4 oktober 2014, 15:00
Nachtfotografie is een vak apart. Het gebrek aan licht is voor veel fotografen een reden om er ’s avonds niet meer op uit te gaan, terwijl er juist dan nog genoeg te fotograferen is! Zoom.nl geeft vijf onderwerpen waarmee je de donkere uren door kan komen.
Skylines
Skylines van grote steden zijn een prima onderwerp om in het donker te fotograferen. De meeste grote flatgebouwen en kantoorpanden laten ’s nachts namelijk de lichten branden en ook bruggen en wegen zijn goed verlicht. Karakteristieke gebouwen zoals kerken, musea en gemeentehuizen staan vaak in de spotlight en nachtelijk verkeer brengt wat leven in het straatbeeld. Als je dit alles vanaf een afstandje fotografeert dan kan je het karakter van een stad in één foto vastleggen.
(foto: michiel-buijse)
Bliksem
Vooral in de zomer wil het weleens flink onweren en vooral in de nacht kan je de bliksemschichten haarscherp vastleggen. Gebruik hiervoor een stevige ondergrond, lage ISO-waarde, lange sluitertijd en stel scherp op het oneindige. Verder vraagt het een flinke dosis geduld en zal je een heleboel foto’s maken waar vrijwel niets opstaat; maar met een klein beetje geluk maak je net dat ene plaatje wat de volgende dag in het weerbericht wordt getoond!
(foto: johnouds)
Binnensteden
Foto’s van een skyline maak je over het algemeen buiten de stad. Het is echter ook leuk om ’s nachts eens de stad in te duiken! Kleine duistere steegjes bij maanlicht, lege winkelstraten met verlichte etalages of straatlantaarns langs de Amsterdamse grachten; iedere stad heeft ’s nachts wel een aantal mooie plekken om te fotograferen. Je kan spelen met fiets- en autoverlichting door gebruik te maken van lange sluitertijden of maak expres gebruik van onderbelichting en creëer op deze manier wat extra duistere spanning in je beeld.
(foto: bally3)
Urbex
Wat is er nu spannender dan ’s nachts een verlaten terrein op te gaan? Wanneer je in de nacht op pad gaat voor je urbex fotografie verklein je de kans om betrapt te worden maar vergroot je de kans op ongelukken. Kies voor een heldere nacht met een volle maan om toch iets van licht te hebben. Gebruik een statief en lange sluitertijden om met dit maanlicht je beeld te vangen. Vermijd gebouwen waar weinig lichtinval is. Het is gevaarlijk om ze te betreden en je hebt toch echt iets van licht nodig om een foto te kunnen maken. Wees je ook vooral bewust dat urbex-fotografie een tikkeltje gevaarlijke tak van fotografie is. Ga dan ook nooit alleen op pad en laat het thuisfront weten waar je naar toe gaat.
(foto: tiemepool)
Sterren
Een heldere nacht is het perfecte moment om sterren te fotograferen. Kies een plek zonder teveel lichtvervuiling; het liefst dus zo ver mogelijk van een stad vandaan. Gebruik ook hier weer een statief om langere sluitertijden te kunnen gebruiken. Wanneer je een sluitertijd gebruikt van meer dan 30 seconden zal je zien dat de sterren langzaam veranderen in strepen. Dit komt door de draaiing van de aarde en wordt ook wel ‘startrailing’ genoemd. Wanneer je meerdere foto’s met startrails met elkaar combineert kan je leuke creatieve beelden creëren. Denk bij het fotograferen van sterren wel aan een originele voorgrond; een beeld van enkel sterren in de lucht wordt namelijk al snel saai.
(foto: gerbenhillebrand)
Meer inspiratie?
Wil je meer lezen over nachtfotografie of nog wat extra inspiratie opdoen? In ons tijdschrift staat deze maand een spoedcursus! Bovendien kan je nog veel meer foto’s van de nachterlijke uurtjes bekijken in onze fotocollectie: