in

5 tips om je eigen studio te beginnen

Je maakt al een tijdje mooie foto’s en wilt een stapje verder gaan en je eigen fotostudio beginnen. Hoe pak je dat aan? Waar moet je allemaal aan denken? We geven een aantal tips.

We hebben een bijzondere nieuwe cursus in Zoom Academy gelanceerd: een online video masterclass door William Rutten! Een aantal van de volgende tips zijn gegeven door William zelf. Wil je alles leren over zijn professionaliteit & workflow en hoe William in de praktijk werkt met licht en een model? Lees dan het blokje onderaan dit artikel!

Schaf de nodige apparatuur aan

Natuurlijk kun je binnen ook goed werken met natuurlijk licht, maar bedenk wel dat natuurlijk licht snel kan veranderen. Wil je meer controle over de lichtomstandigheden in je thuisstudio, dan kun je externe lichtbronnen aanschaffen, zoals lampen of flitsers, met lichtvervormers. Investeer direct in goede apparatuur en laat je niet beïnvloeden door een bepaald merk of prijscategorie. Neem daarbij de tijd om na te denken over je eigen fotografie en welke investeringen hier bij passen. Investeer niet meteen in veel lampen, maar let wel op kwaliteit.


Foto: meneerlex

Zorg voor een veilig ruimte

Regelmatig zal je in je studio je apparatuur en zware lampen moeten verplaatsen. Zorg ervoor dat alles altijd stabiel staat en dat kabels zo goed als mogelijk zijn weggewerkt. Houd rekening met voldoende bewegingsruimte en creëer vaste looppaden die altijd vrij zijn van kabels. Ga vooral ook niet ‘klooien’ met zelfgebouwde constructies. Als een zware achtergrondrol namelijk een keer naar beneden valt, is je apparatuur daar niet tegen opgewassen.


Foto: Irenevandewege

Zoek een geschikte plek en kies een achtergrond

Je studioruimte moet een plek zijn waar jij je prettig bij voelt, en natuurlijk genoeg ruimte bieden voor jou werk. Daarnaast koppelen mensen de ruimte ook aan de fotograaf: dus zorg dat de studio jouw eigen karakter uitstraalt. Zorg voor een huiselijke, prettige sfeer. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte kun je kijken of je meerdere hoekjes kunt creëren.


Foto: JLugtenberg

Ontwikkel een eigen stijl

Wil je echt onderscheidend zijn en klanten werven, dan kun je het beste op zoek gaan naar een stijl die voor jou prettig is en anderen aanspreekt. Hoewel je je in de beginfase juist experimenteel op moet stellen en gaat kijken waar je krachten als fotograaf liggen, moet je ook steeds meer daarin een keuze durven maken: waar ligt je expertise precies? William Rutten geeft een aantal tips in de nieuwe masterclass: gebruik de opbouw van je portfolio ook voor zelfreflectie: onderzoek wat je goed kunt en minder goed kunt. Verzamel alle sterke punten die jou werk kunnen opleveren. Heb geduld hierbij: een goed portfolio kost jaren. Denk toekomstgericht: zoek een niche die ook na de opdrachten zelf nog geld kan opleveren vanuit je archief.


Foto: fotoleinportraits

Denk aan de kosten

Als je besloten hebt om een eigen studio te beginnen, dan weet je dat je een flinke stapel extra kosten kan verwachten. Wellicht moet je huur betalen voor een geschikte ruimte of extra lichtsets, je moet een verzekering afsluiten en apparatuur en achtergronddoeken kopen. Zorg ervoor dat je op voorhand deze kosten goed uitdenkt en doorberekend in de prijs van je shoots. Een prijs voor een klant bepaal je dus niet alleen aan de hand van de uren die je kwijt bent aan het fotograferen en de nabewerking, maar alle overige kosten moet je hier ook in verwerken. Een goede inschatting van het aantal shoots dat je maandelijks kan doen, is dus heel belangrijk om de vaste lasten over het aantal opdrachten te verdelen. Bepaal je prijs, op basis van investeringen, ervaring, en het soort klanten dat je bedient. Maak daarnaast voor jezelf ook een kostenoverweging: verdient de ruimte zich terug?


Foto: stephanieverhart

Een exclusieve online video masterclass door William Rutten
Voor het eerst in zijn carrière deelt topfotograaf William Rutten persoonlijk zijn kennis en ervaring in een unieke video masterclass. Leer in ruim twee uur exclusief videomateriaal, de belangrijkste lessen uit 33 jaar aan ervaring en expertise. Deze masterclass bevat tal van onmisbare elementen voor iedere fotograaf met ambitie.

Daarnaast geeft William vanuit Studio 34x een complete studiosessie, waarin alle onderdelen van een shoot aan bod komen. Hij bespreekt verschillende lichtopstellingen en laat zien welk effect kleine aanpassingen al kunnen hebben op je beeld. William werkt in deze sessie niet alleen met high-end studioverlichting. Een van de opstellingen bevat een eenvoudige reportageflitser, waarmee hij een vogue-achtige stijl weet neer te zetten.

Beleef het nu:
Alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid om direct te starten vind je op: williamruttenmasterclass.com

avatar lazyload

Zoom Academy

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto’s maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video’s, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Camera accessoires: de verschillende soorten camera riemen uitgelegd

Beleef de William Rutten Masterclass | Leer van 33 jaar ervaring en vakkennis