in

5 fotolocaties op Schiermonnikoog – Zoom.nl

Schiermonnikoog is het laatste Waddeneiland in het ezelsbruggetje TV-TAS. Het eiland is prachtig en je vindt er overal adembenemende, indrukwekkende natuur. In dit artikel geven we je 5 prachtige fotolocaties op Schiermonnikoog.

Op Schiermonnikoog zijn enorm veel mooie fotolocaties te vinden, het houd zeker niet op bij de vijf die wij in dit artikel noemen. Het eiland is dan ook sinds 1989 een Nationaal Park, wat betekent dat er enorm veel moois te vinden is. Hieronder schrijven we alle locaties even voor je uit, waarna we ze in een kaartje voor je hebben opgesteld. Daaronder geven we je nog een aantal tips.

Houd er rekening mee dat de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn. Houd afstand van elkaar, draag een mondkapje waar nodig en vermijd drukke locaties.

1. Vogelkijkhut Westerplas

De Westerplas is één van de grootste zoetwaterplassen van het Waddengebied. Dit maakt ook dat het een geweldige plek is om vogels te observeren. Nestel jezelf in de vogelkijkhut en geniet van de prachtige omgeving.

Foto: hkort – ISO 400 · ƒ/5.6 · 1/500s · 360mm

2. Bunker Wassermann

De Wassermann is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker is ruim 27 meter lang en vanaf de bunker heb je een prachtig uitzicht op de rest van het eiland. Bij goed weer kun je zelfs Ameland zien liggen. Bij de bunker ligt ook een museum en in de buurt ligt ook het Vredenhof, een begraafplaats voor gevallen soldaten.

Foto: corvee1r – ISO 6400 · ƒ/2.8 · 20s · 14mm

3. De vuurtorens

Zoals we eerder al schreven: als je op een Waddeneiland bent, kun je de vuurtoren niet missen. Schiermonnikoog heeft echter niet een, maar wel twee vuurtorens! De Zuidertoren wordt niet veel meer gebruikt, maar de Noordertoren heeft nog steeds een belangrijke functie. Je kunt de torens niet beklimmen, maar het zijn wel prachtige onderwerpen voor menig landschapsfoto.

Foto: Jsorber – ISO 64 · ƒ/8 · 1/30s · 22mm

4. Kobbeduinen

De Kobbeduinen bieden een schitterend uitzicht over de kwelders van Schiermonnikoog. Ook dit is een geweldige plek om vogels te spotten, daarbij wordt dit door velen één van de wildste plekken van Nederland genoemd. Je vindt hier dan ook verschillende soorten bijzondere planten, zoals melkkruid, aardbeiklaver, rode ogentroost, zilverschoon en zeealsem.

Foto: TonGeers – ISO 100 · ƒ/8 · 1/320s · 43mm

5. Oosterstrand

Het Oosterstrand wordt door veel inwoners van Schiermonnikoog bestempeld als het breedste strand van Europa. Of dat echt klopt, weten we niet, maar het is in ieder geval wel het breedste strand van Nederland. Vanuit de duinen, kun je de branding niet zien, wat ongewoon is.

Foto: janfaberphotography

Fotolocaties op Schiermonnikoog op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je alle fotolocaties op Schiermonnikoog goed kunt vinden, hebben we ze hieronder allemaal voor je in kaart gebracht. Zowel de Noordertoren als de Zuidertoren staat op de kaart aangegeven, daarom kom je hieronder zes puntjes tegen in plaats van vijf. Klik op de rode cameraatjes om de locaties van dichtbij te bekijken.

Tips om fotolocaties op Schiermonnikoog te fotograferen

Net zoals de andere Waddeneilanden, is Schiermonnikoog een walhalla voor natuur- en landschapsfotografen. Je hebt er veel vogelsoorten en prachtige weidse uitzichten. Om ervoor te zorgen dat je alles uit je tochtje naar Schiermonnikoog haalt, geven wij je hieronder drie tips voor het fotograferen op de Waddeneilanden.

Ga als het donker is

Op veel plekken op de Waddeneilanden is weinig lichtvervuiling. Dat maakt dat de nachtelijke hemel prachtig te fotograferen is. Zeker in de zomer kun je de melkweg hier geweldig vastleggen. In de winter heb je nog een ander fenomeen dat heel af en toe om de hoek komt kijken, namelijk het noorderlicht. Je moet enorm veel geluk hebben om het te zien in Nederland, maar als dat lukt, zorgt het voor prachtige plaatjes.

Foto: advdmeulen – ISO 3200 · ƒ/2.8 · 20s · 16mm

Denk na over je foto

Of je nu voor de vogels naar Schiermonnikoog gaat, of juist voor de weidse landschappen. Het is belangrijk dat je een plan in je hoofd hebt. Denk dan ook aan de spullen die je eventueel nodig hebt. Als je vogels gaat fotograferen kan een telelens en een kersenpittenzak handig zijn, terwijl een groothoeklens en een statief juist handiger is in het geval van landschapsfotografie.

Foto: corvee1r – ISO 100 · ƒ/10 · 1/4s · 24mm

Kijk om je heen

Als je op reis bent, is niets zo belangrijk dan om je heen kijken en op onderzoek uit gaan. Kijk of je mooie locaties kunt ontdekken, Schiermonnikoog zit er namelijk vol mee. Door simpelweg lekker op pad te gaan, kom je vanzelf een hoop moois tegen.

Foto: Juriaan1 – ISO 2000 · 20s

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort naar Schiermonnikoog, maar heb je nog een beetje inspiratie nodig voordat je op pad gaat? Wij hebben een galerij met prachtige foto’s van het eiland voor je samengesteld. Klik op onderstaande foto om de galerij te bekijken.

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gratis workshop: Lagen in Photoshop – meld je nu aan!

Perfecte portretten: sprankelende ogen creëren in Photoshop