in ,

5 Redenen om te filmen in 4K

Je foto’s schiet je hoogstwaarschijnlijk al in een resolutie die hoger is dan 4096 x 2160 pixels (4k). Maar doe je dit ook als je net je smartphone of camera gaat filmen? Als je dit niet doet of nog twijfelt, geven we je 5 argumenten om nu over te stappen naar.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Dit is een partnerbijdrage.

1. Omdat je voor de hoogste kwaliteit gaat

Heb je ook weleens dat je een geslaagde oude video of foto terugziet en denkt: “ik wou dat ik die in een hogere kwaliteit had kunnen schieten…”? Zo’n soortgelijk gevoel heb je over een paar jaar ook als je spijt als haar op je hoofd hebt omdat je niet (eerder) bent overgestapt naar Ultra HD video. Ons devies: zorg ervoor dat je ruwe materiaal – video of film – altijd in de allerhoogste kwaliteit wordt geschoten. Gezien de prijs van de geheugenkaartjes mag opslag geen belemmering zijn.

2. Omdat je zelfs met een smartphone kan opnemen in 4K

Heb je een professionele foto of videocamera? Dan is de kans groot dat je misschien al in 4K (of hoger) filmt. Maar filmen in Ultra HD resolutie kan tegenwoordig ook al met een fatsoenlijke smartphone. En nee, de kwaliteit is nog niet vergelijkbaar met die van een spiegelreflex maar als je gaat monteren heb je zo wel meer bewegingsruimte en het eindresultaat ziet er in veel gevallen beter uit dan wanneer je in 1080P was begonnen.

3. Omdat steeds meer videobewerkers 4K ondersteunen

Een paar jaar geleden gingen de meeste programma’s om video’s te bewerken tot 1080P. Wilde je in een hogere resolutie editen, dan moest je hiervoor een uitbreiding aanschaffen. Die tijd is inmiddels gelukkig voorbij. Vrijwel alle videobewerkers kunnen ermee overweg. Je bent gek als je het niet doet.

4. Omdat internet en tv in 4K ‘gewoon’ wordt

Wist je dat je bij het Premium abonnement van Netflix al een groot deel van het aanbod thuis in 4K kunt bekijken? En dat je met Ultra HD Blu-ray speler ook films in 4K kunt kijken? Misschien duurt het nog even voordat normale zenders overgaan, maar 4K is niet meer te stoppen. KPN heeft inmiddels zelfs een speciaal internet en TV 4K abonnement, inclusief supersnel modem en speciale Ultra HD ontvangers. Geen gedoe, geen verbindingsprobleem maar wel de hoogste kwaliteit.

5. Omdat UHD-schermen heel betaalbaar geworden zijn

Ultra HD televisies en monitoren zijn – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – niet langer ultra duur. Een 4K monitor heb je voor iets meer dan 300 euro. Voor een UHD televisie beginnen de prijzen bij zo’n 400 euro. En ja, als kleurechtheid bij het bewerken van je materiaal belangrijk is, zul je wat meer moeten uitgeven, maar de trend mag duidelijk zijn. Ultra HD wordt heel normaal.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips om je perspectief en je standpunt te bepalen!

Inspiratie voor macrofotografie: dit kun je fotograferen in huis