in

12 fotolocaties voor het fotograferen van bruggen

We hebben veel rivieren en daarmee ook veel bruggen in Nederland. Om ervoor te zorgen dat jij de allermooiste vast weet te leggen, hebben we een lijstje voor je samengesteld. Hieronder hebben we alle fotolocaties even voor je uitgeschreven. We hebben ze ook even voor je in kaart gebracht, zodat je precies weet waar je deze bruggen kunt vinden. Onder het kaartje geven we je een aantal tips voor het fotograferen van bruggen.

Leren hoe je de perfecte foto maakt?
In de Zoom Academy cursus Sluitertijd en Diafragma leggen we je uit hoe je de beste sluitertijd en diagragma kiest, zodat je de scherpste beelden met prachtige diepte kunt maken.

1. Zeelandbrug

Deze brug, met een lengte van 5,022 kilometer, is de langste brug van Nederland. De brug is een verkeersbrug die zich bevindt over de Oosterschelde en de eilanden Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland met elkaar verbindt. Het duurde twee jaar om de brug te bouwen, de bouw begon in 1963 en in 1965 was hij af. In 2015 werd de brug benoemd tot rijksmonument en het is dan ook een van de meest interessante bruggen om vast te leggen.


Foto: JolandadeLeeuw · Nikon D5300 · ISO 100 · F 11.0 · 52 SEC · 17 MM

2. Moerdijkbruggen

Er zijn drie Moerdijkbruggen. Deze verbinden de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant met elkaar. Er zijn twee treinbruggen en één brug voor autoverkeer en de bouw van de eerste brug (voor treinverkeer) begon in de negentiende eeuw. Zeker wanneer je onder de twee bruggen die dicht bij elkaar liggen gaat staan en vanuit het midden de foto maakt, kan dit voor een prachtig beeld zorgen. De lijnen van de bruggen trekken je blik dan namelijk direct het beeld in.


Foto: ianklijn · Nikon D750 · ISO 100 · F 14.0 · 240 SEC · 20 MM

3. Erasmusbrug

De Erasmusbrug is misschien wel de meest bekende brug van Nederland. De brug ligt over de Nieuwe Maas en bevindt zich in het centrum van Rotterdam. Ben van Berkel ontwierp de brug in 1996 als een tuibrug, wat betekent dat deze is opgehangen aan dikke kabels. Deze kabels zorgen ook direct voor een interessant beeld, aangezien ze mooie lijnen vormen.


Foto: original-mostert · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 100 · F 16.0 · 60 SEC · 16 MM

4. Sint Servaasbrug

De Sint Servaasbrug is de oudste brug van Nederland en behoeft daarom ook zeker een plek in dit lijstje. De brug stamt uit het einde van de dertiende eeuw en heeft momenteel nog acht bogen. Oorspronkelijk had de brug negen bogen, maar halverwege de zeventiende eeuw werd één van de bogen dichtgemetseld. De brug is vooral in de avond prachtig, wanneer de Maas verlicht wordt door de lantaarnpalen die ook de brug verlichten.


Foto: harriehaas · Canon EOS 60D · ISO 100 · F 7.1 · 30 SEC · 20 MM

5. Waalbrug

De Waalbrug is een boogbrug over de Waal. De brug is 604 meter lang en werd in 1936 geopend. De brug werd op 10 mei 1940 opgeblazen door Nederland, zodat de Duitsers de brug niet konden gebruiken. In 1943 was de brug gerestaureerd en kon deze weer in gebruik genomen worden.

Foto: jlfoto · Onbekende camera

6. Blauwbrug

Nóg een brug in Amsterdam is de Blauwbrug. Deze klassieke brug uit 1883 neemt je even mee terug in de tijd. Net als de Sint Servaasbrug is de brug prachtig te fotograferen in het donker, wanneer het licht wordt weerspiegeld in het water.


Foto: rogerk · Canon EOS 6D · ISO 200 · F 8.0 · 1/60 SEC · 16 MM

7. John Frostbrug

Deze brug in Arnhem is ’s avonds prachtig kleurrijk verlicht. De brug loopt over de Nederrijn en is vernoemd naar de Britse officier John Dutton Frost. Deze officier probeerde in 1944 de Rijnbrug, zoals deze brug voor die tijd werd genoemd, te veroveren tijdens de slag om Arnhem.


Foto: spade · Canon EOS 6D Mark II (Canon) · ISO 100 · F 4.5 · 8 SEC · 15 MM

8. Stadsbrug

Deze brug wordt in de volksmond ook wel de Oude Brug genoemd. De Stadsbrug vormt de verbinding over de IJssel tussen de twee grondgebieden van Kampen. Het is een brug met een bijzonder uiterlijk, dat in de verte wel iets weg heeft van het zogenoemde steampunk. De brug heeft in ieder geval een fijne symmetrie en is een perfect onderwerp voor fotografie.


Foto: rcjansen · ILCE-7RM3 (SONY) · ISO 100 · F 9.0 · 3 SEC · 32 MM

9. IJsselbrug

De IJsselbrug vormt een verbinding tussen Zwolle en Hattem en ligt, vanzelfsprekend, over de IJssel. De brug heeft een behoorlijk rijke geschiedenis. Deze werd namelijk in 1930 opengesteld, maar mocht niet lang staan, aangezien de brug in de Tweede Wereldoorlog twee keer op werd geblazen. Inmiddels is de brug echter weer in volle glorie herstelt en kun je er prachtige foto’s van maken.


