in

5 belangrijke basis tips voor paardenfotografie

Marije Scheening

Paarden zijn krachtige en snelle beesten. Maar vaak staan ze toch een beetje saai in de wei te grazen. Hoe kun je dan toch nog een mooie foto van ze maken? Wij geven je wat tips.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Foto door MFontijne

Apparatuur voor paardenfotografie

Bij het maken van foto’s van paarden is het vooral belangrijk om de juiste soort lens te gebruiken. Bij het gebruik van een groothoeklens, worden de vormen van het paard namelijk iets vervormd, waardoor ze niet natuurgetrouw op de foto komen. Bovendien moet je dan vrij dicht op het dier zitten, waardoor actiefoto’s wat lastiger worden. Daarom wordt er bij paardenfotografie meestal gebruik gemaakt van een kleine telelens. Zo kun je van een afstand fotograferen, waardoor je het dier niet stoort. Dat is vooral bij loslopende, of rennende dieren ook een stukje veiliger, omdat je achter een omheining kan blijven.

Foto door cahm

Instellingen

Paarden zijn erg snel en van nature ook erg onvoorspelbaar. Het is daarom vooral belangrijk om een korte sluitertijd te gebruiken. Vooral als de dieren druk bezig zijn en je ook alle rondvliegende haren scherp wilt hebben. Als sluitertijd kun je het beste een tijd van 1/1000s of zelfs korter aanhouden. Hierbij weet je zeker dat je het paard helemaal ‘bevriest’ in zijn beweging. Voor je diafragma kun je het beste een groot diafragma (lage diafragmawaarde) zoals F4 of F2.8 gebruiken. Met een groot diafragma bereik je namelijk makkelijker een kleinere scherptediepte, waardoor de achtergrond onscherp wordt en de aandacht meer op het paard komt te liggen.

Foto door cahm

Achtergrond

Een belangrijk deel van paardenfotografie is de achtergrond. Want zelfs al doet het paard nog zo’n spectaculaire sprong, als hij het doet in een betonnen bak of met een ijzeren rasterwerk erachter, dan verdwijnt onbedoeld toch de aandacht en is de kracht van je beeld al snel verdwenen. Zorg er daarom voor dat je het liefst op een natuurlijke, rustige locatie fotografeert zoals in de wei, op het strand of in een bos. Wil je toch dieren in een omheining of hok fotograferen, gebruik dan je diafragmawaarden om de achtergrond zo onscherp mogelijk te krijgen. Natuurlijk kun je ook altijd op de computer nog het een en ander weg poetsen.

Foto door HorsePhotoExperience

Het juiste standpunt bij het fotograferen van paarden

Bij paardenfotografie zijn er verschillende standen die je in kunt nemen bij het maken van een foto, die het beeld enorm kunnen veranderen. Wie vooral het dier zelf op een mooie manier in beeld wil brengen, kan het best een zo laag mogelijk standpunt nemen. (Door te hurken of zelfs op de grond te gaan liggen.) Zo kijk je wat tegen het dier op, waardoor het krachtiger lijkt. Het dier komt meer los van de achtergrond en je krijgt een mooi verloop van scherpte in de ondergrond. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het dier juist in zijn omgeving, of door iemand bereden wilt laten zien. In dit geval is het handiger om foto’s meer op ooghoogte van het dier te nemen. Dit is ook het geval als een dier meedoet aan een sportwedstrijd zoals springen of racen. Zorg er hier voor dat het hoofd van het paard mooi in het midden van het beeld valt.

Foto door eliane00

Mooie houding

Een grazend paard in de wei is mooi, maar het is voor een foto natuurlijk vrij saai. Het liefst zie je een nieuwsgierig en energiek paard, en het allermooiste is het natuurlijk als hij heen en weer rent of sprongen maakt. Gelukkig zijn paarden erg alert op hun omgeving en dus makkelijk af te leiden. Gebruik daarom eens iets wat ongebruikelijk is voor hun omgeving zoals een plastic zakje, krakend flesje, of geluidjes op je telefoon. Zo kun je de aandacht van het dier trekken en hem in een mooie ‘alerte’ stand krijgen. (Oren naar voren, nek omhoog, onderzoekend maar ook klaar om te rennen) Zorg er echter niet voor dat het dier angstig wordt, en jaag hem ook niet op om hem aan het rennen te krijgen. Het beste wat je kunt doen om een dier te laten rennen of sprongen te laten maken, is om samen met de eigenaar te werken. Deze kan het dier een bepaalde richting op sturen en soms zelfs op commando laten steigeren of springen.

Wil je wat meer inspiratie opdoen voor je zelf paarden gaat fotograferen? Bekijk dan eens deze collectie paarden!

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De tien mooiste fotolocaties op Texel

Doe mee met de Fotowedstrijd ‘Dieren’ en win een Panasonic camera!