in

12 fotolocaties voor het fotograferen van kastelen

Nederland heeft héél veel kastelen, wel zo’n 1300. Gelukkig maar, want kastelen zijn geweldige gebouwen om op de foto te zetten. Zowel de gebouwen zelf als de omgeving zijn perfect om te fotograferen, maar ook om als locatie te gebruiken voor een themashoot.

Hieronder hebben we alle fotolocaties voor het fotograferen van kastelen even voor je uitgeschreven. Om ervoor te zorgen dat je ze ook werkelijk kunt vinden, hebben we ze halverwege het artikel nog even voor je in kaart gebracht. Dáárna geven we je nog een aantal tips over het fotograferen van kastelen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat!

Meer leren over het fotograferen van Nederlandse landschappen?
Wil je een pro worden in het fotograferen van Nederlandse lanschappen? Volg dan de Zoom Academy cursus Landschap in Nederland en leer alles wat er te leren vallen over het fotograferen van ons mooie, kleine landje!

1. Slot Loevestein

Slot Loevestein werd in 1357 gebouwd. Het kasteel werd gebruikt als woonhuis door Ridder Dirc Loef van Horne. Later werd het nog een tijdje als gevangenis gebruikt en werd Hugo de Groot er zelfs een tijdje in opgesloten. Momenteel doet het kasteel echter dienst als rijksmuseum. De grote gracht en prachtige omgeving is zeker het fotograferen waard.


Foto: kl0795 · Onbekende camera

2. Kasteel de Haar

Als je graag kastelen fotografeert, móet je Kasteel de Haar haast al wel eens op de foto hebben gezet. Kasteel de Haar is het grootste en volgens velen het meest indrukwekkende kasteel van Nederland. Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd in een neogotische stijl en heeft een hele hoop torentjes en prachtig gestreepte luiken.


Foto: yeroon86 · Onbekende camera

3. Het Muiderslot

Ook het Muiderslot doet inmiddels dienst als rijksmuseum. Het werd in 1285 gebouwd, maar raakte in verval toen het kasteel in 1795 in verval raakte. Tegenwoordig is het gebouw helemaal gerestaureerd en ziet het er prachtig uit.

Foto: chama · Ifd0testB (Ifd0testA) · ISO 100 · F 0.8 · 4/1000 SEC · 0/0 MM

4. Kasteel Hoensbroek

De naam van dit kasteel zegt het eigenlijk al: kasteel Hoensbroek ligt natuurlijk in Hoensbroek. Het oudste stuk van het kasteel komt uit de 14e eeuw, maar er zijn al verwijzingen naar het kasteel in teksten en dergelijke gevonden in 1250. Het kasteel geeft een statige, indrukwekkende indruk en heeft een prachtige balzaal, die ook geweldig is voor het maken van trouwfoto’s.


Foto: MauriceMeerten · Sony A7 III

5. Kasteel Heeswijk

De basis van dit kasteel werd al in de 11e eeuw gelegd. Het kasteel is volledig omringd door water en heeft een prachtige brug die naar het kasteel toe loopt. Ook het landgoed dat om het kasteel heen ligt is zeker de moeite van het bezoeken (en fotograferen natuurlijk) waard!


Foto: maksdrone · Onbekende camera

6. Kasteel Ruurlo

Van kasteel Huis Ruurlo is niet helemaal bekend wanneer het gebouwd is. Wat wel bekend is, is dat het een prachtig gebouw is. Het lijkt ietwat vierkant en ziet er misschien meer uit als een groot landhuis of een herenhuis, maar dat doet niet af aan de pracht van het gebouw.


Foto: hanswiel · Canon EOS 6D · ISO 100 · F 8.0 · 1 SEC · 60 MM

7. Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is relatief gezien een vrij nieuw kasteel, aangezien het in de 17e eeuw werd gebouwd. Het diende destijds als woonhuis en is gebouwd op het fundament van een ouder kasteel. Bij het kasteel horen een paar prachtige, indrukwekkende kasteeltuinen.


Foto: rijk1954 · Canon EOS 70D · ISO 200 · F 10.0 · 1/320 SEC · 17 MM

8. Slot Zuylen

Dit slot is in de 16e eeuw op oude middeleeuwse ruïnes gebouwd. Om het hele slot ligt een gracht en daaromheen liggen een paar enorme Engelse tuinen waar je heerlijk in rond kunt struinen. Zowel het slot als de tuinen kun je bezoeken en naar hartenlust fotograferen.


Foto: piebe · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 200 · F 8.0 · 1/160 SEC · 24 MM

9. Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael ligt midden op de Veluwe en dat alleen al maakt het een bijzondere bezienswaardigheid. Het letterlijke hoogtepunt is de Donjon, een 25 meter hoge woontoren. Het gehele kasteel en de indrukwekkende tuinen zijn te bezichtigen.


