in

5 ideale objectieven om mee te fotograferen in de zomer!14 juli 2018, 09:00

De zomer is aangebroken, we gaan naar buiten en fotograferen erop los! We geven je 5 objectieven om mee te gaan experimenteren met het mooie weer.

Macro objectief

Met een macro-objectief kun je kleine onderwerpen op grootte fotograferen. Zelfs met een bepaalde vergroting.
Officieel spreek je pas van een macrofoto als het onderwerp op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeeldingsmaatstaf. Het onderwerp wordt dan vergroot noch verkleind. Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we eerder van een close-up. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook. Met een verhouding als 2:1 of hoger kun je minieme details echt enorm opblazen.

Populaire onderwerpen voor macrofotografie zijn bloemen en insecten. Met macrofotografie wordt de kleine wereld ineens veel groter. Door met scherptediepte te werken in de achtergrond krijg je vaak magische beelden.

SandraRaangs

Een macro-objectief is dus hartstikke leuk voor in de zomer, want dan vliegen er natuurlijk talloze beestjes rond en zijn er veel prachtige bloemen te fotograferen. Je ziet in de zomer veel foto’s voorbijkomen van insecten zoals vlinders, libellen, bijen en spinnetjes. Vaak zitten deze beestjes op mooie bloemen of planten te rusten. Los van de beestjes zijn de bloemen zelf ook in detail vast te leggen met macrofotografie. Deze bloemen zijn het meest fotogeniek!

Een voorbeeld van een macro-objectief is de Tamron SP 90mm F2.8. Dit is een objectief speciaal gemaakt voor macrofotografie en heeft daarom een zeer goede beeldstabilisatie. Bij macrofotografie fotografeer je iets heel kleins en dus vergt dat uiterste concentratie om je lens stil te houden. Dit objectief zorgt daarom zelf ook voor onbewogen beelden op iedere scherpstelafstand.

Een nadeel van een macro-objectief is dat je redelijk dicht op het onderwerp moet zitten. De zogeheten minimale scherpstelafstand is bij dit soort objectieven een stuk kleiner dan bij andere. Dit betekent vaak dus dat je op de knieën moet. Dit is goed op te lossen door bijvoorbeeld altijd een grote vuilniszak in je tas mee te nemen wanneer je op pad gaat. Dit voorkomt dat je op de grond zelf moet gaan zitten.

Tarivanaartrijk

Veel macro-objectieven zijn bijzonder scherp bij een zeer korte scherpstelafstand. Niet alleen kun je ze voor macrofoto’s gebruiken, ze lenen zich ook prima als portret-objectief.

We geven je een overzicht met handige tips voor macrofotografie!

Travel – zoom

Een travelzoom objectief is een objectief met een bereik van bijvoorbeeld 18-400mm. Dit zijn alleskunners die werkelijk voor iedere situatie gebruikt kunnen worden. Een groot voordeel dus, want je kunt er dan op reis voor kiezen om alleen dit objectief mee te nemen. Je hoeft dan geen objectieven te wisselen, minder bagage mee te nemen en je kunt in alle verschillende situaties op reis uit de voeten. Je kunt een groothoekfoto maken met 18mm, maar ook een macrofoto of een zoom-foto maken van een dier in de verte.

Een nadeel van deze objectieven is dat ze nogal groot zijn en dus redelijk zwaar zijn om mee te dragen. Ook is het objectief kwalitatief niet altijd even goed en hij heeft een beperkte lichtsterkte.

Foto’s die je met een travel (tele)zoom kunt maken, zijn bijvoorbeeld:

Vincenze
Brandpuntsafstand 144mm

Filipo
Brandpuntsafstand 240mm

Ook stadsfotografie met een telelens? Jazeker! Lees hier waarom!

Primelens 50mm F1.8

Bijna iedere fotograaf heeft hem wel, de primelens van 50mm! Wij raden deze dan iedereen ook zeker aan, ook in de zomer. Er zijn fotografen die alleen met dit objectief op vakantie gaan, want ook deze is veelzijdig.

Het nadeel van een primelens is wel dat je jezelf moet verplaatsen en bewegen om ‘in te zoomen’ of om te kadreren.

Wel zijn deze objectieven kwalitatief erg goed en lichtsterk, dus ook in donkere omstandigheden goed te gebruiken. Ook zijn ze qua gewicht mooi licht, dus ideaal om lang mee te fotograferen wanneer je op pad gaat! De 50mm primelens is de perfecte lens om prachtige portretten te maken op straat, bijvoorbeeld in het buitenland. Door met achtergrondscherpte te werken krijg je buitenlandse gezichten perfect op beeld.

Heb je dus nog geen 50mm? Ze zijn vaak voordelig geprijsd, dus we raden het zeker aan om deze aan je collectie toe te voegen! Heb je een Canon camera, dan is de Canon 50mm F1.8 STM namelijk ‘maar’ 119 euro!

Twijfel je nog steeds? Dan halen we je met dit artikel zeker over!


Stephanieverhart


Mb83

Primelens 35mm

Een andere favoriete primelens voor de zomer is de 35mm! Dit objectief is zeer geschikt voor straatportretten en is net zoals de 50mm lichtsterk!

Met dit objectief heb je op een APS-C de mogelijkheid om een simpel portret te schieten en op een fullframe camera geeft het juist de mooie context in de foto. Hoe dit verschil per camera ontstaat met hetzelfde objectief? We leggen het je hier uit!

Ook voor dit objectief geldt het nadeel dat je jezelf moet manouvreren rondom je onderwerp of het model, om een andere compositie te krijgen of om dichterbij of verder weg te komen. Op een fullframe geeft het meer dan genoeg context om de omgeving altijd mee te nemen in je foto en op een APS-c heb je met dit objectief een mooie allrounder die ongeveer gelijk is aan het perspectief dat we met onze ogen waarnemen.

MaikeSimon

Titik

Oude vintage objectieven met een adapter

Het is een erg leuk experiment om oude objectieven te kopen en hiermee te gaan fotograferen! Canon FD of de Nikon Legacy objectieven, bijvoorbeeld. Deze kun je met een adapter op de meeste digitale spiegelreflex camera’s bevestigen. Het leuke van deze objectieven is dat het hele sfeervolle foto’s kan opleveren. En daarbij is het spotgoedkoop. Voorbeelden hiervan zijn de Canon FD 50mm F1.4 SSC of de Nikkor 50mm 1.4 D. Je kunt ze tweedehands kopen of zoeken op Marktplaats!

Het nadeel van deze objectieven is dat ze geen autofocus hebben, dus dit moet je handmatig doen. Ook moet je het diafragma vaak handmatig instellen. De adapter en het feit dat je met een analoge vatting werkt, zorgen ervoor dat je geen diafragma-informatie van het objectief doorkrijgt.
Je hoeft ook niet de allerbeste kwaliteit te verwachten in je foto’s, maar dit moet je even voor lief nemen. De foto’s krijgen een vintage look, ook wel eens leuk!

Hoe werkt het nou precies om met deze objectieven aan de slag te gaan? We leggen het je uit! Ook leggen we je uit hoe het werkt in combinatie met de adapters.

Rakus

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Contrast en schaduwen

Nikon Coolpix P1000 – Zoomen naar de maan en terug!