in

5 Tips voor fashionfotografie

Melanie Caitlin

Modefotografie is een vak apart. Het vergt een goede voorbereiding en kennis van een hele hoop zaken. Modefotograaf Melanie Caitlin deelt vijf essentiële tips om goed te beginnen!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Concept & Moodboard

Modefotografie is een verhaal vertellen. Het verhaal van kledingstukken, schoenen of accessoires. Het mooie model staat uiteindelijk alleen maar in dienst van het product dat je fotografeert.

Bedenk je voordat je met alle andere dingen gaat beginnen éérst goed welke beelden je straks wilt schieten. Stel een moodboard samen (bijvoorbeeld op Pinterest) en schrijf bij iedere foto op dat moodboard duidelijk waarom de foto is opgenomen. Dit helpt jou als fotograaf je concept te verhelderen en maakt het ook meteen makkelijker om je ideeën met je team te overleggen.

Praktijkvoorbeeld: Voor de serie ‘Into The Woods’ in samenwerking met ontwerpster Marit Visser, baseerde ik iedere foto op een sprookjesfiguur uit de gelijknamige musical. Een mooie furry coat voor ‘de wolf’ en een rode hoed en shawl voor ‘Roodkapje’.

2. Stel een goed team samen

Net als het concept is ook het team waarmee je werkt belangrijk. Modefotografie is iets wat je idealiter samen doet. Een team waarbij ieder lid zich op zijn of haar talent kan focussen is een goed team. Het neemt de druk voor jou als fotograaf weg zodat je je voor het grootste gedeelte bezig kunt houden met fotografie.

Een stylist helpt je met het uitzoeken van kledingstukken en het kleden van de modellen, een MUAH zorgt ervoor dat de modellen goed in de make-up & haar zitten.

Tip: Op Facebook vind je verschillende groepen waarin stylisten, modellen en MUAH’s samenkomen. Op deze groepen kun je een TFP (Time For Print – ofwel iedereen doet gratis mee in ruil voor de beelden) oproep plaatsen voor jouw moodboard.

3. Kies een geschikt model

Hoewel het model natuurlijk onderdeel uitmaakt van het team, wil ik dit puntje apart even aanstippen. Met het model staat of valt de foto. Hoe goed de rest van het team ook is. Het is de taak van het model om jouw ideeën over te dragen en uit te stralen op beeld. Het is belangrijk dat het model goed kan luisteren naar aanwijzingen en weet hoe hij of zij moet poseren. Ervaring is hierbij 9 van de 10 keer een vereiste, maar soms tref je iemand met uitzonderlijk talent!

Bekijk het portfolio van het model waarmee je wilt samenwerken en ga op zoek naar iets dat je aanspreekt. Dat kan een bepaalde blik zijn of een bepaalde pose. Iets dat jou vertelt dat dit model de juiste keuze is voor jouw concept.

4. Locatie

Als beginnend modefotograaf is de kans groot dat je nog niet beschikt over een eigen studio en dat is ook helemaal geen ramp! Op locatie valt heel goed te fotograferen. Ga op zoek naar een plek die aansluit bij het concept. Haal hiervoor inspiratie uit modemagazines of blogs.

Tip 1: Op locatie fotograferen kan heel handig zijn, want de buitenlucht is openbare ruimte. Maar pas op! Voor veel plekken is toch toestemming nodig. De duinen vallen vaak onder een Nationaal Park en vanzelfsprekend heb je binnen – in cafés of hotels – toestemming nodig van de beheerder.

Tip 2: Zoek naar mooi licht. Fotografeer bij voorkeur in de schaduw om hard licht en harde schaduwen te voorkomen. Maak het niet te moeilijk voor jezelf. Zelfs in jouw woonkamer vind je hoogstwaarschijnlijk een wand waartegen je heel goed kan portretteren.

5. Professionaliteit & Papierwerk

Stel jezelf professioneel op. Dat begint met het maken van duidelijke afspraken met het team. Sta stil bij de volgende punten:

  • – Datum & tijdstip
  • – Eventuele reisvergoeding voor het team
  • – Eten & drinken
  • – Hoeveel beelden ontvangt iedereen?
  • – Zijn die beelden HR of webresolutie?
  • – Waarvoor worden de beelden gebruikt en wie heeft de rechten?
  • – Model release

Bij het laatste, een model release, wil ik nog even extra stil staan. Een model release of quitclaim is een toestemmingsverklaring van modellen aan fotografen om hun beelden te gebruiken zonder daarbij om een vergoeding te vragen. Het voorkomt juridisch gedoe achteraf. Op de website van de FotografenFederatie vind je hiervoor voorbeeldteksten.


Wie is deze auteur?

Melanie Caitlin is fulltime portret- en modefotograaf voor bladen en bedrijven. Haar werk verscheen eerder bij onder andere G+J Uitgevers, L’Oréal en ANWB. In 2013 won zij in de categorie ‘Portret’ de eerste prijs van de Zoom.nl Foto van het Jaar wedstrijd. Meer over haar werk: website en Facebook.

Alle blogs geschreven door Melanie Caitlin vind je hier.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotolocaties voor dronefotografie

Zo installeer je presets in Lightroom