in

4 tips om een portretshoot voor te bereiden

Of de portretshoot nou in een studio is, thuis, of op een buitenlocatie, het is in elke situatie belangrijk om je goed voor te bereiden. In dit artikel geven we je een paar tips voor een succesvolle fotoshoot.

Open communicatie

Voordat je gaat fotograferen is de communicatie met het model belangrijk. Probeer zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat je verwacht van het model. Maak ook afspraken met het model over de eventuele vergoeding, hoeveel foto’s je aanlevert en de publicatierechten. Hoe meer je vooraf afspreekt hierover, des te minder verrassingen er zullen zijn. Je kunt dit informeel zonder contract regelen, maar je kunt ook een simpel contract opstellen om alles op papier te hebben.


Foto: Evelynn

Begin na de spits

Je kunt daarnaast al zorgen voor een goede sfeer voordat de shoot echt is begonnen. Een goede praktische tip die William Rutten geeft in zijn masterclass is om af te spreken na de files. Door wat later op de dag te beginnen kan het model in alle rust zich voorbereiden, en is daardoor veel minder gestrest. Een goed begin is het halve werk! Houd daarnaast rekening met het eventueel uitlopen van de shoot. Begin na 10 uur ’s ochtends en maak een ruime planning. Zo hoef je niet te haasten.


Foto: richardterborg

Maak een moodboard

Om elkaars wensen duidelijker te maken kun je ook vooraf een duidelijk moodboard maken. Zoek foto’s bij elkaar die de stijl hebben die jij graag wilt terug zien in de foto’s en deel deze met elkaar vooraf. Of print je moodboard uit en neem hem mee, zo kun je er tijdens de shoot ook nog weer naar refereren. Een goede en makkelijke website om moodboards te maken is Pinterest. Je kunt hier foto’s zoeken die je zelf mooi vind, en opslaan op je eigen moodboard. Zoek op de thema’s die je wilt fotograferen (in het Engels). Terwijl je door de honderden resultaten scrolt, kun je letten op verschillende dingen:

  • • De houding en blik van het model
  • • De kleurtinten
  • • De compositie
  • • Het standpunt of de uitsnede
  • • De algehele sfeer in de foto


Foto: JosefienHoekstra

Zoek aan de hand van deze criteria een aantal foto’s bij elkaar en voeg ze toe aan je board, eventueel met een beschrijving erbij als: ‘zo’n blik wil ik ook graag in de foto zien’ of ‘deze kleurtinten spreken me aan’. Als de fotograaf en het model het beide eens zijn over de stijl is dat al een zorg minder tijdens de shoot.


Foto: stephanieverhart

Zorg voor een ontspannen sfeer

Daarnaast kun je vlak na aankomst van het model op locatie al zorgen voor een fijne sfeer en verloop van de shoot. Begin de shoot niet meteen met het poseren en fotograferen, maar drink eerst samen een kop koffie. Zo kun je het beste je eigen wensen en de wensen van het model vooraf bespreken. Je stelt iemand op deze manier op gerust, en je leert elkaar ook beter kennen. Dat neemt de eerste spanning af voordat je begint met fotograferen.


Foto: LoesGorseling

Een exclusieve online video masterclass door William Rutten
Voor het eerst in zijn carrière deelt topfotograaf William Rutten persoonlijk zijn kennis en ervaring in een unieke video masterclass. Leer in ruim twee uur exclusief videomateriaal, de belangrijkste lessen uit 33 jaar aan ervaring en expertise. Deze masterclass bevat tal van onmisbare elementen voor iedere fotograaf met ambitie.

Daarnaast geeft William vanuit Studio 34x een complete studiosessie, waarin alle onderdelen van een shoot aan bod komen. Hij bespreekt verschillende lichtopstellingen en laat zien welk effect kleine aanpassingen al kunnen hebben op je beeld. William werkt in deze sessie niet alleen met high-end studioverlichting. Een van de opstellingen bevat een eenvoudige reportageflitser, waarmee hij een vogue-achtige stijl weet neer te zetten.

Beleef het nu:
Alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid om direct te starten vind je op: williamruttenmasterclass.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hier moet je op letten bij de aanschaf van studiolampen – Deel 3

Expertuitdaging: Zomerse Foodfotografie