in

5 tips voor de mooiste carnavalsfoto’s14 februari 2015, 13:42

Carnaval is weer in volle gang. Maar hoe maak je de mooiste carnaval foto’s? Zie hier vijf handige tips.

1. Voorbereiding

Bedenk van te voren wat je wilt fotograferen Ga je voor de volle sfeer van de optocht of juist de intieme momentjes tijdens een dorpskroegentocht? Wil je portretten fotograferen of meer de versierde gebouwen? Als je deze vragen van te voren beantwoord, wordt het ook simpel om je tas in te pakken. Dit zorgt er voor dat je duidelijke keuzes maakt en je niet een breuk sjouwt met een te volle tas.

Als je tijdens carnaval gaat focussen op portretten neem dan een lichte telelens mee en zet je diafragma ver open voor een mooie onscherpe achtergrond. Foto: henri1952

2. Houd je camera droog

Als je aan de kant van de optocht gaat fotograferen, is het enige waar je bang voor hoeft te zijn wat confetti op je lens. Ga je echter de kroegen in wees dan iets meer op je hoede. Rond vliegend bier is geen uitzondering en daar kan je camera niet goed tegen. Ga je zelf carnaval vieren en je wil wat leuke kiekjes maken? Wellicht is een robuuste compactcamera wel een leuk idee. Omdat deze camera’s erg robuust zijn, kun je ook vanuit unieke standpunten fotograferen.

Elke camera overleeft een flinke confetti-douche. Foto: felixtt

3. Instellingen

Met carnaval gaat alles snel. De versierde praalwagens, hossende mensen en rondvliegend confetti wil je dan wel scherp in beeld hebben. Je kunt dus het beste de sluitertijd erg snel zetten, rond de 1/250 of 1/500 sec. Je diafragma houd je open op F2 of F4. Dan krijg je met een snelle sluitertijd nog genoeg licht binnen en je kunt het onderwerp mooi isoleren van de achtergrond doordat je met een groot diafragma een kleine scherptediepte krijgt. Ga je binnen fotograferen zult je vaak je iso omhoog moeten gooien om nog mooie foto’s te maken. Let wel op dat je niet te veel ruis in je foto’s krijgt.

Tijdens een optocht gebruik je sowieso een kortere sluitertijd. Omdat dit buiten is heb je vaak nog genoeg licht. Foto: botafriko

4. Visitekaartje

Vaak zult je met carnaval veel mensen fotograferen, die doen toch een uiterste best om mooi voor de dag te komen. De meeste feestgangers zullen dan ook graag poseren als je ze wil fotograferen. Zorg dan altijd voor wat visitekaartjes of pen en papier. Dan kun je direct jouw Zoom.nl profiel of eigen website doorgeven zodat mensen hun eigen foto’s kunnen zien. Dat levert vaak leuke gesprekken op en wellicht nog wel een leuke fotografieopdracht in de toekomst.

Als je duidelijk contact maakt met de persoon die je wil fotograferen, levert dit soms een veel persoonlijke foto op. Foto: berke

5. Oefening

Zie je door alle clowns en praalwagens het bos niet meer? Een leuke oefening kan zijn om gericht met een opdracht op pad te gaan. Fotografeer bijvoorbeeld van elke leeftijd iemand verkleed, dan heb je zo misschien wel 90 leuke foto’s met verschillende outfits. Of ga specifiek op zoek naar alleen maar piraten. Leuk om al die piraten achter elkaar te zetten. Probeer de foto’s wel allemaal ongeveer hetzelfde te houden qua standpunt en compositie. Dan wordt je serie nog meer een compleet geheel.

Geef jezelf de opdracht om een carnavalsvierder in elke leeftijd te fotograferen. Je dag kan eindeloos zijn, van 0 tot … Foto: henkvanm13

Nog meer tips?

Ook vorig jaar gaven we tips voor de mooiste carnavalfoto’s. Lees hier nog 11 tips voor carnaval. Zet je mooiste foto’s ook vooral op Zoom.nl en gebruik de tag carnaval. Wellicht vind je jouw foto terug in een mooi overzicht!

Foto’s kijken
Ben je al bekend met de meeste tips maar zoek je naar inspiratie? We hebben een aantal leuke carnavalfoto’s op een rij gezet in de Collectie Carnaval.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met een model op een urbexlocatie

Video: Lightroom Bibiliotheek: Slimme verzamelingen maken