in

4 tips voor het aansturen van modellen1 augustus 2014, 09:20

Als je nog niet eerder met modellen hebt gewerkt, kan het best onwennig zijn om aanwijzingen te geven. Goede aanwijzingen – en dus goede poses – maken of breken je foto. Hoe pak je het aan? Fulltime portret- en modefotograaf Melanie Caitlin geeft vier quick tips.

1. Weten wat je wilt

Bedenk voordat je met alle andere dingen gaat beginnen éérst goed welke beelden je straks wilt schieten. Stel een moodboard samen (bijvoorbeeld op Pinterest) en schrijf bij iedere foto op dat moodboard duidelijk waarom de foto is opgenomen. Denk hierbij aan het soort model (haarkleur, huidskleur), styling, make-up, locatie én poses. Dit helpt jou als fotograaf je concept te verhelderen en maakt het ook meteen makkelijker om je ideeën met je team te overleggen zodat iedereen goed weet wat er van hen verwacht wordt.

2. Goede sfeer

Begin niet meteen met fotograferen, maar leer je model eerst een beetje kennen. Drink een kop koffie, eet een koekje en bespreek je verwachtingen voor de fotoshoot. Tijdens de fotoshoot helpt het enorm als je als fotograaf poses voordoet. Het is lachwekkend, breekt het ijs en leert je om heel duidelijk te communiceren. Moedig je model aan als hij of zij goede poses aanneemt. Zo weet hij of zij dat het goed gaat, zal het zelfvertrouwen toenemen en zullen je foto’s uiteindelijk sterker worden. Een muziekje op de achtergrond maakt de sfeer nóg aangenamer.

3. Locatie

De locatie van de fotoshoot kan de sfeer heel erg beinvloeden. Fotograferen in een drukke winkelstraat is heel wat anders dan op een verlaten industrieterrein. Ook voor je model! Onervaren modellen hebben vaak even nodig om los te komen en voelen zich in het begin misschien een beetje ongemakkelijk. Als er dan ook nog eens hordes mensen om hem of haar heen staan, wordt het helemaal lastig. Houdt hier dus rekening mee bij het plannen van je fotoshoot.

4. Poseren

Het idee dat de fotograaf verantwoordelijk is voor alle poses en details, mag je laten varen. Net als fotograferen is ook poseren een vak apart. Serieuze modellen weten hoe ze zich moeten bewegen en laten met gemak een hele reeks verschillende poses en expressies zien. Als jouw model minder ervaren is, kun je als fotograaf wel helpen. Bespreek je moodboard (en de poses die daarop staan), laat poses zien en blijf ook vanachter je camera communiceren. Zo blijft de ‘band’ die je met je model opbouwt gedurende de hele fotoshoot in stand.

Wie is deze auteur?
Melanie Caitlin is fulltime portret- en modefotograaf voor bladen en bedrijven. Haar werk verscheen eerder bij onder andere G+J Uitgevers, L’Oréal en ANWB. In 2013 won zij in de categorie ‘Portret’ de eerste prijs van de Zoom.nl Foto van het Jaar wedstrijd. Meer over haar werk: website en Facebook.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Workshop IrfanView

Review: Olympus Stylus Tough TG-3