in

20 fotolocaties om de herfst te fotograferen in Nederland en België

Dinsdag 21 september begint officieel de herfst en dat willen we graag aftrappen met een lijstje vol prachtige fotolocaties om te fotograferen in de herfst. In het artikel hieronder hebben we daarom 20 fotolocaties voor je opgezocht en op een rijtje gezet.

Herfst is het seizoen van regen, kou en slecht weer, maar ook van nazomer dagen, paddenstoelen en prachtige kleuren. Hieronder schrijven we alle locaties die we voor je op hebben gezocht even voor je uit. Daaronder brengen we alle locaties voor je in kaart en dááronder geven we je nog een aantal tips voor als je in de herfst op pad gaat. Wil je meer leren over een bepaald onderwerp? Klik dan op de donkere stukjes tekst in dit artikel. Dat zijn linkjes die je naar een ander informatief artikel verwijzen over een bepaald onderwerp. Zo ben je helemaal klaar om op pad te gaan.

1. Het Voorsterbos

In Nederland groeien zo’n 3500 soorten paddenstoelen en in het Voorsterbos kun je hier zo’n 800 soorten van vinden. Het Voorsterbos is het enige paddenstoelenreservaat van Europa en ligt vlak naast het Waterloopbos, wat overigens ook een geweldige locatie is om paddenstoelen te fotograferen. Loop de speciale paddenstoelenroute, het Sporenpad, en ontdek de mooiste soorten. Wil je meer locaties ontdekken voor het fotograferen van paddenstoelen? Eerder schreven we al ‘15 fotolocaties voor het fotograferen van paddenstoelen’. Vergeet niet je macrolens mee te nemen!

Wil je alles leren over het fotograferen van paddenstoelen? Volg dan onze Zoom Academy cursus Paddenstoelenfotografie.

herfst

Foto: cath883 – ISO 800 · ƒ/5.6 · 1/60s · 300mm

2. Natuurpark de Hoge Venen

Natuurpark de Hoge Venen is het oudste natuurreservaat van Wallonië en een van de bekendste natuurgebieden van België. Niet zo gek, want het gebied is werkelijk schitterend vol heuvels, bosgebieden en open landschappen. Het veengebied is zo’n 5.000 hectare groot en in de herfst kleuren de bossen en heuvels prachtig bruin, rood, oranje en geel.

herfst

Foto: sven483

3. Paleispark Het Loo

Paleispark Het Loo is zo’n 650 hectare groot en hoort bij Paleis Het Loo zelf. Het natuurgebied is aangelegd en wordt enorm goed bijgehouden, maar oogt wel erg natuurlijk. Daarbij zorgt de variatie van water, rijen bomen en pittoreske bruggetjes een geweldig beeld voor een foto.

herfst

Foto: Fotografiecor – ISO 400 · ƒ/4.5 · 1/200s · 28mm

4. De Amsterdamse Waterleidingduinen

De herfst is ook de tijd voor de hertenbronst. Voor het edelhert loopt deze van ongeveer half september tot half oktober en voor het damhert begint deze half oktober. Meer dan genoeg reden dus om op zoek te gaan naar mooie locaties om deze dieren te fotograferen. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een prachtig natuurgebied wanneer je damherten wilt gaan fotograferen. Wil je nog wat andere locaties ontdekken? Vorige week schreven we het artikel ‘6 fotolocaties om de hertenbronst te fotograferen’.

herfst

Foto: LutgerBoerrigter – ISO 1000 · ƒ/9 · 1/500s · 300mm

5. Speulderbos

Het Speulderbos staat natuurlijk enorm bekend om zijn kronkelende paadjes en de zogenaamde ‘dansende bomen’. Deze bomen zijn behoorlijk oud en krom gegroeid naar verschillende kanten, waardoor ze lijken te dansen. Het bos is prachtig om te fotograferen, zeker wanneer het licht tussen de bomen door schijnt.

herfst

Foto: LGphotography

6. Bosland

Je zou dit gebied ook wel kunnen zien als de Belgische Loonse en Drunense Duinen, ofwel de Belgische Sahara. In het gebied vind je zandvlaktes, naald- en loofbossen en prachtige meren en vennen. Het natuurgebied is erg belevingsgericht, wat betekent dat je hier mooi kunt wandelen, fietsen, paardrijden en mountainbiken. Er lopen prachtige fietspaden (waaronder ook een soort rotonde, die er vanuit de lucht erg bijzonder uitziet) en er is ook een uitkijktoren. Meer dan genoeg om te fotograferen dus.

herfst

Foto: bjornsnelders – ISO 100 · ƒ/3.2 · 1/50s · 10.26mm

7. Pannenhoef

Helemaal in het zuiden van Brabant ligt natuurgebied de Pannenhoef. Vroeger was dit een veengebied, maar sinds al het veen is weggegraven door turfwerkers is het getransformeerd in een prachtig natuurgebied. Het bos ziet eruit zoals een bos eruit zou moeten zien en je kunt hier prachtige herfstkleuren, maar ook paddenstoelen en wild fotograferen. Er lopen ook wilde Konikpaarden door het gebied, wanneer je de blauwe route loopt heb je een grote kans ze te spotten.

