in

4 tips voor abstracte fotografie

Bas de Meijer

Vormen en kleuren. Dat is alles wat je overhoudt als je al het herkenbare uit een foto weghaalt. De abstracte fotografie toont niet de werkelijkheid, maar geeft een inkijkje in de verbeelding van de fotograaf. Wij geven 4 tips.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Het woord abstract komt van abstraheren, oftewel weglaten. Dat is precies wat je in de abstracte fotografie doet: je haalt zoveel mogelijk verwijzingen naar de werkelijkheid weg. Daarbij komt het aan op je eigen verbeeldingskracht. Een goed voorbeeld uit de schilderkunst is Mondriaan. Diens werk bestaat uit lijnen, vlakken en kleuren, meer niet.

1. Kies bewust je onderwerp

Wil je enigszins gestructureerd te werk gaan, dan is een goede voorbereiding essentieel. Wil je buiten fotograferen, bedenk dan waar de interessante onderwerpen in kunnen zitten en hoe het licht daar valt op een bepaald tijdstip. In een studio kun je vrijer werken en heb je meer controle. Je hebt ook veel meer tijd om na te denken en te experimenteren met wat wel en wat niet werkt. De echte creatieveling gaat nog verder en bouwt zelf een installatie. Je kunt dan een hele eigen wereld maken, met of zonder verwijzingen naar de werkelijkheid.

Een stukje roest met hard zonlicht wordt een schilderij. foto: mphvanhoof

2. Denk aan je compositie

Dit lijkt raar want het onderwerp is toch vaak onherkenbaar. Maar juist dan is het belangrijk om een compositie te kiezen. Waar leidt de lijn de kijker naartoe? Word je naar een punt toe getrokken of gaan de lijnen juist uit elkaar? Felle kleuren hebben een ander effect op de kijker dan rustige kleuren. Durf te experimenteren, zonder je oorspronkelijke doel uit het oog te verliezen.

Abstract en toch herkenbaar. Ook omdat hier voor een duidelijke compositie is gekozen. foto: bobphoto

3. Analoog

Experimenteren met abstracte fotografie is extra leuk met hele goedkope analoge camera’s. Juist de onscherpte die je ermee krijgt is ideaal. Twee analoge systemen die afgestoft en weer modern zijn gemaakt zijn Lomo en Polaroid. Door een slimme marketing is hier weer veel vraag naar.

Natuurlijk kun je ook je oude, analoog gemaakte foto’s opnieuw bewerken tot een abstracte opname. foto: martha-van-nassau

4. Foto’s combineren

Door foto’s te combineren maak je ook een foto die heel anders is dan de werkelijkheid. De techniek is al erg oud; in de doka werden al negatieven gecombineerd. Je legt dan foto’s over elkaar en door met de dekking van de lagen te spelen kun je effecten controleren. Het is dus wat anders dan delen van een foto in een andere foto te plaatsen. Je kunt dit bij sommige camera’s ook al tijdens het fotograferen doen. Je maakt dan een dubbelopname. In de software houd je meer controle over het resultaat.

Met een dubbele belichting kun je creatief aan de slag. foto: wilhelmien

Meer inspiratie

In deze collectie hebben we prachtige abstracte foto’s gebundeld. Voor nog meer inspiratie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Simpele tips voor het beginnen met flitsfotografie!

Klonen in Lightroom: kopiëren en plakken