in

4 flitsopstellingen die veel fotografen nog niet kennen – Unieke portretfoto’s


29 juni 2019, 20:00

Fotograferen met flitsopstellingen kan heel lastig zijn. Zeker als je begint is het afstellen van de lichtintensiteit op de camera instellingen een beste opgave. Maar als alles eenmaal goed staat kun je al je creativiteit kwijt. In dit artikel geven we je 4 flitsopstellingen waar je zelf mee aan de slag kan!

Tangverlichting

Deze zien we niet zoveel op Zoom.nl, maar kan wel heel mooi zijn: tangverlichting. Een tangverlichting is een opstelling met 2 flitsers links en rechts 45 graden achter het model. Gebruik het liefst softboxen of iets vergelijkbaars voor een zachte belichting, waarbij het licht om het gezicht van het model heen krult. Deze flitsopstelling geeft een krachtige uitstraling met veel schaduwen in het gezicht. Voor het portretteren van een man kan het een goede, karakteristieke sfeer geven.


Foto: tvdam

Butterfly & Clamshell

Bij de butterfly-opstelling gebruik je 1 flitser van voor-boven zodat je onder de neus een schaduw krijgt die lijkt op een vlinder. Door een enkele lichtbron van voren boven de camera te plaatsen krijg je wel wat schaduwen in het gezicht, en in de nek, dus houd hier rekening mee. Twee goede basisregels om te onthouden zijn: hoe groter de lichtbron hoe zachter het licht. En heb je een kleine lichtbron, zet je flitser dan zo dicht mogelijk bij het model om harde schaduwen te voorkomen.

Een vergelijkbare opstelling is de Clamshell opstelling. Je plaatst weer 1 flitser van boven, maar je voegt nog een extra lichtbron toe onderaan. Met deze opstelling licht je de schaduwen op door een tweede flitser of reflectiescherm onderaan te plaatsen. Deze opstelling met een extra flitser of reflector onder je camera heet ook wel beautylight, omdat de schaduwen in het gezicht zo worden opgeheven en het gezicht een mooie zachte verlichting heeft.


Foto: karinvanberkell

Gebruik het afvallicht als opstelling

Probeer dit eens met één flitser: gebruik het afvallicht als opstelling. Een flitser geeft naast direct licht ook nog afvallicht. Dit licht, wat net naast de lamp afdwaalt naar de zijkant is zachter licht dan wat er direct uit de lamp komt. Het zachte licht zorgt voor een mooie gloed over het model, en zo zijn er geen strakke schaduwlijnen zichtbaar in het gezicht. Door het gebruik van afvallicht krijg je een licht geretoucheerde look met een zachte huid. In de video hieronder legt studio-eigenaar Michiel Fischer uit hoe je het afvallicht gebruikt.

Licht met kleurenfilters

Vaak voegen fotografen kleurtinten toe in Photoshop of Lightroom, maar dit kun je juist ook doen tijdens de shoot om te experimenteren met kleur in je opstelling. Wil je graag een unieke look creëren? Kijk dan eens of je bepaalde kleurenfilters voor je flitsers kunt plaatsen. Je kunt zo de achtergrond een bepaalde kleurgloed geven, of juist je model verlichten met een kleur. Met het toevoegen van extra kleuren trekt de foto misschien net wat meer de aandacht, of de kleuren helpen de focus te leggen in de foto.


Foto: richardterborg

Wil je echt alles leren over flitsopstellingen en hoe je de mooiste portretten maakt? Volg dan de volledige Cursus Portretfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het fotograferen van een portret bij natuurlijk licht, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:

  • Omgaan met het model en styling

  • Alles over flitslicht en unieke lichtopstellingen in de (thuis)studio

  • De juiste camera-instellingen voor verschillende lichtsituaties

  • Het retoucheren van een portret van begin tot eind in Lightroom en Photoshop

Start nu de volledige Cursus Portretfotografie .

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: fotografeer in zwart-wit

Makkelijk foto’s vergelijken in Adobe Lightroom!