herfst

Foto: ymkrit – ISO 400 · ƒ/8 · 1/80s · 240mm

8. Heverleebos

Het Heverleebos behoort tot een van de grootste loofbossen van België. Loofbomen zijn perfect om in de herfst te fotograferen, want een aantal soorten kleuren mooi rood, geel of oranje in de herfst. Op deze locatie kun je behoorlijk wat vogelsoorten spotten en, als je geluk hebt, ook een ree hier en daar.

herfst

Foto: McSeem – ISO 100 · ƒ/5.6 · 1/6s · 113mm

9. Rijsterbos

Het Rijsterbos ligt tussen het IJsselmeer (ook een mooie locatie) en het dorp Rijs. Het is een van de bekendste bossen van Friesland en je kunt hier prachtig wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes, maar je kunt er ook gewoon heerlijk ronddwalen.

herfst

Foto: Richardvdzwan – ISO 100 · ƒ/11 · 1/4s · 11.5mm

10. Deelderwoud

Het Deelerwoud ligt bij de Veluwe. Het heeft prachtige heidegebieden en een glooiend landschap, waardoor het schitterend te fotograferen is. Wilde zwijnen, damherten, edelherten en Schotse hooglanders kun je hier allemaal tegenkomen. Daarbij is deze locatie vaak een stuk rustiger dan de Veluwe zelf.

herfst

Foto: w.sterenberg – ISO 200 · ƒ/9 · 1/160s · 24mm

11. Terhills

De hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit flinke natuurgebied in België heeft af en toe wel wat weg van het Canadese landschap. Met de heuvels vol loofbossen, waan je je gemakkelijk op een verre locatie. Nog niet zo lang geleden was hier een steenkolenmijn te vinden, maar inmiddels is het een schitterend natuurgebied.

herfst

Foto: BertC – ISO 80 · ƒ/16 · 105s · 24mm

12. Liesbos

Het Liesbos is het grootste oude zomereikenbos van ons land. In het voorjaar staat het bos bekend om de vele bosanemoontjes die hier met bossen uit de grond komen. In de herfst is het bos echter ook schitterend, want dan kleurt het prachtig.

herfst

Foto: RobVisser – ISO 100 · ƒ/9 · 1/5s · 38mm

13. Pompoenerie Best

Als je aan de herfst denkt, denk je aan pompoenen. Je kunt er natuurlijk een paar in de winkel halen en daar een shoot mee doen, maar je kunt ook langs een leuke pompoenkwekerij gaan. Hier kun je pompoenen kopen en, wanneer je van tevoren even vraagt of je langs mag komen, kun je ze vast ook leuk op de foto zetten. Pompoenerie Best is een van die leuke plekken waar je je pompoenen kunt halen. Op zoek naar een andere pompoenkwekerij in Nederland? Een lijstje vind je hier.

herfst

Foto: marloeshi – ISO 125 · ƒ/2.2 · 1/400s · 50mm

14. Het Zwin

In dit natuurgebied kun je veel trekvogels spotten, daarom wordt het wel eens de internationale luchthaven voor vogels genoemd. Het natuurgebied ligt aan zee en bestaat voornamelijk uit relatief lege landschappen. Geen mooi gekleurde bomen dus, maar wel een prachtige omgeving.

herfst

Foto: ZanderProost – ISO 100 · ƒ/16 · 1/8s · 32mm

15. Landgoed De Olmenhorst

Dit landgoed noemt zichzelf ook wel de mooiste boomgaard van Nederland. Dat kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar een mooie boomgaard is het zeker. Dit landgoed houd jaarlijks een zelfpluk, waarbij je in het appelseizoen zelf je eigen appels van de boom mag komen plukken. De zelfpluk loopt van 1 september tot en met 31 oktober en is leuk voor jong en oud! Meer informatie over de zelfpluk vind je hier.

herfst

Foto: SuzanneV

16. Middelheimpark

Het Middelheimpark is een bijzonder park, gezien het niet alleen een park is, maar ook een gratis openluchtmuseum. Midden in de natuur staan hier kunstwerken van verschillende moderne kunstenaars en dat is erg bijzonder om te zien en te fotograferen.

17. Kaapse bossen

De Kaapse bossen kleuren in de herfst niet alleen heel erg mooi, er leeft hier ook een erg grote populatie eekhoorns. In de herfst gaan deze beestjes op zoek naar noten en ander eten om op te slaan voor de winter en ze zijn dan ook erg actief. Voornamelijk in de ochtend of avond heb je een goede kans om ze te spotten. Weten waar je de eekhoorn nog meer tegenkomt en hoe je ze kunt spotten? Natuurmonumenten schreef er een artikel over. Ook egels zijn in de herfst wat actiever en zijn dus goed te spotten.

herfst

Foto: steinmann.rp – ISO 200 · ƒ/14 · 2s · 120mm

18. Oisterwijkse bossen

De Oisterwijkse vennen zijn ieder seizoen wel mooi. Omdat het echter op herfstdagen ‘s morgens vaak koud is en vervolgens vrij snel op kan warmen, kun je te maken krijgen met een mooie mistlaag boven de grond. De mist boven deze vennen, met hier en daar een klein eilandje erbij, ziet er prachtig uit.

