in

4 creatieve projecten voor meer fotografie inspiratie


8 mei 2020, 09:36

Fotografie is een ontzettend leuke bezigheid, maar drukte en werk kunnen ervoor zorgen dat je enthousiasme even op een lager pitje komt te staan. Hoe krijg je dat enthousiasme en het fotografische vuur weer terug? We geven je vier opdrachten om mee aan de slag te gaan!

Probeer een ander genre

Ga eens aan de slag met een fotografiegenre of een techniek waarmee je in het verleden nooit iets hebt gedaan. Want, zo luidt het bekende spreekwoord, je weet niet wat je mist! Als je normaal gesproken alleen landschappen fotografeert, kan het heel verfrissend zijn om je lens eens op een totaal ander onderwerp te richten, bijvoorbeeld op een model of een kunstig opgemaakte salade. Of ga de straat op als je normaal macrofoto’s maakt in je achtertuin, of maak portretten als je gewend bent om statische gebouwen te vangen met je lens. Misschien is dat wel een veel grotere uitdaging!

Er is vast één fotografiegenre dat je nog nooit uitgeprobeerd hebt. Misschien omdat je er niets in ziet, denkt dat je het niet kunt of er gewoon niet aan gedacht hebt. Probeer dat genre toch maar eens uit. We denken dat je al snel verrast bent door deze nieuwe manier van fotograferen. Wie weet heb je daarna zelfs een nieuw favoriet onderwerp!

Macrofotografie is enorm uitdagend, probeer het eens!

Foto: Jan van den Beukel, fagusel.zoom.nl

Bewerk je oude foto’s opnieuw

Zoek een stuk of tien leuke foto’s die je jaren geleden hebt gemaakt bij elkaar en ga er opnieuw mee aan de slag. Je zult zien dat je in de tussenliggende tijd een enorme ontwikkeling hebt doorgemaakt, zowel qua oog en smaak als qua gebruikte techniek en de manier van nabewerking. Kijk bijvoorbeeld naar uitsneden, kleuren en de balans tussen licht en donker. Je wordt hier enthousiast van omdat je ziet hoeveel verder je nu bent dan een paar jaar geleden én je laat je eigen oude foto’s opnieuw tot leven komen.

Een ander leuk idee is om van je bestaande foto’s een uitnodiging, een verjaardagskaart of een persoonlijke kerstkaart te maken. Zoek in je collectie naar geschikte foto’s, bewerk die, zet er leuke items en teksten bij.

Maak een fotoboek

Een fotoboek met je eigen foto’s is en blijft een fantastische manier om je fotografie een podium te geven. Een foto in een boek komt heel anders over dan op een beeldscherm én het is een ideale methode om jouw werk te bewaren voor later. Bijkomend voordeel: het is tegenwoordig heel eenvoudig om online een professioneel ogend fotoboek samen te stellen met je eigen beelden.

Het maken van een fotoboek kan ook een fantastische manier zijn om je fotohobby weer op de rit te helpen. Het geeft je een concreet doel om naartoe te werken en is ook gelijk een reden om weer actief aan de slag te gaan met je camera. Ga maar na: je gaat nadenken over welke beelden je in het boek wilt zien. En als die beelden er nog niet zijn, heb je gelijk een ideale reden om weer op pad te gaan met je camera. Het kan ook zo zijn dat je graag met een schone lei begint aan je fotoboek. Dan ligt de complete inhoud nog open en is er ruimte voor nieuwe ideeën. Voor je het weet, denk je alweer aan je tweede fotoboek!

Werk aan een week- of maandopdracht

Ben je tijdens het lezen van de acht opdrachten hiervoor niets leuks tegengekomen? Bedenk dan je eigen opdracht! Zorg voor uitdagende kleine opdrachten die je zonder al te veel moeite kunt uitvoeren. Zo kom je stap voor stap vooruit en boek je al snel resultaat. Begin dus bescheiden en ga niet meteen voor enorm grote en pretentieuze opdrachten. Je hoort vaak over de 365-dagen challenge waarbij je elke dag van het jaar een foto maakt. Dat is een leuke manier om je fotografie te onderhouden en een fraaie serie op te bouwen, maar het is tegelijkertijd ook best tijdrovend en intensief. Ga daarom in eerste instantie voor een kleinere opdracht, die je in een paar dagen of desnoods een paar weken kunt afronden. Tastbaar resultaat is altijd fijn en zorgt ervoor dat je er vertrouwen in krijgt dat je volgende opdrachten eveneens tot een goed einde zult brengen. Een paar voorbeelden:

  • Maak elke week één zwart-witportret van een van je gezinsleden (of de kat of hond natuurlijk).
  • Laat je vrienden het thema bedenken voor een fotoserie met vier beelden.
  • Zoek één boom, scène of landschap uit en maak daar in ieder seizoen één keer een foto van.
  • Heb je mooi uitzicht vanuit ergens in huis? Zet je camera op statief (voor een open raam) en maak in één week elke dag een foto. Leuk voor een serie.

Of maak eens een panoramafoto!

Foto: Frank Hoogeboom, fhoogeboom.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Autofocus of handmatig scherpstellen – Welke kun je beter gebruiken?

Quiz: wat weet jij van macrofotografie?