in

20 fotolocaties om de zomer te fotograferen in Nederland en België

Maandag 21 juni begint de zomer weer officieel en dat willen we graag aftrappen met een lijstje vol prachtige fotolocaties in Nederland en België om de zomer te fotograferen. In het artikel hieronder hebben we een tof lijstje voor je opgesteld met locaties om te bezoeken tijdens deze warme dagen.

Hieronder schrijven we alle fotolocaties even voor je uit. Daaronder brengen we alle locaties even voor je in kaart en dáárna geven we je nog een aantal tips voor als je in de zomer op pad gaat. Wil je meer leren over een bepaald onderwerp? Klik dan op de rode tekst in dit artikel. Dat zijn linkjes die je naar een ander informatief artikel verwijzen over een bepaald onderwerp. Zo ben je helemaal klaar om op pad te gaan.

1. Boschplaat

De Boschplaat ligt op Terschelling. Het is een natuurreservaat en één van de twee Dark Sky parken van Nederland. De Dark Sky Association heeft dit natuurgebied uitgeroepen tot één van de donkerste gebieden. Dat betekent dat je hier geweldig goed de sterrenhemel kunt fotograferen en in de zomer is die vaak erg goed zichtbaar.

zomer te fotograferen

Foto: hns90 – ISO 4000 · 29s · 50mm

2. Posbank

Er is één plek in Nederland waar je echt heen moet als het gaat om het fotograferen van heidevelden en dat is de Posbank. Natuurlijk zijn er veel meer prachtige heidevelden te vinden in ons land, maar de Posbank heeft toch altijd dat speciale randje om zich heen. De heide bloeit helemaal aan het einde van de zomer, van augustus tot en met september.

zomer te fotograferen

Foto: pentaxfriend

3. Durbuy

Niet ver van natuurgebied de Hoge Venen vind je het middeleeuwse stadje Durbuy. Dit stadje heeft een geweldige sfeer en ligt aan de rivier met steile rotswanden. Er staat een kasteel in het stadje en daar kun je werkelijk niet omheen.

zomer te fotograferen

Foto: Melvin-Jonker – ISO 100 · ƒ/11 · 1/8s · 39mm

4. Loonse en Drunense duinen

De Loonse en Drunense duinen hebben een zomerse sfeer zoals geen andere locatie in Nederland. Wanneer je door het natuurgebied loopt, is het alsof je de sahara opstapt, het gebied wordt dan ook niet voor niets de ‘Nederlandse Sahara’ genoemd. Ga je voor een bijzondere landschapsfoto, of een speciale portretshoot, dan zijn de Loonse en Drunense duinen ‘the place to be’!

Foto: wendy1985 – ISO 100 · ƒ/11 · 25s · 24mm

5. Waddenzee

De zee is natuurlijk altijd mooi om te fotograferen in de zomer, de Waddenzee is daarbij een echte must om te fotograferen. Vaar met een bootje mee en laat je droogleggen midden op de Waddenzee voor bijzondere foto’s, of fotografeer het in- of uitgaande getijde. Een kaart van het astronomische getij vindt je hier.

Wil je graag gaan fotograferen op het strand? Eerder schreven we een artikel over 10 fotolocaties voor het fotograferen van het strand. Aan de kust kun je na een warme dag ook zeevonk tegenkomen. Ook daar schreven we een artikel over: 5 fotolocaties om zeevonk te fotograferen.

zomer te fotograferen

Foto: ArjanSijtsma – ISO 100 · ƒ/11 · 1s · 11mm

6. Waterval van Bayehon

Bij de zomer hoort water, een waterval is dan een perfect onderwerp voor een prachtige foto. De waterval van Bayehon is 9 meter hoog en ligt in de buurt van het Belgische dorp Longfaye. Maak gebruik van een ND filter, zodat je voor een wat langere sluitertijd kunt kiezen. Daar wordt het water prachtig zacht van.

zomer te fotograferen

Foto: Ans-j1 – ISO 100 · ƒ/7.1 · 30s · 50mm

7. Nationaal Park Lauwersmeer

In de zomer is de aarde op een bepaalde manier gepositioneerd, waardoor we recht in de kern van de Melkweg kunnen kijken. De zomer is dan ook de perfecte tijd om de Melkweg te fotograferen. De beste locatie om dat te doen is op één van de twee Dark Sky parken in Nederland en het Lauwersmeer valt daaronder. Ben je op zoek naar meer locaties om de Melkweg te fotograferen? In het artikel 7 fotolocaties voor het vastleggen van de Melkweg, geven we je een aantal tips.

