in ,

5 attributen voor een creatieve portret shoot

Heb je een middag gepland om wat mooie portretten te schieten, maar weet je nog niet helemaal hoe je het moet aankleden? Zorg ervoor dat je attributen in huis hebt om mee te werken! Zo kun je lekker creatief bezig. In dit artikel geven we je 5 inspiratie items om mee aan de slag te gaan!

Bloemen

Bloemen zijn voor de hand liggende voorwerpen, want ze brengen meteen ook wat elegantie met zich mee. De schoonheid en de vergankelijkheid van bloemen kunnen in een foto symbool staan voor de levenscyclus van de mens. Tevens zijn bloemen ook in zichzelf mooie voorwerpen, zonder een symbolische gedachte. Daarnaast kan het altijd natuurlijker overkomen als het model iets met zijn of haar handen kan doen. Hou de bloemen voor het gezicht van het model om wat meer dynamiek in de foto te brengen, of hou de bloem dicht bij de camera om een mooi diepte effect te creëren. Zoals in onderstaande foto kun je ook bloemen of bloemblaadjes gebruiken in de aankleding en make-up van het model.


Foto: stephanieverhart

Veren

Wil je juist de symboliek van bloemen uit de weg gaan, maak dan eens gebruik van veren! Grote of gekleurde veren kunnen net dat stukje zachtheid en elegantie toevoegen aan de foto en het model, zonder dat je meteen te maken hebt met de stereotypen en clichés van bloemen. Net als met andere attributen, kun je veren gebruiken om vast te houden, of voor de lens neer te zetten voor wat diepte. Je kan ook de set of de outfit aankleden met veren, om wat kleur toe te voegen aan het geheel. Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden qua kleuren en vormen, dus kijk vooral wat er goed bij je model en de omgeving past.


Foto: canadian

Boeken

Een ander origineel attribuut voor een portret shoot zijn boeken. Boeken kun je gebruiken om te lezen, maar ook in een foto kunnen ze gebruikt worden om een verhaal te vertellen. Probeer eens een set aan te kleden met boeken zoals op onderstaande foto, of geef een kind een groot sprookjesboek in zijn of haar handen. Zo heb je meteen een foto dat een verhaal verteld!


Foto: Marloeshi

Eten

Iets wat we elke dag in onze handen hebben kan natuurlijk ook gewoon thuishoren in een foto! Eten zoals zoetigheden of stukken fruit kunnen hele leuke toevoegingen zijn voor een portret. Gekleurde donuts, een groot stuk watermeloen of appels geven soms net even dat extra stukje kleur in een foto. Afhankelijk van het soort eten en de hoeveelheid dat je in huis hebt gehaald, kunnen jij en je model veel verschillende houdingen proberen om een origineel portret neer te zetten. En zo heb je na de foto shoot ook nog eens wat lekkers om op te eten!


Foto: mariocindy

Bladeren

De mooie kleuren van de lente of herfst kunnen fantastische attributen zijn om wat kleur in het portret te brengen. Gele, groene of rode bladeren geven de foto meteen een mooie buitensfeer mee. Zo kun je misschien zelfs een beetje de illusie creëren dat je buiten aan het fotograferen bent, ook als je lekker binnen bezig bent. Maar ook in de zomer zijn bladeren een mooie toevoeging aan een portret. Laat je creativiteit vooral vloeien als je portretten aan het schieten bent.


Foto: Jiscafotografie

Dit zijn natuurlijk wat basis attributen om mee te beginnen. Heb je zelf al eens geëxperimenteerd met voorwerpen tijdens een portret shoot? Vertel ons welke creatieve attributen jij al eens hebt gebruikt in een portret. Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel!

Een exclusieve online video masterclass door William Rutten
Voor het eerst in zijn carrière deelt topfotograaf William Rutten persoonlijk zijn kennis en ervaring in een unieke video masterclass. Leer in ruim twee uur exclusief videomateriaal, de belangrijkste lessen uit 33 jaar aan ervaring en expertise. Deze masterclass bevat tal van onmisbare elementen voor iedere fotograaf met ambitie.

Daarnaast geeft William vanuit Studio 34x een complete studiosessie, waarin alle onderdelen van een shoot aan bod komen. Hij bespreekt verschillende lichtopstellingen en laat zien welk effect kleine aanpassingen al kunnen hebben op je beeld. William werkt in deze sessie niet alleen met high-end studioverlichting. Een van de opstellingen bevat een eenvoudige reportageflitser, waarmee hij een vogue-achtige stijl weet neer te zetten.

Beleef het nu:
Alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid om direct te starten vind je op: williamruttenmasterclass.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo voeg je foto’s samen als HDR in Lightroom

Wild fotograferen in Nederland – wilde zwijnen