in

26 fotolocaties om wilde paarden te fotograferen

Wilde paarden hebben iets magisch en ze worden dan ook met enige regelmaat gefotografeerd. Hoewel veel mensen het niet door hebben, lopen er behoorlijk wat wilde paarden door Nederland. In dit artikel geven we je 26 fotolocaties om wilde paarden te fotograferen.

We mogen steeds wat meer, dat is fijn, maar er blijven nog altijd coronamaatregelen actief. Probeer je hier altijd aan te houden. Houd voldoende afstand, draag een mondkapje waar gevraagd en blijf veilig.

Er zijn enorm veel gebieden in Nederland waar je wilde paarden tegen kunt komen, wij hebben ons best gedaan om er een aantal voor je in kaart te brengen. In het artikel hieronder noemen we 4 van de locaties waar je wilde paarden kunt vinden en vertellen we je wat over wilde paarden in Nederland. Daaronder vindt je een kaartje waar we alle locaties voor je in beeld brengen. Na het kaartje geven we je nog wat tips voor het fotograferen van wilde paarden. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat. 

Over wilde paarden in Nederland

In Nederland lopen verschillende rassen wilde paarden, maar er komt één ras echt veel voor. Dat is het Konikpaard. Dit ras is een erg oud ras, dat afstamt van de Tarpan, een uitgestorven, Europees ras. Het Konikpaard kun je in heel veel natuurgebieden vinden in Nederland, maar op een paar plekken lopen ook andere rassen. Zo vind je ook wilde Exmoorpony’s en IJslanders.

Foto: in2picturesnature – ISO 320 · ƒ/6.3 · 1/60s · 35mm

1. Oostvaardersplassen

Misschien wel de bekendste locaties om wilde paarden te spotten in Nederland is de Oostvaardersplassen. Er lopen enorm veel Konikpaarden rond en deze paarden zijn redelijk goed gewend aan mensen. Ze zullen dus niet vluchten zodra ze je zien. Daag ze echter ook zeker niet uit. 

Foto: Robbertweinen – ISO 250 · ƒ/5.6 · 1/2000s · 400mm

2. Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Veluwe staat bekend om al het wild dat er rond loopt. Het komt dan ook niet als een verrassing dat ook hier wilde paarden te spotten zijn. Op de Veluwe kun je de IJslander vinden, een ras dat in Nederland niet als wild paard voorkomt, maar in IJsland wel op veel plekken rondloopt. Het zijn prachtige pony’s, die schitterend tussen de bloeiende, paarse heide passen.

Foto: andersonc – ISO 400 · ƒ/6.3 · 1/250s · 250mm

3. Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer staat voornamelijk bekend om de vele vogelsoorten die hier broeden en nestelen. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat er ook wilde paarden door dit natuurgebied lopen. In het Lauwersmeer kun je namelijk ook Konikpaarden tegenkomen.

Foto: alan – ISO 560 · ƒ/5.6 · 1/2500s · 105mm

4. De Maashorst

Dit prachtige natuurgebied in Noord-Brabant is een populair wandelgebied waar je een aantal grote grazers tegen kunt komen. Zo vindt je hier taurossen en wisenten, maar ook Exmoor pony’s. Het natuurgebied wordt op deze manier op een natuurlijke manier onderhouden, wat zorgt voor een authentiek natuurgebied.

Foto: corinnec – ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/320s · 300mm

Fotolocaties voor wilde paarden op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je de locaties precies weet te vinden, hebben we ze even voor je in kaart gebracht. Alle 26 locaties kun je hieronder vinden. Klik op de rode cameraatjes om erachter te komen welke paardenrassen je hier kunt vinden.

Tips voor het fotograferen van wilde paarden

Het fotograferen van wilde paarden kan best lastig zijn, daarbij vind je het misschien ook wel spannend. Om ervoor te zorgen dat je weet wat je doet en dat je thuiskomt met de mooiste foto’s, hebben we hieronder een aantal tips voor je opgesteld.

Let op je veiligheid

Paarden zijn grote sterke dieren. Hoewel de meeste paarden in drukbezochte natuurgebieden wel enigszins aan mensen gewend zullen zijn, kun je ze beter niet uitdagen. Zeker in het veulenseizoen kunnen de merries wat agressiever zijn, zorg er dan ook voor dat je niet in de buurt komt van de veulens. Kom nooit te dichtbij de paarden en probeer ze al zeker niet aan te raken. Houd voldoende afstand en probeer op de lichaamstaal van de paarden te letten. Lijken ze zenuwachtig of geïrriteerd? Doe dan nog een paar stappen naar achteren. Een mooie foto is leuk, maar het welzijn van jezelf en de paarden is veel belangrijker. Wil je de paarden toch dichtbij halen? Kies dan voor een goede zoomlens, of een primelens met een brandpuntsafstand van minimaal 200 mm.

Sta je in de buurt van de kudde en komt een paard steeds dichterbij? Ga er dan niet zomaar vanuit dat het paard je leuk of interessant vind. De kans is ook erg groot dat het paard zich bedreigd voelt en het je uit de weg wilt hebben. Paarden geven signalen af als ze zich niet op hun gemak voelen, of als ze iemand niet vertrouwen. Als het paard op je af komt met zijn hoofd laag en slingerend, een zwiepende staart, zijn oren plat in zijn nek en zijn tanden ontbloot, kun je beter maken dat je wegkomt. In dit artikel lees je meer over de lichaamstaal van paarden.

Foto: kos – ISO 2000 · ƒ/5.6 · 1/400s · 400mm

Ga voor actie

Eén ding is zeker: paarden zijn snel en in wilde kuddes wil nog wel eens wat actie ontstaan. Natuurlijk wil je het liefst die actie scherp vastleggen. Zorg er daarom voor dat je sluitertijd hoog genoeg ligt, zet desnoods je iso een tandje hoger. Het is ook het mooist als je diafragmagetal zo laag mogelijk is, zo ontstaat een mooie, zachte achtergrond en ligt de focus meer op je onderwerp.

wilde paarden

Foto: TourDeFrans – 400 · ƒ/5 · 1/1250s · 220mm

Waar kun je ze vinden?

Natuurlijk hebben we je hierboven een hele hoop locaties gegeven voor het fotograferen van wilde paarden, maar ook op die locaties zelf moet je ze maar net weten te vinden. Wilde paarden zijn de hele dag in beweging en hebben vaak een erg groot gebied om rond te lopen. Ze volgen vaak wel ongeveer dezelfde route. Daarom kan het handig zijn om de paarden een tijdje te observeren, of een boswachter te vragen waar je de paarden het beste kunt vinden.

Foto: Tijsvermeer – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/160s · 200mm

Bekijk de video!

Wil je meer weten over paardenfotografie? We hebben helaas geen video’s over het fotograferen van wilde paarden, maar in onderstaande video vind je een samenvatting van de workshop paardenfotografie. Wie weet haal je er wat tips uit!

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar weet je nog niet zo goed wat voor beeld je wilt maken? Wij maakten een galerij vol prachtige foto’s van wilde paarden. Klik op onderstaande afbeelding om naar die galerij te gaan.

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van mei 2021

Inspiratie voor newbornfotografie: maak gebruik van accessoires