in

3x Selecteren in Photoshop

Suzanne Martens

Er zijn veel mogelijkheden om iets te selecteren in Photoshop. De meest bekende selectietools zijn het rechthoekige en ovaalvormige selectiekaders, lasso en toverstaf. In de Fotodokter: Selecteren zijn deze methodes behandeld. Vandaag leggen we onbekendere methodes uit zoals het snelmasker, het pengereedschap en snelle selectie.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop (boek & online cursus)

1. Snelle selectie

De snelle selectie (sneltoets A) is handig als er een contrast is tussen je object en de achtergrond. Stel de grootte van je gereedschap in en kies in het menu of je een nieuwe selectie wilt maken, selecties toevoegen of selecties verwijderen. Het beste kun je standaard op de middelste optie (selectie toevoegen) kiezen. De alt-toets verwijdert namelijk selecties, zo hoef je niet steeds in het menu te wisselen tussen de selectiemogelijkheden.

Gereedschap eigenschappen van links naar rechts: Nieuwe selectie, selectie toevoegen, selectie verwijderen.

Het werkt simpel: houd je muis ingedrukt terwijl je langs de randen van je object gaat. Je ziet een selectie ontstaan op basis van je penseelgrootte en het contrast en kleurbereik in de foto. Is de selectie niet goed rond de rand? Natuurlijk kun je de bewerking ongedaan maken (ctrl + z) en het opnieuw proberen. Blijft het fout gaan? Dan kun je beter de ongewenste selectie verwijderen door de alt-toets in te drukken als je met je muis ingedrukt over de ongewenste zone gaat. Je ziet een minnetje in je gereedschap verschijnen.

Foto: Henk Laverman

Varieert het gebied qua grootte wat je moet selecteren (zoals bij de pootjes van deze vogel)? Vergroot of verklein dan de grootte van je gereedschap in het menu, of maak gebruik van de [ of ] toetsen.

Snelle selectie is ook beschikbaar in Photoshop Elements.

2. Snelmasker

Met een snelmasker maak je handmatig selecties. Activeer je snelmasker (klik in de gereedschapsbalk op de knop Bewerken in Snelmaskermodus of gebruik sneltoets Q) en ga nu met het penseel (sneltoets B) te werk om een selectie te maken. Reset je voor- en achtergrondkleur naar zwart en wit met toets D. Kleur je object in met het zwarte penseel. Je ziet een rode gloed ontstaan. Ben je uitgeschoten? Met het witte penseel haal je de rode gloed weer weg. Wat zwart gekleurd is, wordt niet geselecteerd. Wat wit is selecteer je met het snelmasker. Wil je de vogel dus vrijstaand maken? Dan moet je deze zwart inkleuren (rode gloed).

Met het snelmasker kun je specifieke selecties maken. Je kunt ook spelen met de grootte en hardheid van je penseel om de randen minder hard te maken. De grootte van je penseel pas je aan via de sneltoetsen [ of ]. De hardheid pas je aan door shift ingedrukt te houden terwijl je + [ of ] gebruikt.

Wil je het daadwerkelijke snelmasker zien (de zwart-wit tekening), ga dan naar je kanalenpaneel. Je ziet het snelmasker staan onder je kleurkanalen. Ben je nu tevreden met het resultaat? Druk dan weer op de sneltoets Q en je ziet de selectie verschijnen. Is je selectie verkeerd om? Je kunt deze omdraaien via Afbeeldingen – Aanpassen – Negatief of sneltoetsen ctrl + i.

De optie snelmasker is niet mogelijk in Photoshop Elements.

3. Pen

Het pengereedschap (sneltoets P) is alleen beschikbaar in Photoshop. Deze methode vergt wat oefening, maar als je hem eenmaal beheerst kun je hem voor vele situaties gebruiken. Hij is ideaal om de rand van een object te selecteren.

Met de pen maak je een pad, gevormd door verschillende ankerpunten. Deze punten kunnen recht gaan of met een ronding. Het pad wordt later je selectie.

Een recht pad

Laten we beginnen met de makkelijkste vorm van het gereedschap Pen: rechte lijnen tekenen bij bijvoorbeeld een raam. Zet je eerste punt in een hoek bijvoorbeeld links onder, klik nu links boven, daarna rechtsboven. Om het pad te sluiten ga je met je muis op de punt links onder staan. Je ziet een cirkeltje naast je pencursor verschijnen. Dit betekent dat je het pad sluit.

Je ziet een pad in het raam. Foto: Rob B.

