in

4 tips voor het fotograferen van water

Water is leuk om op de foto te zetten, zeker nu de zomer eraan komt, is een beetje verkoeling niet verkeerd. Er zijn een hoop dingen waar je op moet letten bij het fotograferen van water. Wij geven je een aantal tips!

Zijdeachtig glad

Je hebt vast al wel eens een foto gezien waarop het net lijkt alsof het water op die foto uit een laagje mist bestaat. Doordat het water stroomt terwijl je het op de foto zet, ontstaat er een streperig effect. Het ziet er vaak mooi uit op foto’s. Hoe je zo’n foto maakt? Dat is eigenlijk heel simpel. Dit effect ontstaat als je water fotografeert met een wat langere sluitertijd. Hoe lang je sluitertijd moet zijn, hangt af van hoe snel het water stroomt en welk effect je precies wilt bereiken, dus dat moet je even uittesten.

Voor deze techniek kun je wel het beste een statief gebruiken. Omdat je dus gebruik maakt van een iets langere sluiteretijd, kan er wat bewegingsonscherpte ontstaan. Met een statief kun je dan helemaal losgaan met lange sluitertijden en zo nodig zelfs de bulb-stand gebruiken.


Foto: gkooijman70

Wel of geen weerspiegeling?

Water kan voor een prachtige weerspiegeling van je onderwerp zorgen, zeker als het een heldere, windstille dag is. Op zo’n dag zit er weinig tot geen beweging in het water. Zoek een mooie locatie om de foto te maken, bijvoorbeeld bij een rij huizen of zet je model aan de rand van het water. Als je dan de horizon in het midden plaatst, krijg je een hele mooie, symmetrische foto. Soms moet je dan even twee keer kijken wat nou boven en wat nou onder is.

Soms wil je juist geen weerspiegeling in het water. Bijvoorbeeld als je een schildpad aan de oppervlakte wilt fotograferen. Dan is het beter om op een bewolkte dag te gaan fotograferen. Hoe minder licht er direct op het water weerkaatst, hoe beter. Het beste kun je echter een polarisatiefilter gebruiken. Zo’n filter zorgt ervoor dat de reflecties in je foto verwijderd worden en dat er minder schitteringen in je foto zijn. Een leuke extra bijkomstigheid? Een polarisatiefilter versterkt ook de kleuren in je foto.


Foto: eddy-reynecke

Let op je belichting

Als je toch nog wat last hebt van schitteringen op het water, is het misschien slim om een aantal stops onder te belichten. Het is natuurlijk fijn als je je foto in één keer perfect kunt belichten, maar met water gaat dat niet altijd. Een schittering kan voor een uitgebeten vlek in je foto zorgen en dat is zonde, zeker omdat die later niet altijd even makkelijk weg te werken zijn.


Foto: jlinnenkamp

Korte sluitertijd

Ook met een korte sluitertijd kan het heel mooi zijn om water te fotograferen. Denk maar aan splash fotografie. Je bevriest dan als het ware het water in je foto. Niet alleen bij splash fotografie kan dit mooi zijn. Het ziet er ook prachtig uit als je kinderen die in het water spelen op de foto zet of een golf die tegen de rotsen slaat.

Splash fotografie is een vak apart, maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Iedereen kan het doen. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier het artikel waarin we splash fotografie stap voor stap voor je uitleggen.


Foto: niaravi

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop: Silhouet maken

Vijf tips voor het maken van een timelapse-video