zomer te fotograferen

Foto: Klaa586 – ISO 4000 · 25s

8. Het Geuldal

Het Geuldal is een prachtig natuurgebied vol heuvels en met de snelst stromende rivier van Nederland. Dit gebied in Zuid-Limburg is altijd de moeite van het bezoeken en fotograferen waard, maar op warme zomeravonden is er nog een reden om er een kijkje te nemen. In een korte periode van eind juni tot begin juli heb je er op droge, warme, windloze zomeravonden de kans om vuurvliegjes (glimwormen) te spotten. Hiervoor moet je echt geluk hebben en op precies de juiste tijd op het juiste moment zijn. Meestal zijn ze slechts een korte periode na zonsondergang actief. Laat je goed informeren door boswachters en zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent, want het spektakel duurt op zijn langst een uurtje!

zomer te fotograferen

Foto: oudmaijer – ISO 200 · ƒ/5.6 · 1/60s · 50mm

9. Marker Wadden

De Marker Wadden is een groot, nieuw natuurgebied, dat nog lang niet af is. Het project zou moeten zorgen voor natuurherstel van het Markermeer. De Marker Wadden vormen werkelijk een prachtig, bijzonder natuurgebied. Je kunt dit gebied alleen met een boot bereiken, maar dagelijks gaat er een schip richting het eilandje. Daar kun je ervoor kiezen om te overnachten in een van de huisjes (wel op tijd boeken), of om ‘s avonds zelf terug te varen. Je kunt natuurlijk ook zelf naar het gebied varen.

Foto: RobZuyderveld – ISO 100 · ƒ/8 · 1/80s · 31mm

10. De Frysling

Denk je aan de zomer, dan denk je aan wijn. De Frysling is een van de vele Nederlandse wijngaarden. Iedere eerste zondag van de maand kun je de wijngaard bezoeken, maar je kunt ook even contact opnemen en iets anders afspreken. Er zijn nog veel meer wijngaarden in Nederland. Een lange lijst daarvan vind je hier.

zomer te fotograferen

Foto: krisve – ISO 100 · ƒ/20 · 1/60s · 106mm

11. Het Pieterpad

Het Pieterpad is een lange-afstandswandeling en vormt daarmee een trektocht door heel Nederland. Het pad loopt van Groningen naar Zuid-Limburg. Je komt hierbij langs de mooiste plekjes van Nederland en ontdekt enorm veel natuur. 

zomer te fotograferen

Foto: ecfotograaf – ISO 100 · ƒ/2.4 · 17/50000s

12. De Ardennen

De Belgische Ardennen vormen een prachtig natuurgebied in het zuidoosten van België. Je kunt hier prachtig wandelen, maar ook fijn kajakken en klimmen. Er zijn enorm veel wandelingen uitgezet in het gebied, wandel bijvoorbeeld een langs de rivier de Ninglinspo.

zomer te fotograferen

Foto: RobVisser – ISO 100 · ƒ/9 · 1/10s · 11.5mm

13. Giethoorn

Giethoorn wordt ook wel het Nederlandse Venetië genoemd. Je kunt namelijk via grachten door dit plaatsje varen. Je vaart dan tussen de prachtige huisjes en vrolijke bloemetjes door. Het geeft een echt sprookjesachtig gevoel!

zomer te fotograferen

Foto: Icutolo – ISO 100 · ƒ/11 · 1/20s · 16mm

14. Reading between the lines

Nabij Borgloon op een kleine heuvel staat het kunstwerk ‘Reading between the lines’. Dit is een kerkje gemaakt uit kleine ijzeren stukken waar je dwars doorheen kijkt. Een foto met een prachtig ondergaande zon moét je haast wel maken als je op deze locatie bent.

zomer te fotograferen

Foto: alexandermol – ISO 100 · ƒ/13 · 1/160s · 34mm

15. Zonnebloemveld

Voor foto’s bij een zonnebloemveld hoef je niet speciaal naar Frankrijk. Het zonnebloemveld van Verse Boerderij Friet werd vorig jaar al drukbezocht. Inmiddels is het veld opnieuw ingezaaid en zullen de bloemen waarschijnlijk vanaf augustus prachtig in bloei staan!

zomer te fotograferen

Foto: JacquelineUiterloo – ISO 160 · ƒ/2.8 · 1/320s · 200mm

16. Atomium

Iedere stad heeft wel zijn eigen gekke gebouw. Het Atomium in Brussel is zo’n gebouw. Dit gebouw is misschien niet direct een locatie waar je aan denkt als je de zomer vast wilt gaan leggen. Toch is het prachtig wanneer je het ondergaande zonnetje op de bollen ziet weerkaatsen met een roze lucht als achtergrond.

