in

12 fotolocaties voor het fotograferen van vuurtorens

Vuurtorens zijn mooie onderwerpen voor landschapsfotografie. Ze steken hoog boven het landschap uit, staan vaak direct aan het water en hebben opvallende kleuren. Vuurtorens vervulden lange tijd een belangrijke rol voor de scheepvaawrt. Inmiddels zijn vrijwel alle vuurtorens vervangen voor geautomatiseerde systemen en zijn ze buiten werking geraakt. Gelukkig zijn ze veelal nog wel blijven staan en kunnen wij nog van deze bijzondere gebouwen genieten.

Hieronder hebben we alle fotolocaties voor het fotograferen van vuurtorens even voor je uitgeschreven. Daarna kun je een kaartje vinden, waarop we precies aangeven waar de vuurtorens staan. Zo hoef je er alleen nog maar naartoe te rijden. Als laatste geven we je nog een aantal tips voor het maken van geweldige landschapsfoto’s met vuurtorens in de hoofdrol. Zo weet je zeker dat je er echt helemaal klaar voor bent.

Word een pro in landschapsfotografie!
Wil jij leren hoe je vuurtorens en andere onderwerpen prachtig op de foto zet in de mooiste landschapsfoto’s? Volg dan nu de Zoom Academy cursus Landschapsfotografie en ga aan de slag!

1. Dé Vuurtoren

De Vuurtoren was vroeger een bijnaam voor een bankbiljet van 250 julder, hierop stond namelijk een vuurtoren. Dit bankbiljet kreeg deze bijnaam vanwege de vuurtoren bij Haamstede op West-Schouwen in Zeeland. Dit is een echt klassieke vuurtoren, met een dus wel heel klassieke naam. Om de vuurtoren zijn witte banen aangebracht, als waarschuwing voor laag vliegende vliegtuigen.


Foto: a3aanw · Nikon D300 · ISO 200 · F 7.1 · 135 MM

2. De Brandaris

De Brandaris is een bakstenen vuurtoren en hét symbool van Terschelling. Je kunt het eiland niet bezoeken, zonder over deze vuurtoren te horen. Terschelling is namelijk erg trots op De Brandaris en dat is ook helemaal niet zo gek: De Brandaris is namelijk de oudste vuurtoren van Nederland.


Foto: Roos-Photography

3. J.C.J. van Speijk

Egmond aan Zee is behoorlijk trots op zijn vuurtoren en dit is dan ook waarschijnlijk één van de meest geschilderde en gefotografeerde bouwwerken uit de omgeving. De vuurtoren is nog actief en dat maakt hem dan ook één van de oudste, nog actieve vuurtorens van Nederland.


Foto: e-overbeek

4. Lange Jaap

De Lange Jaap is uitgeroepen tot rijksmonument en staat aan de kust bij Huisduinen. Het is één van de langste vuurtorens van Nederland en dat maakt de toren dan ook echt de moeite van een bezoekje waard.


Foto: Wop

5. Rode Kabouter

Deze vuurtoren op Vlieland is slechts 18 meter hoog, even ter vergelijking: De Brandaris is 53,66 meter hoog, als je de hoogte van het licht meerekent wordt dit 55,5 meter. De Rode Kabouter is dan ook helemaal niet zo’n grote vuurtoren en daarom kreeg deze dan ook zijn naam. De vuurtoren is zo klein omdat hij zo hoop op het duin staat, daardoor steekt hij toch nog 54 meter boven NAP uit.


Foto: Bengelsdorp

6. Hoge Licht

De vuurtoren Hoge Licht is de vuurtoren van Westkapelle. Bijzonder aan deze toren is dat deze in 1470 eerst in gebruik werd genomen als kerktoren van de Sint-Willibrorduskerk. In 1818 werd een lichthuis aangebracht op de toren en zo werd deze toren dus een vuurtoren.


Foto: karin62

7. Bornrif

De vuurtoren Bornrif staat op het waddeneiland Ameland. Bornrif heeft een klassieke vorm en is gemaakt van gietijzer. De vuurtoren wordt sinds 2005 niet meer door de kustwacht gebruikt en de vuurtorenwachter zit dan ook niet de hele nacht meer bovenin de vuurtoren het donker in te staren, dat wordt nu door camera’s gedaan. De lichten staan echter nog wel iedere nacht aan en verlichten zo het eiland en de zee daaromheen.


Foto: Rudiek

8. Harlinger Vuurtoren

De naam van de Harlinger Vuurtoren verklapt zijn locatie al enigszins. Deze vuurtoren staat namelijk in harlingen. De vuurtoren is karakteristiek wit en is omgetoverd tot hotel. Het hotel heeft slechts een kamer en vanuit deze kamer heb je een prachtig uitzicht op de omgeving van de vuurtoren. Dat is pas een bijzonder nachtje weg!


Foto: ahofmanr

9. Vuurtoren van Urk

De vuurtoren van Urk lijkt enigszins op het Paard van Marken. Ook deze vuurtoren is niet zo groot, ruim 18 meter, en is verbonden met een vuurtorenhuisje. De vuurtoren is wit en is de enige vuurtoren aan het IJsselmeer en Markermeer met een draaiend licht.


Foto: claudiadvries

10. Nieuwe Sluis

Niet alle vuurtorens hebben een creatieve naam, zo ook vuurtoren Nieuwe Sluis, die bij de buurtschap Nieuwesluis, enkele kilometers ten westen van Breskens, ligt. De vuurtoren is zwart-wit gestreept en gemaakt van gietijzer.


