in

4 tips voor de mooiste foto’s van carnaval3 februari 2016, 15:00

Het is weer bijna zo ver, in delen van ons land staat de wereld even stil want het is carnaval. Een kleurrijk en gezellig feest waar je prachtig kunt fotograferen, natuurlijk met deze handige tips!

1. Apparatuur

Wat neem je mee tijdens carnaval? Het ligt een beetje aan wat je precies wilt fotograferen maar tijdens zo’n uitgebreid feest, is het het best om allround te zijn. Dus liever een zoomlens met een wat groter bereik dan een vast brandpunt objectief. Je wilt niet te vaak wisselen omdat er zo veel gebeurt, dus verkies je de iets lagere beeldkwaliteit voor het gemak van de zoomlens. Belangrijk als je binnen fotografeert, zorg voor een lichtsterke lens of neem een flitser mee. Het is vaak erg donker in de cafés dus je hebt al het licht nodig.

Fijn is dat je met je objectieven van een prachtig close-up portret weer direct kunt uitzoomen naar een overzicht van de optocht. foto: DELAHAYE

2. Binnen flitsen

Naast de optochten speelt het feest toch ook vaak binnen in de cafés en dorpszalen zich af. Omgevingen met vaak weinig kunstlicht, niet ideaal dus. Wil je de iso-waarde niet te veel opschroeven en geen bewegingsonscherpte, zul je naar een flitser moeten grijpen. Wees niet bang, dat is een stuk makkelijker dan je denkt. In deze video geeft fotograaf Jeroen Jazet handige tips.

3. Bescherm je camera

Het is feest en de feestgangers vinden het leuk dat je er als fotograaf bent maar zullen niet altijd rekening met je houden. Confetti, serpentine spray en bier vliegt in het rond. Handig om dan mee te werken is een regenhoes. Die zijn voor niet te veel geld te koop in de camera maar je kunt hem ook zelf maken met een plastic zak en elastiekjes.

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een actioncam mee te nemen. Krijg je ook direct foto’s uit aparte standpunten. foto: sander1987

4. Zorg voor een goede nabewerking

Omdat je vaak in wisselende en lastige lichtomstandigheden werkt, probeer altijd in raw te fotograferen. Je bestanden zijn dan een stuk groter maar je hebt ook veel meer ruimte om bijvoorbeeld de donkere delen in je foto op te halen in de nabewerking. Ook is het mooi om tijdens zo’n kleurrijk feest goed naar de kleuren in je foto te kijken. Je mag dus best iets aan de verzadiging trekken maar let op dat de huidskleuren wel natuurlijk blijven.

Carnaval is een prachtig kleurrijk feest. foto: laurencemeijer

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon PowerShot G5 X

Het maken van een 360 graden panorama foto (deel 2 Fotograferen)