herfst

Foto: wendy1985 – ISO 100 · ƒ/11 · 3/5s · 210mm

19. Dierenpark De Oliemeulen

De Oliemeulen is een klein dierenpark in Tilburg dat bekend staat om zijn ‘gekke’ dieren. Wanneer je aan de herfst denkt, denk je aan Halloween en waarschijnlijk ook aan spinnen. Als je thuis niet zelf een collectie (vogel)spinnen hebt, is een dierenpark zoals De Oliemeulen een goede uitvalsbasis. Natuurlijk kun je ook in je eigen tuin, of in de bossen op zoek naar spinnen.

herfst

Foto: hayke – ISO 400 · ƒ/14 · 1/60s · 85mm

20. Doel

We sluiten dit lijstje af met een heus spookstadje, waarschijnlijk zo ongeveer het bekendste spookstadje van Nederland en België. Het stadje werd volledig ontruimd vanwege het uitbreiden van de haven, maar die uitbreiding is er nooit gekomen. Inmiddels zijn veel van de huizen vervallen en zit vrijwel iedere muur vol met graffiti en muurschilderingen. Het stadje heeft, zeker op donkere dagen, we enigszins een spooksfeer, wat perfect bij Halloween past. In Nederland, maar vooral in België kun je nog veel meer urbexlocaties vinden. Om de mooiste locaties te vinden, kun je het beste gewoon rond gaan rijden, of gebruik maken van Google maps en street view. Wij gaven je eerder ook al wat toegankelijke urbexlocaties in Nederland.

herfst

Foto: peter30521 – ISO 100 · ƒ/1.8 · 1/4000s · 50mm

De fotolocaties om de herfst te fotograferen op de kaart

Nu we hierboven 20 prachtige locaties hebben behandeld, wil je ze natuurlijk ook nog kunnen vinden. Om ervoor te zorgen dat je er makkelijk naartoe kunt rijden, hebben we alle locaties voor het fotograferen van de herfst hieronder even voor je in kaart gebracht.

Tips om de herfst te fotograferen

De herfst is een prachtig seizoen om te fotograferen en net als ieder seizoen heeft het zijn eigen kenmerken en charme. Om ervoor te zorgen dat je niet alleen de juiste locaties hebt gevonden, maar ook weet hoe je de juiste foto maakt, geven we je hieronder een paar tips. In het artikel ‘10 tips voor herfstfotografie’ geven we je nog wat meer tips.

Wat ga je doen?

Natuurlijk is het allereerst belangrijk dat je goed bedenkt wat je gaat doen. Ga je paddenstoelen of spinnen fotograferen? Dan is het belangrijk dat je je macrolens meeneemt. Voor herten of eekhoorns is een telelens eigenlijk wel een must en voor bossen en landschappen kun je het beste een groothoeklens kiezen. Het is hartstikke cliché, maar een goede foto zit toch ook vaak in de voorbereiding.

herfst

Foto: keesvandongen

Ga voor die kleuren

De herfst zit vol kleur en om die kleur er op zijn mooist uit te laten komen, kun je je camera op de juiste manier instellen. Het is altijd slim om in RAW te fotograferen, zodat je later in de nabewerking de kleuren nog wat kunt versterken. Verder is het slim om je witbalans wat warmer te zetten. Zo komen de warme kleuren van de bossen beter uit.

herfst

Foto: m1rphotography

Neem een regenjas mee

Het weer in de herfst kan erg wisselvallig zijn en het is ook niet altijd mooi droog en helder. Neem daarom altijd een regenjas en ook zeker een regenhoes voor je camera mee. Blijf echter niet binnen als het regent! Vaak wordt de wereld hartstikke mooi als het regent. Trek bijvoorbeeld de stad in en fotografeer hoe iedereen onder paraplu’s door de natte straten banjert.

herfst

Foto: SminkU – ISO 40 · ƒ/1.7 · 1/1708s · 4.2mm

De herfst is overal

Hierboven raden we je al even aan om ook eens de stad in te trekken en ook in het lijstje hebben we ons best gedaan om meer dan alleen bossen op te noemen. De herfst is namelijk overal en kun je dan ook op heel veel plaatsen mooi vastleggen. Ga er dus gewoon lekker veel op uit en dan kom je vanzelf mooie plaatjes tegen.

herfst

Foto: KunstartVlaanderen

Bekijk de video

Ben je tevreden met je foto’s en ga je nu aan de slag met het bewerken van je foto, maar ben je nog even op zoek naar wat tips? In onderstaande video nemen we je mee door een volledige bewerking van een herfstlandschap in Adobe Lightroom!

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je nog even wat inspiratie nodig? In de galerij Herfst hebben we de mooiste herfstfoto’s voor je samengesteld. Klik op onderstaande foto, of op de galerijtitel om naar de galerij te gaan.

herfst

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Met deze simulator oefen je wildlife fotografie achter je pc!

Creatieve beeldbewerking: werken met penselen in Photoshop