in

12 tips voor de mooiste kinderfoto’s

Marcia de Keijzer

Kinderen goed op de foto zetten kan een leuke uitdaging zijn. Met deze tips leer je hoe je dit het beste kunt aanpakken. Zo kun je prachtige kinderportretten maken!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

1. Kennismaking voorafgaand aan fotoshoot

Als je onbekende kinderen gaat fotograferen, vraag dan voorafgaand aan de shoot al naar de naam en leeftijd en ook waar hij of zij van houdt en het karakter. Is het een verlegen kindje, of juist een doerak? Dan weet je al een beetje wat je te wachten staat en kan je alvast een leuke locatie bedenken inclusief eventuele props (spullen) die je bij de shoot wilt gebruiken.

Nickweijsters

2. Bedenk een idee, stem alles op elkaar af

Hoewel spontane fotografie heel mooi is, is het handig om veel vooraf te bedenken. Het werkt namelijk makkelijker als je van te voren al voor ogen hebt wat je wilt vastleggen. In overleg met de ouders kun je vast de kledingkeuze en de spullen die ze nog extra mee kunnen nemen bespreken. Dit kun je afstemmen op de tijd van het jaar, de wensen van de ouders en het karakter van het kind. Bij het fotograferen van twee actieve jongens, kun je beter iets actiefs doen, zoals een vliegersessie op het strand of een klimsessie op een bunker. Is het een verlegen, dromerig meisje, dan kun je beter kiezen voor een sessie waarbij vooral een van haar knuffels centraal staat. Bij een boekenwurm kun je boeken meenemen zodat iemand lekker een boek kan gaan lezen tijdens een sessie.

3. Kennismaking tijdens de shoot

Als je de kinderen ontmoet ga dan niet direct fotograferen. Stel jezelf voor en maak eerst een praatje, wees geïnteresseerd en zeg vooral iets van ‘wij gaan vandaag lekker vliegeren hé’ of ‘lekker spelen op het strand’. En dan maak ik wel af en toe een foto. Fotograferen is bijzaak, eerst moet je zorgen dat ze lol hebben (de meeste kinderen worden daar al ontspannen van).

Roydebets

4. Wees flexibel

Ookal heb je vooraf ideeën die je wilt uitvoeren, weet ook dat iets zelden gaat zoals gepland. Elk kind is anders en de truc is om te zien wat voor soort kind je voor je hebt en de momenten pakken die zich voordoen. Kinderen hebben zelf vaak ook de leukste ideeën. Je kunt dus ook de kinderen vragen naar ideeën. En uiteraard is niet ieder idee even geschikt, maar door het kind een deel van de regie te geven blijft het wel erg leuk én gezellig. Wees dus niet meteen uit het veld geslagen als een kind niet naar je luistert. Laat het dan eerst wat uitrazen en ideeën uitvoeren die ze zelf bedacht hebben en ga dan naar stap 5.

5. Wees soms streng

Soms moet je toch even streng zijn. Als je alle regie uit handen geeft, levert het je vaak niks bruikbaars op en worden de kinderen hyper. Voor je het weet loop je alleen achter kinderen aan te rennen zonder resultaat. Dan moet je even streng zijn. Ik wil nu deze foto maken, daarna doen we weer wat jij wilt. Grenzen stellen is bij sommige (vooral drukke, fantasierijke) kinderen wel nodig.

Sg

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus LightroomBasiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

 Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


6. Instellingen

Kinderfotografie valt onder portretfotografie. De instellingen komen dus grotendeels overeen met portretfotografie. Maak het liefst gebruik van een lichtsterkte lens. Dit is niet alleen handig in situaties met weinig licht, maar geeft ook mooie scherptedieptes aan je foto. Gebruik hiervoor een open diafragma (laag getal) en probeer je sluitertijd zo laag mogelijk te houden om bewegingsonscherpte van de kinderen te voorkomen. Een groothoeklens wordt afgeraden aangezien deze vertekening oplevert. Je kunt beter op een paar meter afstand met een kleine telelens (100mm) fotograferen om de vertekening te voorkomen.

JacquelineUiterloo

7. Licht

Om harde schaduwen en knijpende ogen te voorkomen kun je portretten het beste met zacht licht fotograferen. Ga op je fotografielocatie op zoek naar dit licht. Zoek buiten de schaduw op, dek binnen een te felle lichtbron af met een wit laken en maak in de studio gebruik van een (flits)paraplu. Fotografeer je in een relatief donkere ruimte en heb je meer licht nodig en wil je flitsen? Weerkaats het flitslicht dan altijd via het plafond of een muur. Let overigens altijd op de schaduwen: zorg dat deze niet te hard zijn of over vreemde plekken lopen door de lichaamshouding van het kind. Lees in de blog van Beppie Veldhuizen meer over schaduw bij kinderfotografie.

Icyn

8. Locatie

Waar ga je het kind fotograferen? Allereerst kun je kiezen voor een fotostudio. Hierbij heb je veel invloed op de belichting van je foto. Nadeel is de onbekende ruimte voor een kind. Een tweede optie is om op locatie te fotograferen. Je hebt minder invloed op de belichting, maar je geeft wel makkelijk sfeer aan je foto’s. Een laatste optie is bij het kind thuis te fotograferen. Het grootste voordeel hiervan is dat dit een vertrouwde locatie voor het kind is. Bovendien heb je voldoende invloed op de belichting.

Orkarin

9. Ogen

Bij kinderen geldt ook: leg de scherpte op de ogen! Zak door je knieën of ga zelfs op de grond liggen om het kind op ooghoogte te fotograferen. Fotografeer je in de studio, gebruik dan een octabox om licht op de ogen te laten schijnen. Buiten kun je het zonlicht in de ogen reflecteren via een reflectiescherm. Met de scherpte op de ogen creëer je stralende ogen. Carolien Boogaard vertelt in haar blog hoe je de ogen scherp én sprankelend vastlegt. Eventueel kun je in de nabewerking een fonkel toevoegen aan de ogen of de helderheid via een laagmasker verhogen.

Adored

10. Schietklaar

Waar een volwassenen nog wel even wil wachten terwijl jij je camera instelt, heeft een kind hier waarschijnlijk geen geduld voor. Maak je camera daarom schietklaar voor je kind op de shoot arriveert. Leen hiervoor een ouder of maak gebruik van een paspop om de gewenste instellingen te kiezen.

EdPeetersPhotography

11. Spannend

Waarschijnlijk vindt een kind zo’n fotoshoot erg spannend. Zeker in een onbekende studio met een onbekende fotograaf. Stel daarom het kind eerst op zijn of haar gemak. Leg uit wat je gaat doen, laat ze even spelen met hun favoriete speelgoed of maak een paar voorbeeldfoto’s van de ouders. Als je jongere kinderen met speelgoed laat spelen zijn ze in hun element en vergeten ze de camera. Zo fotografeer je ze als ze helemaal zichzelf zijn.

Jitskewalstra

12. Spontaan

Kinderen raken snel hun concentratie kwijt. Hoe krijg je ze dan alsnog spontaan op de foto? Laat bij jongere kinderen de ouders met ze communiceren om ze bijvoorbeeld aan het lachen te maken. Bij oudere kinderen kun jij ook de emoties losmaken in een kind. Zet bijvoorbeeld een gek stemmetje, maak een grapje of trek een gekke bek waardoor het kind zal gaan lachen. Het is belangrijk dat je tijdens de shoot oogcontact met het kind houdt en je niet de hele tijd verstopt achter de camera zit.

Efjee

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Macrofotografie met een omgedraaide lens

High- en low-key fotografie: tips voor in de studio