in

5 tips om de mooiste bokeh in je foto’s te krijgen

De onscherpte die je vaak ziet in achtergronden van foto’s heet bokeh. Wat is bokeh nou eigenlijk en hoe krijg je dit in je foto’s? In dit artikel geven we je 5 tips!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Wat is bokeh?

Het woord ‘bokeh’ komt van het woord ‘boke’ uit Japan, dat onscherpte betekent. Wanneer je fotografeert met weinig scherptediepte, ontstaat er een wazige achtergrond. Bokeh komt het mooiste naar voren wanneer deze wazige achtergrond extreem vaag is. Dat wil zeggen dat de kleuren mooi in elkaar overlopen en de bokeh ‘rustig’ is. Hierdoor vestigt de aandacht zich op het onderwerp in de voorgrond en vormt de bokeh een mooie wazige achtergrond die niet afleidt.

Foto: De-Foto-Jager

Bokeh is ook te herkennen aan ronde zachte bollen die zich in de achtergrond voordoen. Deze bollen worden veroorzaakt door lichtpuntjes in het beeld die door de scherptediepte veranderen in zachtgekleurde bollen. Deze bokeh geeft foto’s vaak iets sprookjesachtig en fleurigs. Maar, hoe krijg je nou deze bokeh in je foto’s? We geven je 5 tips!

Gebruik weinig scherptediepte

Werk met weinig scherptediepte in je fotografie! Gebruik een groot diafragma (klein F getal) voor de wazige achtergrond met bokeh. Hoe groter het diafragma, des te groter de bollen van de bokeh worden. Wanneer de lichtpuntjes die de bokeh gaan vormen verder achter het onderwerp staan, des te groter de bokeh bollen in de achtergrond van de foto worden. Nog een ding wat de vorm van de bokeh bepaalt, is de mate waarin je hebt ingezoomd.

Foto: MvanDijk

Gebruik bestaand licht

Zoek door je camera naar licht waarvan je gebruik kunt maken. Dit kunnen zaken zijn als reflecties van de zon of licht in bepaalde dingen, een lantaarnpaal, kerstboomlichtjes. Zorg ervoor dat wanneer je dit licht hebt gevonden, je het als tegenlicht in je foto’s gebruikt. Zo is het licht in de foto het duidelijkst en vormen zich de mooiste bokeh bollen.

Foto: daan de vos

Gebruik een lichtsterk objectief

Voor bokeh is het handig om een lichtsterk objectief te gebruiken. Met lichtsterk bedoelen we een lens waarmee je voor een groot diafragma kunt kiezen. De 50mm lens wordt veel gebruikt voor mooie bokeh in de achtergrond van foto’s.

Foto: Evelynn

Kom dicht bij je onderwerp

Ook dit heeft invloed op de bokeh in je foto. De afstand tot je onderwerp in de foto heeft ook weer te maken met de scherptediepte. De onscherpte in de foto is vele mate groter als je heel dicht op het onderwerp gaat fotograferen, dan wanneer hier een grotere afstand tussen zit. Wat ook helpt is om veel afstand te nemen en maximaal in te zoomen met je lens. Zo verloopt de achtergrond achter je onderwerp mooi onscherp.

Foto: Vanhekke

Vergroot de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond

Ook de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond heeft invloed op de mate waarin de achtergrond mooi vervaagt of niet. Hoe groter deze afstand, hoe mooier de kleuren in de achtergrond in elkaar overlopen. Dus zet je onderwerp ver van de achtergrond af of fotografeer bijvoorbeeld omhoog richting de lucht. Dan krijg je een mooie vervaagde achtergrond.

Foto: Gilles147

Creatief met bokeh?

Wil je nou geen ronde bollen als bokeh maar een ander leuk figuurtje? Dat kan! In dit artikel lees je over hoe je de bokeh in je foto’s een bepaalde vorm geeft!

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Doe mee met de Fotowedstrijd ‘Portret’ en win een Panasonic camera!

Hoe maak ik een portret van iemand met bril?