in

5 belangrijke tips voor Bruiloftsfotografie

16 september 2017, 10:00

Een belangrijke dag die vraagt om perfecte foto’s. Er staat nogal wat druk op fotografen die aan bruiloftsfotografie doen. Wij geven je wat tips die je niet moet vergeten als je een bruiloft gaat fotograferen.

Spreek met het bruidspaar

Een van de belangrijkste dingen wanneer je een bruiloft gaat fotograferen zijn de gesprekken met het bruidspaar. Zij weten immers precies wat er gaat gebeuren en kunnen je alle informatie geven die je nodig hebt. Begin met de simpele vraag van wat ze graag willen zien in hun foto’s. Geef desnoods wat voorbeelden van foto’s die je al eens hebt genomen. Hebben ze bepaalde wensen? Vervolgens zijn ook de dag zelf belangrijk om te bespreken. Wat zijn de locaties? Zijn er andere fotografen aanwezig of wordt er gefilmd? Maar bijvoorbeeld ook dingen zoals, wie is de familie en hoe zien ze eruit? (Zo hoef je op de dag zelf bijvoorbeeld niet meer na te gaan wie de moeder van de bruid is.) Als laatste is het belangrijk om ook de zakelijke kant te bespreken. Hoe lever je de foto’s aan bijvoorbeeld? En wat zijn je rechten? Mag jij de foto’s later publiceren of gebruiken? Dit alles kan je best in meerdere gesprekken bespreken en van tevoren zelfs even zwart-op-wit vastleggen.

Foto door fotostad

Voorbereiden op de dag

Als je weet wat de locaties voor de bruiloft zijn, ga dan van tevoren daar even langs. Op deze manier weet je precies hoe het er uit gaat zien en kun je eventueel je apparatuur daarop aanpassen. Wees ook niet bang om wat proeffoto’s te maken, en zoek alvast leuke plekjes om eventueel het bruidspaar of gasten te portretteren. Spreek ook eens met het aanwezige personeel zodat je een idee krijgt van hoe ze op een evenement te werk gaan, en of er misschien mogelijkheden zijn om op plekken te komen waar de gasten normaal niet mogen komen. (Denk bijvoorbeeld aan een balkon waarvan je kunt fotograferen) Op deze manier ben je goed voorbereid op de dag zelf, en hoef je niet op de dag zelf nog je instellingen te bepalen.

Foto door LindySchenk-Smit

Onderwerpen voor bruidsfotografie

Als je een bruiloft gaat fotograferen is het bruidspaar natuurlijk het belangrijkste onderwerp. Maar pas op dat je niet de hele dag enkel van hen foto’s maakt. Natuurlijk vindt het bruidspaar het belangrijk om een aantal goede foto’s van het Jawoord te hebben, maar ze willen vooral door middel van jouw foto’s hun belangrijke dag kunnen herbeleven. Gebruik details, overzichten, portretten, sfeerelementen, en groepsfoto’s, en de emoties op de gezichten van de gasten op belangrijke momenten. Let op leuke details die de gasten of het bruidspaar zich zullen herinneren, en neem de speciale dingen mee die je van tevoren met het bruidspaar hebt besproken. Zo krijg je een mooi overzicht van de dag.

Foto door Hermeng

Vind je balans tussen gast en fotograaf

Als het moment dan eindelijk daar is, is het belangrijk om direct goede foto’s te maken. Maar je kunt natuurlijk niet tijdens de ceremonie over het altaar heen en weer rennen voor dat ene mooie shot. Aan de andere kant kun je ook niet constant op de achtergrond blijven staan want zo loop je belangrijke momenten mis. Het is daarom goed om van tevoren even voor jezelf na te gaan, wat het bruidspaar wil, en wat eventueel de belangrijkste momenten zullen zijn die jij zou kunnen verstoren. Bespreek voor het Jawoord bijvoorbeeld eerst goed met het bruidspaar waar je wel en niet kunt staan. Ga tijdens het evenement op tussen de gasten maar blijf wel duidelijk aanwezig als de fotograaf. Ga niet mensen dirigeren voor een mooie foto, maar focus op momenten die op natuurlijke wijze ontstaan. (Natuurlijk kun je wel even vragen naar de camera te kijken, of ze wat dichter bij elkaar willen zitten, of dat het glas wat in je beeld staat even aan de kant mag.)

Foto door sannevdende

Onze uitgebreide beschrijving en videocursus (Een dag bruiloftsfotografie tot in detail uitgelegd!)

Als je binnenkort een bruiloft gaat fotograferen en wilt weten wat je op zo’n dag kunt verwachten, dan kunnen we je dat tot in het kleinste detail uitleggen. In deze 7-delige blogserie neemt Christiaan de Groot je mee op een gedetailleerde reis, door de gehele dag van de bruiloft. Van de voorbereiding van de bruid tot wanneer iedereen weer naar huis gaat na het feest.

Hier vind je 7 hoofdstukken:
Deel 1 – Het begin van de trouwdag
Deel 2 – De ontmoeting tussen bruid en bruidegom
Deel 3 – De fotoshoot van de trouwdag
Deel 4 – De ceremonie van de trouwdag
Deel 5 – Groepsfoto’s maken op een bruiloft
Deel 6 – De receptie en het diner
Deel 7 – Een trouwreportage nabewerken

Wil je nog wat inspiratie opdoen voor je gaat beginnen? Dat kan! Bekijk hier eens onze collectie bruiloftsfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Ga mee met Zoom.nl op urbex-avontuur – Geef je nu op!

Video – Bekijk de Masterclass Lieke Anna van Zoom.nl Bootcamp 2017