in

5 tips voor de perfecte mistfoto – Inclusief locaties


11 september 2019, 21:41

Na de zomer begint de temperatuur weer langzaam te dalen en worden de dagen weer korter. In deze periode komt de mist tevoorschijn als nevel boven het land. De kans om prachtige mistfoto’s te maken moet je niet aan je voorbij laten gaan! In dit artikel geven we je 5 tips voor de perfecte mistfoto.

Voor zonsopkomst

Er zijn verschillende soorten mist: stralingsmist en advectieve mist. Deze twee vormen ontstaan ook op andere manieren. Stralingsmist ontstaat wanneer zeer vochtige lucht afkoelt. De mist kan bijvoorbeeld ’s avonds ontstaan als met helder weer het aardoppervlak afkoelt. Advectieve mist ontstaat als er warme lucht over een koud oppervlak stroomt. Hierdoor koelt de lucht af en als deze lucht het condensatiepunt heeft bereikt ontstaat er mist boven de grond. Dit komt vaak in de winter voor, als vochtige warme lucht vanuit de zee over het koude land trekt.

Deze omstandigheden zorgen dus voor een mistig landschap. Dit betekent dus dat je er vroeg bij moet zijn: voor zonsopgang. De grond of de lucht is dan nog koel omdat hij nog niet is opgewarmd door de zon. Dit zorgt dan onder de juiste omstandigheden voor prachtige wolkjes aan de grond.


Foto: JvandeGazelle

Prachtige gebieden om te fotograferen met mist zijn heidegebieden zoals de Veluwe of Brunssummerheide. Bovenstaande foto is gemaakt op de Brunssummerheide.

Bekijk hier de Brunssummerheide op Google Maps

Weer-app

Wil je wat preciezer weten wanneer er kans is op mist, dan kun je een weer-app gebruiken. Er zijn verschillende apps om te kijken of er kans is op mist. De app WeatherPro (MeteoGroup) laat tegen betaling zien wat de relatieve vochtigheid is van een bepaald gebied. Zo kun je zelf de kans op mist voorspellen. Ook kun je letten op de weerberichten van het KNMI, en kun je op hun website lezen wat de waarnemingen zijn met betrekking tot het zicht per gebied. Ben je zelf al handig met het berekenen van de kans op mist aan de hand van de neerslag, luchtvochtigheid, wind, bodemtemperatuur en bewolking? Dan kun je met de meeste weer-apps al redelijk uit de voeten.


Foto: EllenD

Mist met water zorgt vaak voor een dromerige of mysterieuze sfeer. Je kunt zo’n foto maken boven water aan zee, bij een meer of zelfs bij een slootje. Het is niet bekend waar bovenstaande foto genomen is. Wil je ook een foto maken met mist en molens? Kijk dan eens bij Kinderdijk of de Zaanse Schans.

Bekijk hier Kinderdijk op Google Maps.
Bekijk hier de Zaanse Schans op Google Maps.

Handmatige belichting en scherpstellen

Als je op de locatie bent aangekomen en er is mist aanwezig, dan is het belangrijk om de goede camera instellingen te kiezen. Als je veel aan landschapsfotografie doet dan is misschien de hyperfocale afstand je al bekend. Maar ook bij het fotograferen van mist is dit een belangrijk begrip, en daarom leggen we het hier nog even kort uit.

De hyperfocale afstand is technisch gezien de afstand waar vanaf je lens scherpstelt tot oneindig. De hyperfocale afstand is afhankelijk van de grootte van de sensor, de ingestelde brandpuntsafstand en je diafragma. Als je een uitgestrekt landschap voor je hebt, kan het zijn dat de voorgrond dat het dichts bij de camera is, onscherp is. Dit komt dan doordat die voorgrond nog voor de hyperfocale afstand ligt. Er zijn verschillende tabellen en websites om uit te rekenen wat de hyperfocale afstand is dat bij jouw ingestelde brandpunt en diafragma is.

Wil je meer weten over de hyperfocale afstand? Lees hier ons artikel over de hyperfocale afstand.

Als je fotografeert met mist kun je spelen met de hyperfocale afstand. Wil je de mist in de voorgrond graag onscherp of juist scherp hebben? Afhangend van je keuze, moet je misschien je standpunt aanpassen. Daarnaast kun je het beste kiezen om scherp te stellen op een lichtpunt of bron in de verte, als je de mist op de voorgrond tussen je camera en het onderwerp onscherp wil hebben.

Gebruik de mist voor rust

De mist kan je ook een handje helpen bij het maken van je compositie. Als je bijvoorbeeld midden in een bos staat, zijn er veel elementen aanwezig die eventueel als storend kunnen worden gezien in de foto. Veel takken, chaos, of bladeren zorgen ervoor dat een compositie druk en niet-gefocust over kan komen. Als er mist aanwezig is, gebruik deze dan om ongewenste of onrustige elementen te verminderen. De mist kan juist rust in de compositie creëren en het oog van de kijken leiden naar het gewenste onderwerp. In dit geval is de mist gebruikt om de zichtbaarheid van andere bomen te verminderen. Op deze manier is er gezorgd voor een rustigere compositie, ook al zijn er veel bomen in de opname te zien.


Foto: RobVisser

Er zijn verschillende prachtige bossen in Nederland. Een van de meest bekende daarvan is bijvoorbeeld het Speulderbos. Het is niet bekend welk bos op bovenstaande foto is afgebeeld.

Bekijk hier het Speulderbos op Google Maps.

Ben je op zoek naar nog andere bossen in Nederland om te fotograferen? Lees dan ons artikel met 5 locaties voor de mooiste bosfoto’s.

Tele-objectief

Bij landschapsfotografie denk je misschien niet meteen aan het gebruiken van een tele-objectief. Maar daarmee kun je juist de mist wat grootser in beeld brengen. Dus als de mist maar een klein laagje is dat is samengedrukt boven het landschap, kun je alsnog de mist groot, drukkend en imposant op de foto zetten.

De derde week van september wordt het weer wat warmer buiten, dus is er weer kans op advectieve mist. Dat is dé uitgelezen kans om onze tips in de praktijk uit te proberen! Daarnaast is er natuurlijk tijdens de winter ook genoeg kans om op pad te gaan en te fotograferen met mist.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op welk diafragma is je objectief het scherpst?

Expertuitdaging: Creatief binnenshuis