in

3 creatieve foto projecten voor thuis


27 april 2020, 08:28

Fotografie is een ontzettend leuke bezigheid, maar drukte en werk kunnen ervoor zorgen dat je enthousiasme even op een lager pitje komt te staan. Hoe krijg je dat enthousiasme en het fotografische vuur weer terug? We geven je drie opdrachten om mee aan de slag te gaan!

1 Zoek het dicht bij huis

Voor velen is de oorzaak van het versloffen van hun fotografiehobby tijdgebrek. Of weet je gewoon niet precies wat je zou kunnen of willen fotograferen? Als dit de struikelblokken zijn, denk je waarschijnlijk veel te moeilijk, want ook in je directe omgeving zijn voldoende leuke onderwerpen te vinden. Kijk dus eens níét verder dan je neus lang is. Zo kan bijvoorbeeld een wasbak vol met druppels al een heel dankbaar onderwerp zijn. Of ga aan de slag met bellenblaas en de spiegeling die in de bellen verschijnt. Of wat dacht je van lamellen of luxaflex als de zon daar fotogeniek doorheen schijnt? Heb je een macrolens, dan is het helemaal feest. Daarmee geef je ieder voorwerp dat op zichzelf niet heel bijzonder is een ware glansrol. Zoek daarbij vooral naar de abstractie en bijzondere lichtval.

Druppels zijn enorm fotogeniek en overal te vinden. Of je maakt ze zelf, bijvoorbeeld met een plantenspuit.

Foto: Laura Peeters, laurapeeters1988.zoom.nl

2 Maak een woningreportage bij jou thuis

Stel je voor: je huis moet verkocht of verhuurd worden. Daarvoor heb je pakkende foto’s nodig! En heb je geen verkoop- of verhuurplannen, dan ben je vast trots op je woning en is het gaaf om daar een mooie reportage van te hebben.

Ga dus op pad in je eigen huis en leg alle ruimtes zo fraai mogelijk vast. Beeld je hierbij in dat de foto’s gebruikt gaan worden in een advertentie. Zoek naar bijzondere hoekjes, mooie lichtval en de juiste perspectieven. Let hierbij op je standpunt: wat werkt het mooist, als je in de hoek van de kamer gaat staan, of in het midden van een korte wand? En ga je door je knieën, fotografeer je op ooghoogte, of zorg je dat je een nog hoger standpunt inneemt?

Vergeet ook de badkamer en de tuin of je balkon niet. Kortom: zorg voor een complete reportage!

Ontdek je eigen huis met je camera.

Foto: Nadine van Spanje, newfotografie.zoom.nl

3 Eenvoudige voorwerpen

De eerste tip was al om je onderwerp niet zo ver weg te zoeken. Kan het misschien nóg wat dichter bij? Zoek vijf (dezelfde) huis-tuin-en-keukenvoorwerpen. Probeer hier eens een serie pakkende foto’s mee te maken. Je kunt het abstract houden en alleen een detail van de voorwerpen isoleren waardoor je niet of nauwelijks meer ziet wat het is. Je kunt ook als thema ‘licht’ nemen een proberen bepaalde lichteffecten te bereiken. Leg die vorken bijvoorbeeld eens op een spiegel en laat het licht (van een zaklamp?) erop reflecteren. Of kies ‘Zwart-wit’ als thema en kijk waar je mooie contrasten krijgt. Maak een serie van drie of vijf foto’s en zorg dat die foto’s samen een geheel vormen.

Je kunt ook humor gebruiken bij het fotograferen van dit soort eenvoudige voorwerpen. Neem een legopoppetje op in je setting en maak hiermee een alledaagse situatie op een heel ander formaat.

Een erg leuk voorbeeld van wat je thuis in je eigen keuken zou kunnen maken.

Foto: Rob Nagelhout, robnagelhout.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo voeg je effectief trefwoorden toe in Lightroom

De basis van een goede compositie voor je foto’s