in

3 manieren om beweging stil te zetten

Kim van Arendonk

Het is lastig om bewegende voorwerpen op de foto te zetten. Foto is tenslotte een stilstaand beeld. Wij geven drie manieren hoe je dat toch doet.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

1. Korte sluitertijd

De eerste manier ligt voor de hand, je kiest een hele korte sluitertijd. De belichting regel je in je camera met drie variabelen: diafragma, sluitertijd, iso. Met deze drie regel je niet alleen de belichting. Zo zorgt diafragma voor de hoeveelheid scherpte en onscherpte in je foto. Met sluitertijd kun je de beweging besluiten. Hoe langer je de sluiter open laat staan, hoe meer beweging er op de foto te zien is. Omdat wij een bewegend onderwerp juist stil willen zetten, kies je voor een hele korte sluitertijd. Hoe kort ligt natuurlijk aan hoe snel jouw onderwerp beweegt. Laten we beginnen bij 1/500 sec. Is jouw onderwerp nog steeds als een waas in beeld, verkort dan jouw sluitertijd. Net zo kort totdat het onderwerp stilstaat in beeld. Lees hier meer over belichting.

Foto: burry

2. Inflitsen

Foto: mkview

Net heb je gelezen dat je een hele korte sluitertijd moet kiezen om beweging stil te zetten. Maar een korte sluitertijd betekent natuurlijk ook een korte belichtingstijd, dat levert een donkere foto op. Voor een korte sluitertijd is het dan ook nodig om je diafragma helemaal open (klein getal) te zetten of je iso omhoog. Maar dit kan niet altijd. Dan kun je gaan flitsen. Doordat je een flitser gebruikt geef je een flinke klap licht, en staat je onderwerp stil in beeld. Het maakt hierbij niet uit of je een langere sluitertijd gebruikt. Deze regelt namelijk alleen het omgevingslicht maar niet de belichting die op je onderwerp terecht komt. Die wordt belicht door de flits.

3. Meetrekken

Is een hele korte sluitertijd niet mogelijk en is het onderwerp te ver van je af om te flitsen? Dan heb je de laatste optie: meetrekken. Dit is ook de moeilijkste dus raak niet ontmoedigd als de eerste keren je foto’s mislukken. Hiermee trek je je camera mee in de beweging van het onderwerp. Dus een onderwerp komt op je af fietsen of rijden en zodra hij bij jou is druk je op de opnameknop. Dan gaat de sluiter open en die is te lang om het onderwerp stil op de foto te zetten. Je beweegt de camera dan mee met de richting van je onderwerp. Zelf blijf je stilstaan, je draait om je eigen as. Het is belangrijk dat je de camera op de juiste snelheid meetrekt, dan staat het onderwerp echt stil op de foto. Het enige wat dan is bewogen, is de achtergrond maar dat moet je op de koop toenemen. Zorg dat je zelf flink stevig staat, camera met twee handen vast en je armen tegen je lichaam gedrukt. Zo voorkom je andere bewegingsonscherpte.

Foto: ErikV74

Inspiratie

Benieuwd naar bevroren beweging in beeld? Bekijk onze collectie!

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: vignettering

10 tips voor herfstfotografie