zomer te fotograferen

Foto: BruceV – ISO 800 · ƒ/18 · 2s · 55mm

17. Valkenburg

Valkenburg is een geweldig gezellig stadje in het zuiden van Limburg. Je kunt hier op warme dagen heerlijk door de smalle, authentieke straatjes wandelen. Ben je op zoek naar verkoeling? Duik dan de Mergelgrotten in. Fotograferen in een grot is iets heel speciaals en zorgt zeker voor een uitdaging!

zomer te fotograferen

Foto: Carla34 – ISO 200 · ƒ/11 · 1/50s · 24mm

18. De Passiflorahoeve

De Passiflorahoeve is een flinke zorgboerderij. Het is de perfecte locatie om vlinders te fotograferen en te spotten, de hoeve heeft namelijk maar liefst 5 prachtige vlindertuinen. Verder vind je hier ook een aantal prachtige planten, zoals Passiflora’s, Hibiscussen, Dahlia’s, Irissen, Lelies en nog heel veel andere bloemen. De hoeve is van maandag tot zaterdag geopend, van 5 juni tot en met 2 oktober. 

zomer te fotograferen

Foto: patrick.marieke – ISO 125 · ƒ/3.5 · 1/200s · 105mm

19. Oldambt

In deze gemeente in Groningen zijn maar liefst 115 akkerbouwbedrijven die tarwe telen gevestigd. Dit is dan ook de gemeente waar de meeste van deze bedrijven zitten. Als je aan zomer denkt, denk je aan tarwe, het is dus ook helemaal geen gek idee om een mooie portretshoot in een tarweveld te houden, of om een paar prachtige landschapsfoto’s te maken. Vraag van te voren wel even toestemming aan de boer, dat is wel zo netjes.

zomer te fotograferen

Foto: ArjanSijtsma – ISO 100 · ƒ/8 · 1/10s · 11mm

20. Bourgoyen-Ossemeersen

Dit natuurgebied is een populaire locatie voor vogelspotters, die zitten hier namelijk erg veel. Je kunt prachtig wandelen door het gebied, door het natte grasland lopen drie wandelpaden. De langste wandelroute is 5,5 kilometer, dus je bent nooit erg lang onderweg.

zomer te fotograferen

Foto: pascaled

De fotolocaties om de zomer te fotograferen op de kaart

Natuurlijk is het fijn dat we alle locaties om de zomer te fotograferen hierboven hebben beschreven. Om ervoor te zorgen dat je ze ook weet te vinden, hebben we ze hieronder even voor je in kaart gebracht. 

Tips om de zomer te fotograferen

Wil je graag dat typische zomergevoel in je foto’s brengen? Dan is de juiste locatie natuurlijk erg belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is het idee voor de foto en de techniek die je gebruikt. Hieronder geven we je een aantal tips om de zomer te fotograferen.

Gebruik tegenlicht

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee. Regelmatig is er op zo’n dag geen wolkje aan de hemel. Prachtig weer, maar niet het beste fotografieweer, er is dan namelijk sprake van hard licht. Als je buiten wilt fotograferen, maar je geen last wilt hebben van harde schaduwen, kun je ervoor kiezen om met tegenlicht te fotograferen. Vaak geeft dat een erg mooi effect. Werkt dat niet? Probeer dan een reflectiescherm, zoek een plekje met wat schaduw op, of probeer in te flitsen.

Foto: SybrinneS

Leg de mooie kleuren vast

De zomer staat bekend om zijn mooie, spetterende kleuren en het is dan ook mooi om deze goed vast te kunnen leggen. Kleuren kun je later in de nabewerking nog goed ophalen, maar je kunt ook een polarisatiefilter gebruiken. Verder zijn er ook verschillende technieken om je foto indrukwekkender te maken, door kleur te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kleurcontrasten.

Foto: Christien1985 – ISO 320 · ƒ/5.6 · 1/640s · 460mm

Gebruik het juiste objectief

Wat voor soort foto je ook wilt gaan maken, het is belangrijk dat je voor het juiste objectief kiest. Zo kun je voor een landschapsfoto het best voor een groothoeklens kiezen en is een prime lens handig voor portretfoto’s. In het artikel ‘5 ideale objectieven om mee te fotograferen in de zomer’ geven we je nog wat tips.

zomer te fotograferen

Foto: fotostad – ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/1000s · 100mm

Bekijk de video!

Wil je nog wat meer leren om de zomer te fotograferen? In de video hieronder vertellen we je daar nog even kort wat over.

Inspiratie nodig?

We zouden je natuurlijk niet op pad laten gaan, zonder je eerst wat inspiratie op te laten doen. In de galerij Zonnige Zomer hebben we de mooiste zomerfoto’s voor je verzameld. Klik op de galerijtitel of de foto hieronder om naar die galerij te gaan.

zomer te fotograferen

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon EOS R3 gepresenteerd

Amazon Prime Days 2021: dit zijn de beste camera aanbiedingen (liveblog)