Foto: Kate87

11. Paard van Marken

De Vuurtoren van Marken, in de volksmond ook wel Paard van Marken genoemd, is misschien wel een van de meest gefotografeerde vuurtorens van Zoom.nl. De vuurtoren is helemaal niet zo hoog en heeft een lichthoogte van slechts 16 meter. Sinds 1970 heeft deze karakteristieke vuurtoren de status van rijksmonument.


Foto: made-by-bas-verhoeven

12. Eierland

De vuurtoren Eierland staat op Texel en werd op 1 november 1864 geopend. De vuurtoren was toen broodnodig, want Texel had daarvoor nog geen vuurtoren en tussen 1848 en 1860 vergingen maar liefst 72 schepen vanwege dit feit. De vuurtoren is een van de iconen van het eiland en is vuurrood.


Foto: Eelke87

Tips voor het maken van foto’s van vuurtorens

Wij geven je een aantal tips voor het maken van landschapsfoto’s. Zeker wanneer je een onderwerp terug wilt laten komen in je foto, kan dat namelijk best lastig zijn. Met onze tips weet je zeker dat je helemaal klaar bent voor het maken van topfoto’s!

Plannen voor de perfecte landschapsfoto

Vaak wordt gedacht dat landschapsfotografen er gewoon maar op uit gaan als ze gaan fotograferen. Niets is echter minder waar. Aan die ene, schitterende landschapsfoto gaat een hoop voorbereiding aan vooraf. Zo gaat er vaak enorm veel tijd zitten in het vinden van de juiste locatie. Meestal kijken landschapsfotografen eerst goed naar het weerbericht. Ook verkennen ze vaak de locatie al even, zodat ze weten wat ze te wachten staat als ze aankomen. Als ze dan precies de juiste weersomstandigheden hebben gevonden voor de foto die ze in gedachte hebben gaan ze op pad om de foto te maken.


Foto: EllenD

Compositie: zet de vuurtoren niet op de voorgrond

Het is natuurlijk wel leuk om de vuurtoren vol in beeld te brengen, maar het kan vaak mooier zijn om dat toch nét even anders te doen. Zoom een stukje uit, of loop een stuk naar achteren en neem het landschap mee in beeld. Je kunt extra diepte creëren door iets op de voorgrond in je foto te brengen.


Foto: nickdevries

De juiste scherptediepte

Bij een landschapsfoto is de juiste scherptediepte enorm belangrijk. Vaak wil je de voorgrond van je foto, evenals het onderwerp, goed scherp hebben. Door je diafragma op de juiste manier in te stellen kun je dit bereiken. Het hangt echter van je lens, je camera en het onderwerp af hoe je deze het beste kunt instellen. Probeer daarom een aantal instellingen uit en kijk hoe je foto het scherpste wordt.


Foto: Melvin-Jonker

Gebruik een statief

Als je landschappen gaat fotograferen kan een statief erg handig zijn. Natuurlijk is het geen verplichting, maar zeker wanneer je fotografeert in wat mindere lichtomstandigheden is het aan te raden. Een statief zorgt ervoor dat je geen last hebt van bewegingsonscherpte. Zo kun je je sluitertijd eventueel een stuk langer zetten.


Foto: Fotografiecor

Laat je vuurtoren niet omvallen

Het perspectief is behoorlijk belangrijk wanneer je vuurtorens gaat fotograferen. Richt je camera niet omhoog tijdens het fotograferen van een vuurtoren, dan krijg je namelijk te maken met vertekening en trekken de lijnen van de vuurtoren aan de bovenkant naar elkaar toe. Het ziet er dan net uit alsof de vuurtoren omvalt. Houd je camera dus waterpas en maak hierbij gebruik van de lijnen die je camera al aangeeft. Het kan dus zijn dat je soms een heel eind achteruit moet om de vuurtoren goed op de foto te krijgen.


Foto: thirzaniemantsverdriet

Speel met je sluitertijd

Wanneer je een waterelement in je foto hebt, of een snel bewegend wolkendek, kan het mooi zijn om die beweging terug te laten komen in de foto. Dit doe je door je sluitertijd wat langer te zetten. Het water krijgt zo een mooie, zachte uitdrukking en de wolken vormen zo lange lijnen in de lucht die je blik de foto in trekken.


Foto: Fotografiecor

Probeer eens iets met filters

Veel landschapsfotografen maken gebruik van filters. Denk bijvoorbeeld aan een polarisatiefilter, deze verminderd reflecties in bijvoorbeeld water of glas én versterkt de saturatie in je foto’s. Ook een gradueel ND filter kan nuttig zijn om het verschil tussen een te lichte lucht en een donker landschap kleiner te maken.


Foto: corvee1r

Vang het licht van de vuurtoren

Vuurtorens staan natuurlijk bekend om het licht dat ze in de avond en nacht rondzwaaien. Niet alle vuurtorens branden meer, maar sommige nog wel. Zoek dus, als je dit graag in beeld wilt brengen, de juiste vuurtoren uit en probeer de lichtstralen mooi vast te leggen. Je kunt ook proberen om een deel van het landschap, dat door de vuurtoren wordt verlicht mee te fotograferen.


Foto: inesjonkers

Bekijk de video!

Er zijn een hoop objectieven die je kunt gebruiken voor landschapsfotografie. Als je niet precies weet welke je het beste kunt gebruiken, geven wij je een aantal tips in onderstaande video.

Inspiratie nodig?

Ga je op pad om vuurtorens te fotograferen, maar wil je eerst nog wat inspiratie op doen? Bekijk dan de collectie Flitsende Vuurtorens en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: selectief kleur verwijderen in de nabewerking

Praktische fotografietips op een safari