in

5 gratis smartphonefotografie bewerking apps


19 februari 2020, 09:10

Je hebt een mooie foto met je telefoon gemaakt en je wil hem gelijk op Instagram zetten. Of je stuurt wat bestanden vanuit je camera naar je telefoon zodat je deze gelijk kunt posten. Dan wil je ze ook makkelijk en snel kunnen bewerken. Wij zochten vijf gratis bewerkingsapps voor je op en testten ze uit.

Hoewel de meeste smartphones tegenwoordig standaard al een hele goede fotobewerkingsapp hebben, zijn er toch ook redenen om eens een andere app te proberen. Vaak levert dit weer nieuwe kleurenfilters of andere effecten op, die leuk zijn om eens toe te passen. Ook kunnen niet alle smartphones in de standaardapp RAW foto’s bewerken. Onderstaande apps kunnen dat gelukkig allemaal wel.


Foto: frankygoes2

Pixlr

Pixlr is een makkelijke, overzichtelijke app om kleine aanpassingen bij je foto’s te maken. Met de app kun je de basisinstellingen zoals kleur, licht en contrast aanpassen, maar dit moet je wel voorzichtig doen. Het aanpassingsbalkje is namelijk erg gevoelig en voor je het weet is je belichting te hoog en is de halve foto wit.

De app heeft geen enkel probleem met RAW bestanden en je kunt dus ook gemakkelijk een foto die direct van je camera afkomt bewerken. Verder heeft de app ook verschillende kleurenfilters en stikkers die je op je foto’s kunt plaatsen en is er ook een optie om tekst toe te voegen aan de foto.

Download de Pixlr voor Android en voor ios

Afterlight

Afterlight heeft niet bijster veel opties, maar is wel een enorm overzichtelijke en simpele app om te gebruiken. Natuurlijk kun je de standaard dingen aanpassen en ook Afterlight heeft een optie voor kleurenfilters. Verder kun je bij Afterlight ook makkelijk een frame toevoegen aan je foto. Ook deze app werkt prima met RAW bestanden.

Download Afterlight voor Android en voor ios en voor Windows (niet gratis).

Snapseed

Snapseed heeft enorm veel opties voor het bewerken van je foto’s. Van scherpstellen, tot contrasten en witbalans, bij Snapseed kun je bijna alles bewerken. De app heeft een speciale functie voor RAW bestanden, die automatisch geactiveerd wordt als je zo’n bestand importeert. Omdat RAW bestanden vaak wat groter zijn kan het wel even duren voordat de foto echt ingeladen is, maar als dat eenmaal is gelukt, is de app zeker de moeite waard. Verder heeft de app ook enorm veel opties voor kleurenfilters, tekst en frames.

Download Snapseed voor Android en voor ios.

Fhotoroom

Fhotoroom is een overzichtelijke app waar je makkelijke mee uit de voeten kunt. De app heeft net iets meer opties dan Afterlight en net iets minder dan Snapseed. Ook met Fhotoroom kun je gemakkelijk RAW bestanden bewerken. De app heeft een gevarieerde keuze aan kaders en kleurfilters. Geen optie voor tekst, maar wel een optie om de foto uit te rekken, bol te maken of om er een panoramafoto van te maken.

Download Fhotoroom voor Android en ios en voor Windows.

Adobe Lightroom

De app van het gelijknamige desktop programma werkt goed, snel en makkelijk. Hij is overzichtelijk en heeft verreweg de meeste opties voor het bewerken van je foto. Je kunt geen tekst, stickers of kaders toevoegen aan je foto, maar je kunt wel voor verschillende kleurenfilters kiezen. Vervolgens kun je ook de intensiteit van deze filters aanpassen. Ook met de Adobe Lightroom app kun je foto’s in RAW bewerken, maar dit is een betaalde functie in de app. Daarbij synchroniseert Adobe Lightroom je foto’s in de Adobe Creative Cloud, waarmee je gemakkelijk ook met de desktop versie op meerdere apparaten je foto’s kunt bewerken.

Download Adobe Lightroom voor Android en voor ios en voor Windows.

Meer weten over smartphonefotografie? Volg dan onze Zoom Academy cursus smartphonefotografie

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 tips om de zonsondergang perfect te fotograferen

Zo maak je een uniek beeld met dubbele belichting