in

365 dagen lang iedere dag een foto15 oktober 2013, 16:00

Na het uitvoeren van een 85-85 project, waarbij ze 85 dagen een foto maakte met een 85mm objectief, heeft Liesbeth van Asselt nu een 365-dagen project gedaan. Niet met een 365mm objectief, maar met een camera die voorhanden was.

In 2012 ging ik van start met een 85-85 project, een project waarbij ik 85 dagen lang iedere dag een foto maakte met een 85mm lens. Die foto plaatste ik dagelijks op Facebook. Wat een feest! Ik vond het zo leuk, dat ik aan het eind besloot om er een 365-dagen project van te maken. Niet meer iedere dag een foto met de 85 mm lens, maar wel iedere dag een foto. Met wat voor lens dan ook, of met de iPhone, of met m’n compactcamera. Maakt niet uit, als er maar iedere dag een foto gemaakt en op Facebook geplaatst wordt.

En dan blijkt dat 85 dagen lang een foto maken toch iets anders is dan een jaar lang iedere dag een foto maken! Vooral op dagen dat ik de hele dag achter de computer zat om foto’s te bewerken, viel het soms niet mee om mezelf er toe te zetten om een foto te maken. Want tja, een foto van het beeldscherm heb ik al eens gemaakt. En weer een foto van m’n hond zullen de mensen ook niet zo boeiend vinden. Al is het nog zo’n schatje.

Aanpak

Dus maakte ik een lijstje met onderwerpen die ik zou kunnen fotograferen. Vaak geïnspireerd door een bezoek aan een expositie, of een foto op een website of in een fotoblad. Dat lijstje heb ik achteraf niet zoveel gebruikt, maar het gaf wel rust om iets achter de hand te hebben. En het bleek erg nuttig toen we met vakantie gingen! Want hoe voorkom je dat het ook op Facebook meekijkende inbrekersgilde in de gaten heeft dat je niet thuis bent? Ook tijdens de vakantie zal iedere dag een foto geplaatst moeten worden. En dan natuurlijk niet gemaakt op het vakantieadres …
Ik maakte voor vertrek een aantal foto’s die op het lijstje stonden. En liet die dagelijks via Hootsuite op Facebook plaatsen. Vanaf het vakantieadres reageerde ik vervolgens op de commentaren.

Resultaat

Wat heeft het doen van dit project me nu opgeleverd? Ten eerste een hartstikke leuk overzicht van wat je in zo’n jaar allemaal tegenkomt en doet. Natuurlijk kwamen er foto’s die ik maakte tijdens foto-opdrachten in het project terecht. Maar normaal gesproken zou ik geen foto gemaakt hebben tijdens een bezoek aan een leverancier, tijdens de lunch met mijn cursisten van de fotoworkshop, het boodschappen doen, een gesprek met een collega ondernemer of van de was aan de waslijn. Terwijl ik al vanaf mijn kinderjaren besmet ben met het fotografievirus, fotografie werkelijk van m’n kruin tot in m’n tenen zit, maakte ik nooit foto’s van m’n dagelijks leven. Nu wel. En dat smaakt naar meer!

Slideshow

Inmiddels zitten de 365 dagen er op. De 365 foto’s heb ik in de volgende slideshow gezet:

Groot leerpunt voor mij was dat de foto’s niet perfect hoeft te zijn. Ook op “kiekjes” kwamen leuke reacties op Facebook. Verder heb ik gemerkt dat je heel makkelijk vraagt of mensen op de foto willen. Er is niemand geweest die dat weigerde. Ik vind mensen fotograferen echt heel leuk, maar doe dat eigenlijk alleen in opdracht, niet zomaar tijdens een gesprek of op straat. Op de een of andere manier kwam ik die drempel altijd moeilijk over. Het project stimuleerde me om dat wel te doen. Terugkijkend naar de foto’s zijn dit juist vaak de foto’s waar de leukste herinneringen aan zitten. Dat leuke gesprek met je collega ondernemer (foto hieronder) staat dan weer scherp op je netvlies. Genieten dus!

Bijkomend voordeel van het dagelijks plaatsen van een foto op facebook is dat ik zo contact bleef houden met de cursisten van mijn fotocursussen en -workshops. En veel oude contacten weer nieuw leven ingeblazen werd. Hun reacties op Facebook waren voor mij echt een enorme stimulans om het project tot het eind toe vol te houden. Erg leuk ook waren de reacties aan het eind van het project: mensen vertelden iedere dag weer uit te kijken naar de foto en er erg veel van geleerd te hebben. Ik ging bijna naast m’n schoenen lopen van de vele complimenten 😉

Conclusie

Een 365-dagen project vraagt veel discipline, maar is echt ontzettend leuk om te doen. Zo leuk dat ik besloten heb om niet helemaal te stoppen. Ik wil niet meer tijdens de dagen dat ik achter de computer zit een foto “moeten’ maken, maar ik wil wel zoveel mogelijk foto’s van het dagelijks leven blijven maken. Dus wordt het een 1000-foto’s project. In zo kort mogelijke tijd 1000 foto’s maken. Ik denk daar nog ca. twee jaar voor nodig te hebben. Voor wie het wil volgen: https://www.facebook.com/LiesbethvanAsselt

Tips voor een 365-dagen project

1 Zorg dat je een lijstje met te fotograferen onderwerpen achter de hand hebt voor als je een off-day hebt.
2 Zorg voor een stok achter de deur door je foto’s dagelijks op bijvoorbeeld Zoom.nl of Facebook te plaatsen.
3 Regel iets voor als je met vakantie bent.
4 Ga nooit zonder camera op stap (al is het de iPhone), de mooiste momenten komen onverwacht!
5 Plan maximaal een kwartier per dag voor het project. Zo is het ook in heel drukke tijden haalbaar.

Wie is deze auteur?
Liesbeth van Asselt: Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfotoop. Als bedrijfsfotograaf maak ik foto’s (en slideshows en/of video’s) voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het ‘smoelenboek’. Daarmee heb ik volgens mij het mooiste vak wat er bestaat! Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Zie www.stapfoto.nl/Particulier/workshops.php
Alle blogs geschreven door Liesbeth van Asselt vind je hier.
avatar lazyload

Liesbeth van Asselt: Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfoto op. Als bedrijfsfotograaf maak ik foto’s (en slideshows en/of video’s) voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het ‘smoelenboek’. Daarmee heb ik volgens mij het mooiste vak wat er bestaat! Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Zie www.stapfoto.nl/fotografiecursus.php

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Pentax K-50

Fullframe zonder spiegel: Sony A7 en A7R