en toe een ijsvogel tegen te komen, maar bij dit meer is de kans wel erg groot dat je er eentje tegenkomt. Ga naar het vogelkijkscherm langs de Brielse Gatdam. De oevers hier zijn vast leefgebied van de ijsvogel, dus de kans is erg groot dat je er eentje ziet vliegen.


Foto: Papa100

7. Vogelkijkhut de ijsvogel

In de buurt van de rivier de IJssel vind je hier een natuurgebied met een hoop water, moeras en begroeiing. De perfecte plek voor de ijsvogel dus. Heel af en toe kun je hier ook de visarend en met een zeldzaam geluk zelfs de zeearend tegen komen!


Foto: Ronald-Schalekamp

8. Vogelkijkhut Amalia

Verschillende vogels, waaronder de ijsvogels, zitten vaak enorm dichtbij deze hut, wat het erg de moeite waard maakt om hier eens langs te gaan. Af en toe zitten er ook ooievaarsnesten in de buurt, wat een leuk extraatje is.


Foto: Jbruurs

9. Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een schitterend natuurgebied waar enorm veel wild te vinden is. Ook de ijsvogel kun je er het hele jaar door tegenkomen.


Foto: Edwin1967

10. Bert Bospad

Ook dit is weer een prachtig natuurgebied in ons kleine landje. Van open water, tot trilvenen en moerasbossen, het is er allemaal en dit is dan ook weer een perfecte locatie voor de ijsvogel. Neem wel een paar goede laarzen mee, want het kan er flink nat zijn.


Foto: Carina112

11. Nationaal Park Lauwersmeer

In dit nationale park vind je een enorme verscheidenheid aan vogels. Echte vogelaars moeten dit park een keer bezocht hebben, vanwege de vele soorten die hier voorkomen. Zo ook de ijsvogel, die als klein, blauworanje vogeltje maar amper opvalt tussen al die pracht en praal.


Foto: Caroline Wirtz

12. Vogelkijkhut De Zeearend

De Oostvaardersplassen staan om een hoop dingen bekend. Zo kun je er prachtig wild spotten, van damherten, tot vossen en konikspaarden. Er zijn echter ook een hoop vogelsoorten te spotten, waaronder de kleine ijsvogel. Vogelkijkhut De Zeearend is één van de locaties waar je de kans hebt om een ijsvogel te spotten, maar in de Oostvaardersplassen zijn nog meer plekjes waar je ze kunt zien. Loop dus ook eens rond en kijk eens goed, want ze zijn maar klein, dus je ziet ze zo over het hoofd.


Foto: kevinzeelen

De locaties op de kaart

Op het kaartje hieronder kun je alle locaties terug vinden, zo weet je precies waar ze zijn. Klik op de rode cameraatjes om de locaties van dichtbij te bekijken. Na het kaartje geven we je nog een aantal tips over hoe je ijsvogels fotografeert.

Criteria voor een leefgebied voor de ijsvogel

Het leefgebied van de ijsvogel moet aan de volgende criteria voldoen. Heeft een gebied bij jou in de buurt al deze punten? Dan is de kans groot dat je hier ijsvogels kunt vinden.
– Visrijk water, waar visjes in leven die de ijsvogel kan eten
– Voldoende begroeiing waarvandaan de ijsvogel kan jagen, in de vorm van bomen of struiken
– Nestelplekken, waar de ijsvogel ook tot rust kan komen en waar hij dus niet constant opgejaagd wordt door passerende auto’s, wandelaars of honden


Foto: Fotografie-gino

Neem je telelens mee

Wanneer je ijsvogels (of vogels in het algemeen) gaat fotograferen is het handig om dat niet met een groothoeklens te gaan doen. Je hebt een telelens met een flink bereik nodig om deze kleine vogeltjes op de foto te zetten, aangezien je natuurlijk niet echt dichtbij kunt komen. Aangezien het enorm lastig is om je camera op 600 mm stil genoeg te houden om een foto te maken, is het ook handig om een rijstzak of statief mee te nemen. Zo heb je al snel een stuk minder last van bewegingsonscherpte.


Foto: Harry57

Instellingen

IJsvogeltjes zijn enorm snel. Wanneer ze stil op een tak zitten, kun je best een iets tragere sluitertijd gebruiken. Wanneer je ze echter in vlucht wilt fotograferen, of bijvoorbeeld wanneer ze net een vis uit het water pikken, is een hoge sluitertijd een absolute must. Kies daarom het liefst een lens met een vast diafragma, zodat je niet alleen een mooi zachte achtergrond krijgt, maar je ook gebruik kunt maken van een optimale lichtinval.


Foto: MartijnvanSabben

Wees heel stil en heb geduld

De natuur werkt niet op tijd. Het kan dus best zijn dat je een tijdje moet wachten voor je een ijsvogel spot. Wacht daar rustig op en maak niet te veel geluid, je wilt de dieren namelijk niet weg jagen. Wanneer je naar een wat drukker bezocht gebied gaat (zoals een wandelgebied) is het slim om op tijden te komen waarop er nog niet zo veel mensen zijn, zoals vroeg in de ochtend of met zonsondergang. Zo loop je minder kans dat de ijsvogel, die je net voor je lens hebt, opschrikt van een wandelaar of een hond die door het struikgewas struint.

Lees ook: basiscursus vogelfotografie

Ga je op pad?

Check dan ook even Waarneming.nl. Op deze website kunnen mensen het invullen wanneer ze een bepaalde diersoort hebben gespot. Zo kun je zien waar je het beste heen kunt voor de ijsvogel of een andere diersoort. Check ook de website Vogelkijkhut.nl, hier staan alle openbare vogelkijkhutten in Nederland geregistreerd.

Inspiratie nodig?

Bekijk dan de collectie IJsvogeltjes en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

50 dagen met de 50 mm. standaard lens

Expertuitdaging: Bevroren zeepbellen fotograferen!