1 mei 2016, 10:00
Roland Wichser fotografeert regelmatig tijdens concerten in poppodia en op festivals. In deze blog geeft hij vijf tips voor iedereen die zelf ook aan de slag wil als concertfotograaf.
Tip 1: Begin bij gratis toegankelijke festivals en kleine poppodia
Regelmatig krijg ik de vraag hoe iemand concertfotograaf kan worden. Klein beginnen is het motto. De beste manier om te starten, is om foto’s van optredende artiesten en bands te maken tijdens gratis festivals en in kleine poppodia en cafés. Er zijn in ons land heel veel artiesten die regelmatig optreden. Veel van deze (onbekende) artiesten vinden het leuk als er foto’s gemaakt worden van hun optredens. Zorg wel dat je eerst toestemming vraagt aan de artiest/band en ook aan de eigenaar van het poppodium of de organisator van een evenement.
Tip 2: Oefen met camera instellingen
Als je begint met het fotograferen van bands en artiesten zal je al snel ontdekken dat het vaak geen gemakkelijke opgave is om goede foto’s te maken in slechte lichtomstandigheden. De meeste camera’s raken het spoor volledig bijster als het om belichting, ISO en bijvoorbeeld witbalans gaat. Bij veel poppodia is er sprake van menglicht. Led-licht, spotlicht, flood-licht en laserlicht in allerlei kleuren en verschillende kleurtemperaturen. Daar overheen is er ook regelmatig haze (rook) aanwezig om het licht te accentueren. Deze verlichtingsomstandigheden brengen de elektronica van de camera in de war. Het gevolg is dat er maar heel weinig bruikbare foto’s overblijven. Oefen met je instellingen, zet je camera in de manual stand en fotografeer in RAW. Fotografeer zoveel mogelijk om ervaring op te doen. Oefening baart kunst!
Tip 3: Schaf lichtsterke lenzen aan
Omdat de lichtomstandigheden in veel poppodia/cafés verschillen van heel mooi tot zeer donker is het verstandig om een lichtsterk objectief aan te schaffen. Het meest voor de hand liggende objectief is voor zowel een full-frame als een cropcamera met APS-C sensor een 50mm of 35mm 1.8 objectief. Bijna alle camerafabrikanten maken zo een objectief. Deze kosten vaak een fractie van een professionele telezoom objectieven. Met een kleine lichtsterke prime lens kun je in de meest uitdagende lichtsituaties goed uit de voeten. Een lichtsterk objectief is altijd beter dan hele hoge ISO instellingen.
Tip 4: “3 songs, no flash”
Er zijn steeds meer foto-enthousiastelingen die zich bezighouden met muziek en concertfotografie. Nog steeds is het aantal concert fotografen veel kleiner dan het aantal fotografen dat zich bijvoorbeeld met portretfotografie bezighoudt. Omdat er steeds meer concertfotografen bijkomen zijn de regels vaak zeer strikt. Bij veel poppodia is de regel “3 songs, no flash” van toepassing. Er zijn echter ook uitzonderingen waarbij je een heel optreden in beeld mag brengen of slecht één nummer of zelfs één minuut mag fotograferen. Ook kan het voorkomen dat de fotograaf tussen het publiek moet staan of uitsluitend vanaf het soundboard achter in de zaal mag fotograferen.
De drie belangrijkste regels voor een concertfotograaf:
Regel 1: Leef de huisregels na en gebruik geen flitser!.
Regel 2:Loop andere collega fotografen niet voor de voeten en gun elkaar de ruimte om mooie opnamen te maken.
Regel 3: Het belangrijkste is echter dat je geen belemmering bent voor de concertbezoekers en artiesten. De bezoekers betalen vaak veel geld om een optreden te kunnen zien, terwijl de fotograaf een (“gratis”) accreditatie heeft om te kunnen fotograferen. Ga niet voor de neus van de festival/concertbezoeker staan!. Een artiest hinderen tijdens een optreden is uit den boze!
Tip 5: Bouw een portfolio op
Wanneer je voor opdrachtgevers wilt gaan fotograferen zal je een portfolio nodig hebben. Opdrachtgevers vragen namelijk altijd naar je nieuwste fotowerk. Bouw daarom een mooi portfolio op en zet er alleen je beste concertfoto’s in. Zet je portfolio op een website en op Facebook. Wanneer je voor muziekmagazines wilt gaan fotograferen zullen ze niet alleen naar je portfolio vragen, maar je ook één of twee proefopdrachten geven. Zie het maar als een soort examen om toegang te krijgen tot een fotoredactie. Begin hier alleen aan als je zeker bent dat je foto’s een hoge en constante kwaliteit hebben.
Als je vragen hebt over de tips, neem dan gerust contact op!