Foto: jaapkoole · X-T4 (FUJIFILM) · ISO 160 · F 11.0 · 1/150 SEC · 16 MM

10. Kasteel Staverden

Zowel het landgoed dat om dit prachtige kasteel heen ligt, als kasteel Staverden zelf, is erg indrukwekkend. Ook dit kasteel ligt op de Veluwe en heeft, naast het landgoed, dus een prachtige omgeving. Het kasteel zelf is spierwit, dat voor een interessant beeld op je foto’s zorgt. Er is ook een watermolen te vinden bij het kasteel, deze staat nog regelmatig aan en is van dichtbij te bezichtigen.


Foto: wesleyheyne · Nikon D7100 · ISO 100 · F 10.0 · 8 SEC · 18 MM

11. Kasteel Middachten

Kasteel Middachten is een cultureel landgoed met een rijke historie. Er wonen nog steeds mensen in het kasteel en het is dus ook niet volledig opengesteld. Je kunt het echter wel bezoeken. Ook de tuinen zijn prachtig. Deze zijn in de zomer opengesteld voor publiek en in de winter is er een aantal weken een speciale kersttentoonstelling.


Foto: RobZuydervelt · Canon EOS 5D Mark II · ISO 100 · F 10.0 · 1/200 SEC · 24 MM

12. Kasteel Hernen

Het middeleeuwse karakter van kasteel Hernen is erg goed bewaard gebleven, aangezien het kasteel lange tijd niet als vaste woonplaats is gebruikt. Hierdoor werd het kasteel niet met de tijd aangepast aan de smaak van de bewoners. Kasteel Hernen ziet er dus nog écht oud uit. Ook de omgeving is prachtig: je vind er bossen, graslanden en beken.


Foto: erikdevrieze · Sony A58 · ISO 100 · F 8.0 · 1/250 SEC · 26 MM

Op de kaart

Benieuwd waar je al deze prachtige kastelen kunt vinden? Op het kaartje hieronden kun je precies het adres van de kastelen vinden. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.

Tips voor het fotograferen van kastelen

Om ervoor te zorgen dat je niet alleen weet waar je de kastelen kunt vinden, maar dat je ook weet hoe je ze op de foto zet, geven we je hieronder nog wat tips.

Gebruik een groothoeklens

Gebouwen zijn groot en daarom kom je met een telelens niet zo ver als je ze helemaal op de foto wilt zetten. We zeggen trouwens niet dat het onmogelijk is, ook met een telelens zijn al mooie architectuurfoto’s gemaakt. Met een groothoeklens heb je in de architectuurfotografie echter wel veel meer opties. Een groothoeklens geeft je namelijk een veel bredere blik, waardoor je veel meer van een bepaald onderwerp mee kunt pakken. Zo kun je de kastelen ook in hun landschap op de foto zetten, dat kan namelijk erg mooi zijn.

Foto: canipel · Canon EOS 5D Mark IV

Gebruik een statief

Het gebruik van een statief is natuurlijk geen verplichting, het hangt er helemaal van af wat voor soort foto je wilt gaan maken. Een statief kan echter best handig zijn, omdat je je camera rustig weg kunt zetten. Je kunt dan makkelijk scherpstellen en voor een foto met een langere sluitertijd kiezen, zonder dat je last hebt van bewegingsonscherpte. Zo heb je bijvoorbeeld in het donker, of als je het water er zacht uit wilt laten zien, veel meer opties.


Foto: mariovisser · X-T2 (FUJIFILM) · ISO 200 · F 10.0 · 0,6 SEC · 13 MM

Perspectief en compositie

Kijk eens even goed naar je onderwerp. Bij het maken van architectuurfoto’s draait alles namelijk om perspectief en compositie. Zijn er lijnen die naar je onderwerp toe lopen en die je kunt gebruiken om de aandacht van je kijker te trekken? Of kun je misschien gebruik maken van een natuurlijke kadrering. Soms kan een hoger standpunt, bijvoorbeeld door middel van een drone, ook erg goed werken. Let dan wel op de regelgeving, want je mag bij lange na niet overal vliegen met een drone in Nederland.


Foto: sharondg · Canon EOS 77D

Maak gebruik van je omgeving

Kastelen hebben vaak prachtige ruimtes met geweldige architectuur. Maak hier gebruik van! Je kunt in deze prachtige zalen geweldige portretfoto’s maken. Trek je model een mooie jurk of wat klassieke kleding aan en ga even heerlijk los met je belichting. Daar kunnen prachtige foto’s uit komen.


Foto: ezmejpg · Panasonic Lumix DMC-G7 · ISO 400 · F 3.5 · 1/160 SEC · 14 MM

Bekijk de video!

Wil je meer leren over het gebruik van een groothoeklens en architectuurfotografie? In het vlog hieronder geven wij je een aantal tips!

Inspiratie nodig?

Heb je nog wat inspiratie nodig voordat je echt op pad gaat? Bekijk dan onderstaande collectie en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van december 2020

HDR: zo voeg je je foto’s samen in Lightroom