in

4 portretten in ander licht28 juli 2015, 08:00

Linda Hemmes’ passie is portretfotografie. Ze fotografeert zowel op locatie met natuurlijk licht of flitslicht en is vaak te vinden in mijn daglichtstudio. In deze blog schijnt ze haar licht over de verschillende mogelijkheden.

Voordat ik aan mijn opleiding op de Fotovakschool begon, keek ik nooit echt naar het licht. Nu ben ik me er altijd van bewust. Waar komt het licht vandaan? Welk licht is er gebruikt bij een foto? Als ik een magazine lees, kijk ik in de ogen van het model welk licht er is gebruikt. Is er gewerkt met een raam, een softbox of een reflectiescherm? Het ziet er soms wel een beetje raar uit als ik de foto van dichtbij aan het bestuderen ben.

1. De zon

Fotograferen in de zon geeft heel veel harde schaduwen. Het beste is om buiten te fotograferen op een bewolkte dag, je hebt dan één grote softbox tot je beschikking. Mocht er toch een felle zon zijn en krijg je harde schaduwen onder de ogen en onder de kin, kijk dan of je een leuk plekje in de schaduw kan vinden. Dan heb je mooi egaal licht. Let wel op dat je licht niet te egaal wordt. Probeer dus toch een aantal lichte schaduwen op het gezicht creëren. Zet bijvoorbeeld je model zo neer dat het licht van de zijkant komt of dit nou een raam of de zon is.

Links, De zon komt rechts schuin van voren. Rechts: Een assistent houdt een reflectie scherm boven Amber vast om de zon te blokkeren, waardoor er een schaduw ontstaat.

Reflectiescherm

Wil je wat extra licht creëren gebruik dan een reflectiescherm (heb je nog geen reflectiescherm, een stuk piepschuim werkt ook prima). Met dit scherm kan je tevens een ‘lichtje’ in de ogen maken. Worden de ogen ook direct wat sprekender. Bij het gebruik van een reflectiescherm is het wel handig om een assistente te hebben, want het is wel lastig om een foto te maken en ook nog het scherm vast te houden. Of gebruik een statief met een houder voor het scherm.

Heb je geen reflectiescherm tot je beschikking. Gebruik dan een accessoire, zoals deze hoed die ik gebruikt heb om de zon te blokkeren.

2. Daglicht op een binnenlocatie

Heb je geen studioflitser of een opzetflitser maak dan gebruik van het bestaande licht. Tijdens een fashionshoot in een woonhuis in Ede, heb ik de kindermodellen in de serre gefotografeerd. De serre had een grote lichtkoepel. Normaal gezien fotografeer ik een portret op ooghoogte, maar met het zachte licht van boven, ben ik boven haar gaan staan en heb haar in mijn lens laten kijken.

Links: Je ziet het licht van de koepel in de ogen van Pleun. Rechts Pleun als assistente. Foto Manon Janssen

Zoë heeft het zachte licht van het raam op haar gezicht en het kleine witte puntje in haar ogen is het reflectiescherm.

Soms heb je maar een hele kleine ruimte waar het licht vandaan komt, bijvoorbeeld een klein raampje. Dit was het geval tijdens een portfolioshoot in Vlissingen boven op de zolder van tea- en lunchroom Tilly Rose.

Het kleine dakraampje

Tussen de spijkers, opslag en het stof met een model in een wit jurkje en een piep klein raampje, waar het licht mooi naar binnen viel. Moet zeggen dat ik best een beetje bang voor spinnen was.

3. Daglichtstudio

Zelf beschik ik over een ruime daglichtstudio, deze deel ik met twee andere fotografen. Aan één kant van de studio hebben we allemaal ramen. Het licht komt dan ook altijd van dezelfde kant. Aan de andere kant van de studio komt ook wat daglicht, dus we gebruiken verrijdbare schermen met zwart doek, zodat je een schaduw kan maken of met aan één kant piepschuim, wat weer gebruikt kan worden als groot verrijdbaar reflectiescherm. Tevens heel handig om een achtergrond aan te bevestigen.

Het licht komt in mijn studio altijd van één kant.

4. Studio flitsers op locatie

Tijdens het uitwerken van een Afrikaanse shoot, die we in Cityclub ZanziBar hebben gemaakt, had ik mijn studioflitsers nodig. De ruimte was te donker om zonder flitsers te werken. Ik heb hier één flitser gebruikt, een octabox (een 8 hoekige softbox) schuin rechts van mijn model. Omdat ik met maar 1 flitser heb gewerkt, krijg ik ook de harde schaduw op haar rug.

Je ziet de flits van de octabox in haar ogen

Meer licht

En tuurlijk zijn er allemaal andere lichtsituaties, ik heb er een paar voor jullie uitgelicht ter inspiratie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je een Time-slice?

Review: Canon EF 50mm f1.8 STM