Foto: Fotografiecor · ILCE-7M3 (SONY) · ISO 100 · F 1.0 · 84 SEC

10. Ketelbrug

In Flevoland staat de Ketelbrug, deze behoort tot de grootste bruggen van Nederland en is alleen daarom al een aanrader om te gaan bekijken. De brug is 800 meter lang en werd in 1970 in gebruik genomen.


Foto: fveer · Nikon D600

11. Oostpoortbrug

De Oostpoortbrug is ook een behoorlijk oude brug, hij stamt namelijk uit 1514 en is daarom ook een Rijksmonument. Het is een ijzeren ophaalbrug met een karakteristiek, enigszins middeleeuws uiterlijk dat niet alleen mooi is, maar er ook nog eens gezellig uitziet.


Foto: gijsr · Pentax K-3 · ISO 100 · F 11.0 · 15 SEC · 45 MM

12. Martinus Nijhoffbrug

De Martinus Nijhoffbrug is een van de drukste bruggen van Nederland en loopt ook nog eens over de grootste rivier van Nederland. De lijnen aan de zijkant doen enigszins denken aan de Erasmusbrug. De Martinus Nijhoffbrug heeft echter veel meer sets van deze lijnen.


Foto: bertvanbeek · Canon EOS 80D (Canon) · ISO 100 · F 22.0 · 180 SEC · 13 MM

Op de kaart

Benieuwd waar je al deze schitterende bruggen kunt vinden? Check dan het kaartje hieronder, we hebben ze speciaal voor jou allemaal in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.

Tips voor het fotograferen van bruggen

Bruggen zijn prachtige fotografieonderwerpen. Wanneer je van landschap houd, kun je met een brug goed aan de slag, maar ook wanneer je liever architectuurfoto’s maakt, is een brug een goed onderwerp. Om ervoor te zorgen dat jij de mooist mogelijke foto van die brug gemaakt krijgt, geven we je een aantal tips.

Wat doe je met het water?

Een brug ligt altijd over water. Zeker wanneer het water een belangrijke rol speelt in je foto, of een groot deel van je foto bedekt, is het goed om te bedenken hoe je wilt dat dat water eruit ziet. Water kun je prachtig zijdeachtig eruit laten zien, door je sluitertijd wat langer te maken. Als je deze techniek gebruikt lijkt het net alsof er een laagje mist vlak boven het water zweeft, wat een mooi, rustiek effect heeft. Andere tips over hoe je om kunt gaan met het fotograferen met water, lees je hier.


Foto: ellend · NIKON Z 6 (NIKON CORPORATION) · ISO 50 · F 13.0 · 4 SEC · 14 MM

Veel of weinig scherptediepte

Een brug is vaak nogal lang. Als je een brug helemaal scherp op de foto wilt zetten, zul je voor een hoog diafragmagetal moeten kiezen. Je hebt dan te maken met een kleine lensopening en dus met een grote scherptediepte. Je foto is dan van voor tot achter scherp. Wil je liever focussen op één onderwerp bijvoorbeeld op de brug? Dan kun je het beste voor een wat lager diafragmagetal kiezen. Zo wordt de omgeving van het onderwerp wat waziger en blijft de focus meer op je onderwerp liggen.


Foto: NolVerMei · Panasonic Lumix DMC-TZ100

Maak gebruik van het lijnenspel

De lijnen van een brug kunnen enorm goed werken op een foto. Een brug is vaak recht, waardoor je goed kunt spelen met de lijnen van bijvoorbeeld de reling. Als je deze op de juiste manier inzet, wordt de blik van de kijker direct de foto in getrokken.


Foto: DiekeSteeg · Nikon D500 · ISO 1000 · F 9.0 · 1/80 SEC · 18 MM

Let op je veiligheid

Als je besluit een brug te gaan fotograferen, kan het zomaar zijn dat je op het midden van de brug wilt gaan staan, of vlak aan de zijkant. Dat kan namelijk erg mooi zijn, omdat je zo de functie van de brug mee vastlegt. Let echter eerst altijd op je eigen veiligheid. Wanneer je een dergelijke foto gaat maken, is het slim om niet alleen te gaan. Zo kan iemand op het verkeer letten wanneer jij bezig bent met fotograferen. Draag verder altijd een reflecterend hesje en zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. Ga niet midden op een drukke weg staan, dat is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor de automobilisten.


Foto: ufuk-ince · Canon EOS 6D · ISO 100 · F 9.0 · 30 SEC · 24 MM

Bekijk de video!

In onderstaande video leggen we je alles uit over hoe je diepte creëert in je landschapsfoto. Probeer deze tips eens toe te passen op de foto’s die je van bovenstaande bruggen maakt!

Inspiratie nodig?

Ben je helemaal klaar om op pad te gaan, maar heb je nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan de collectie Bijzondere Bruggen en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Inspiratie nodig? Maak eens een fotoserie!

Zo kun je selectief een foto verscherpen in Photoshop