29 juni 2017, 16:00
Als je een lichtere foto wilt maken kun je je ISO omhoog gooien. Het grootste probleem met een hoge ISO-waarde is echter het ontstaan van ruis. Het is in veel gevallen dan ook handiger om andere manieren te bedenken als je in donkere omgevingen fotografeert. Wij geven je 5 manieren.
Zo groot mogelijk diafragma
Als je met een lage ISO wilt fotograferen, gebruik dan een objectief met een zo groot mogelijk diafragma. Door het diafragma groot te houden kan er meer licht in je camera doordringen en kan je ISO-waarde omlaag worden gebracht. Met een diafragma van 2.8, 1.8 of 1.4 laat je relatief veel licht toe in je camera. De 50mm F1.8 is een van de bekendste lichtsterke objectieven.
Foto door zoomerens
Flitsen
Een vrij simpele manier om je ISO laag te houden, is het toevoegen van meer licht in je foto. Als de situatie het toelaat, kun je dit doe met behulp van de ingebouwde flitser op je camera of met externe flitsers.
Hoe meer licht je toevoegt, hoe lager je de ISO kunt instellen. Mocht je alleen beschikken over de ingebouwde flitser, probeer deze dan iets zachter te maken. Dit kan bijvoorbeeld met een witte ballon…
Foto door P9
Op een statief met lange sluitertijd
Door een langere sluitertijd te kiezen, kun je meer licht in je camera binnenlaten en je ISO omlaag brengen. Het is dan wel van belang om je camera op een statief te plaatsen, om bewegingsonscherpte te voorkomen. Dit kan uiteraard alleen bij onderwerpen die zelf ook niet bewegen, zoals een gebouw of landschap.
Geen statief bij je? Zet je camera op een muurtje of gebruik een pittenzak. Zolang hij maar absoluut stil kan staan. Ook handig is om een selftimer van minstens 2 seconden in te stellen, zodat je zeker weet dat je camera stilstaat als hij de foto maakt.
Foto door yellowsquare
Fotografeer in RAW
Op je camera heb je de keuze tussen JPG en raw. Kies je voor RAW, dan kun je achteraf nog zelf bepalen hoeveel verscherping en ruisreductie je toepast. Hierdoor kun je zelf een betere balans vinden, wat een betere foto oplevert.
Foto door josvdheuvel
Kies een camera met grote sensor
Hoewel dit lang niet altijd opgaat, is de grootte van de sensor een factor die meespeelt bij de prestaties van de camera in weinig licht. Heb je de keuze tussen een APS-C of Fullframe camera? Kies dan bij voorkeur voor de fullframe camera, hoewel er veel uitzonderingen zijn!
Meer weten over sluitertijd, diafragma en iso? Lees onze basiscursus Belichtingsdriehoek.