in

5 tips voor de beginnende dronefotograaf


17 augustus 2016, 10:00

Ben je als natuurfotograaf uitgekeken op het maken van landschapsfoto’s of de zoveelste macro? Zou je de wereld wel eens willen bekijken vanuit het perspectief van een vogel? Of zou je wensen dat je een statief had waarvan je de poten enkele tientallen meters kon uitschuiven, om je foto nét vanuit die ene onmogelijke hoek te maken? Dan is dronefotografie wat voor jou! In dit artikel lees je 5 tips van dronefotograaf Wiebe de Jager.

1) Schaf een geschikte drone aan

Je kunt aan dronefotografie veel plezier beleven, mits je investeert in de juiste apparatuur. Je kunt weliswaar al voor een paar tientjes drones kopen die voorzien zijn van een camera, maar daarmee maak je geen wereldschokkende foto’s, laat staan dat de drone prettig is in de bediening. Je doet er verstandiger aan om even door te sparen voor bijvoorbeeld een Phantom 3 Standard van DJI (momenteel 599 euro). Hiermee maak je foto’s in een resolutie van 12 megapixels, zonder dat je last hebt van fisheyevertekening zoals bij een GoPro-camera. Wil je een drone die nog betere prestaties biedt en ook nog obstakels kan ontwijken, kijk dan eens naar de Phantom 4 – eveneens van DJI – of naar de Typhoon H van Yuneec. Deze laatstgenoemde modellen kosten rond de 1.500 euro. Reviews van actuele cameradrones vind je op Dronewatch.


(c) Wiebe de Jager

2) Stel jezelf op de hoogte van de regels

Misschien heb je een paar weken geleden de radiospotjes wel gehoord of de billboard gezien, die je op het hart drukten om vooral niet in de buurt van vliegvelden te gaan vliegen met je drone of boven mensen of steden te vliegen. Als dronepiloot ben je verantwoordelijk voor een veilige uitvoering van je vlucht. Check daarom eerst even de regels. Die kun je onder andere terugvinden op Vliegjedroneveilig.nl. Je vindt daar ook een kaartje met gebieden in Nederland waar je niet mag vliegen. Let op: voor mensen die hun drone beroepsmatig willen inzetten gelden heel andere regels dan voor recreatieve vliegers.

(c) Wiebe de Jager

3) Ga eerst oefenen op een leeg terrein

Net als een gewone camera moet je ook een drone eerst goed in de vingers krijgen. Dat kun je het beste doen op een leeg terrein, zoals een weiland of een verlaten park. Zorg ervoor dat je het opstijgen en landen goed oefent, en dat je de drone ook nog kunt besturen als deze met de neus naar je toewijst. Ga pas beginnen met geavanceerde vliegprogramma’s zoals follow me (waarbij de drone achter je aanvliegt) of waypoint vliegen (waarbij de drone een vooraf ingeprogrammeerde route aflegt) als je de bediening van je drone helemaal onder de knie hebt.

4) Vlieg niet te hoog

Het is misschien verleidelijk om direct de maximaal toegestane vlieghoogte van 120 meter (voor recreatieve vliegers) op te zoeken, maar de mooiste dronefoto’s maak je vaak op slechts enkele tientallen meters hoogte. Zeker in het vlakke Nederland verlies je eigenlijk teveel details als je erg hoog vliegt. Pas wel op met de zogenaamde return to home-instelling: je wilt niet dat de drone tegen een boom of gebouw aanvliegt als deze automatisch terugkeert bij een te lage accuspanning.

(c) Wiebe de Jager

5) Richt je camera eens wat vaker omlaag

Dit is misschien wel de eenvoudigste doch belangrijkste tip als het gaat om dronefotografie. Veel mensen hebben de neiging – zeker in het begin – om net als bij gewone landschapsfotografie de lens van de camera die aan de drone hangt horizontaal te houden en rechtuit te fotograferen. Maar juist vanuit de lucht krijg je soms de wonderlijkste foto’s als je recht naar beneden fotografeert. Er worden patronen zichtbaar die je nooit voor mogelijk had gehouden. Het laat zich lang niet altijd voorspellen wat je te zien krijgt met de lens recht omlaag, maar dat maakt het fotograferen met een drone misschien juist des te leuker!


(c) Wiebe de Jager

Bestel het boek Dronefotografie

Enthousiast geworden en wil je meer lezen over het fotograferen met drones? Bestel dan het boek Dronefotografie, waarvan onlangs de tweede, herziene editie is verschenen. In deze nieuwe druk vind je de laatste drones, lees je nog veel meer luchtfotografietips en wordt je helemaal bijgepraat over de regelgeving, ook voor het professioneel gebruik van drones en de recent ingevoerde ROC-light ontheffing. Daarnaast kun je op de website Dronewatch.nl terecht voor al het actuele dronegerelateerde nieuws.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: 360Fly 4K – 360 graden video fun

Nikon D3400 en AF-P 70-300mm aangekondigd – Het ideale instapmodel?