Curven tekenen

De meeste objecten bestaan niet alleen uit rechte lijnen. Het is de kunst om bij rondingen zo min mogelijk ankerpunten te gebruiken en toch perfect langs de rand te gaan. Dit blijft oefenen. Als je namelijk te veel punten neerzet kunnen er oneffenheden ontstaan. We gebruiken een foto waarbij de bovenkant van het raam afgerond is.

Het makkelijkste is om vanaf je punt in de linkerbovenhoek naar het midden van de boog te gaan. Zet hier een punt neer en houd je muisknop ingedrukt. Beweeg je muis nu naar rechts. Je ziet uit het ankerpunt twee lijnen ontstaan met kleine puntjes als uiteindes. Sleep je muis zo dat de lijn van het pad perfect over de rand gaat. De lijn die links is ontstaan uit je ankerpunt geeft de richting aan waar je padlijn vandaan komt. De rechterlijn geeft aan waar je padlijn naar toe zal gaan. Zet nu je volgende ankerpunt in de rechter bovenhoek van het raam. Ook hier kun je als je je muis ingedrukt houdt de richting van je padlijn veranderen.

Padrichtingen. Foto: Patrick89

Pad aanpassen

Omdat deze ronding van het raam een spiegeling is van de eerste lijn zal je niet veel hoeven schuiven met je muis en de lijnen. Dit gaan we uitleggen aan de hand van de vogel. Zodra we de overgang naar de kop hebben kun je slepen wat je wilt, maar door de richting van je laatste punt zal je lijn niet goed lopen.

Je padrichting gaat de verekeerde kant op, waardoor je lijn niet langs de kop van de vogel loopt

Je kunt de foutieve padrichting op twee manieren oplossen. De eerste manier los je op voor je het volgende ankerpunt plaats. Klik op je laatste ankerpunt terwijl je de alt-toets indrukt. De richtingslijn zal nu verdwijnen. Zet je nu een punt op de kop, dan heb je geheel vrij spel hoe de lijn gaat lopen. Een nadeel is dat je nu een sterk contrast kan zien in je uiteindelijke selectie.

De tweede manier is om deze padrichting na je volgende ankerpunt aan te passen. Dit doe je door je alt-toets in te drukken terwijl je op het puntje van de padrichting klikt. Pas deze nu aan in de richting waar het hoofd heen gaat. Dit resultaat is iets soepeler.

Links: haal je vorige padrichting weg, rechts: pas je padrichting aan

Met de alt-toets pas je dus één van de twee richtingen van je ankerpunt aan. Wil je beide richtingen veranderen? Houd dan je ctrl-toets ingedrukt.

Selectie maken

Is je pad compleet? Ga dan naar het Pad-paneel (bij lagen en kanalen) en klik rechts op je pad – maak selectie. Je kunt meerdere paden aanmaken. Dit is wel zo handig, want als je een nieuw pad maakt overschrijft hij je afgeronde pad. Een nieuw pad aanmaken doe je net als met een nieuwe laag door op het lagenicoontje naast het prullenbakje te klikken. Je ziet nu een tweede ‘laag’ ontstaan voor een nieuw pad.

Je pad is af. Klik rechts op het pad – maak selectie om je selectie te zien

Een pad maken met het pengereedschap is dus even oefenen. Waar zet ik de ankerpunten en hoeveel moet ik er gebruiken? Ook de richting van je pad kan lastig zijn, maar deze kun je altijd aanpassen met je alt-toets. Na wat oefening krijg je het steeds beter door en is de pen een snelle manier om de omlijning van een object te selecteren.

Overige tips

Heb geduld met selecties. Soms gaat het niet in één keer goed, probeer het dan gewoon nog een keer (ctrl + Z)
Wil je alles op uit laag selecteren? Druk Ctrl in klik op je laag thumbnail
Is de rand van je selectie te hard? Pas dan eens de doezelaar (feather) aan
Je selectiemethode is afhankelijk van je foto. Werkt de toverstaf niet? Misschien is een snelle selectie de juiste methode.
Maak gebruik van sneltoetsen tijdens het selecteren:

  • Tijdens een selectie Alt indrukken: De selectie wordt vanuit het midden gevormd
  • Alt + klik: verwijder selectie
  • Shift + klik: Voeg een selectie toe
  • Pijltjestoetsen: verplaats je de selecties 1 pixel naar links, rechts, boven of beneden
  • Shift + pijltjestoetsen: verplaatst de selectie met 10 pixels
  • Ctrl en laag thumbnail aanklikken: selecteert de hele laag
  • Ctrl + D: deselcteren
  • Ctrl + Shift +D: krijg je laatste selectie terug

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop: Een verschil van dag en nacht

Quickstart: Collage maken